Consultantii raspund: finantare pentru magazine online, proiecte la granita cu Serbia si productie de mobila in spatiul rural
Microintreprinderile cu activitati in domeniul comertului online pot primi finantare atat prin Programul Operational regional, cat si prin cel de Crestere a Competitivitatii economice. Un proiect realizat la Portile de Fier II poate fi sustinut cu fonduri europene din Programul Transfrontalier Romania-Serbia. O firma de productie de mobila, in spatiul rural, trebuie sa astepte lansarea componentei destinate afacerilor non-agricole, din Programul national de Dezvoltare Rurala. La intrebarile legate de aceste subiecte a raspuns pe larg consultantul Marian Mocan.
Intrebare: „O firma infiintata in 2006, in Bucuresti, cu 3 angajati si o cifra de afaceri in 2007 de 82.700 euro doreste dezvoltarea magazinului online prin achizitionarea de echipamente ITC, software, servicii de consultanta si training specializat pentru „implementarea de sisteme informatice de comert electronic”. Poate primi finantare?”
Raspuns: Din intrebarea dvs. se deduce doar cifra de afaceri, nu si profitul societatii comerciale. Presupunand ca afacerea este profitabila, puteti obtine finantare pentru proiectul dvs. prin unul din urmatoarele programe de finantare:
– Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, Domeniul 3 – Dezvoltarea e-economiei, Operatiunea 3.2 Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si alte solutii electronice pentru afaceri, cu mentiunea ca acest program nu este inca lansat. Ghidul solicitantului, o versiune intermediara, il puteti accesa la adresa web www.mcti.ro sectiunea Fonduri structurale.
– Programul Operational Regional, Domeniul de interventie 4.3- Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. Acest program de finantare este lansat si are termen limita de depunere 16 iunie 2008. Detalii despre acest program puteti accesa la adresa web www.inforegio.ro.
Pentru fiecare program de finantare in parte verificati cu atentie conditiile de eligibilitate.
Intrebare: „Sunt din Drobeta Turnu Severin si lucrez la Portile de Fier II la firma Hidroserv Portile de Fier „Filiala SC Hidroelectrica SA”. As vrea sa intreb daca pentru amenajarea unor baze sportive, mai bine zis, reamenajarea unora si aducera lor la un nivel mai civilizat si crearea unora noi in spatii pe care nu le utilizeaza nimeni, se pot accesa fonduri UE. Aici, in zona Portile de Fier II, este de fapt o insula care face legatura cu tara vecina Serbia, exista o comunitate de oameni care lucreaza exclusiv la, si pentru, Hidrocentrala cu tot cu familii chiar si scoala pentru copii angajatilor, in jur de 1.000. In afara programului de lucru (pana la 15:30) nu exista altceva de facut aici, si cred ca fiecare are nevoie de recreere in timpul liber si mai ales intr-un loc izolat cum e acesta, deoarece Drobeta Turnu Severin este la 75 km de acesta zona. As dori sa stiu daca se poate primi finantare si cum”.
Raspuns: Proiectul descris de dumneavoastra ar putea primi finantare prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, lansat de curand. Inca nu a aparut un Ghid al solicitantului, insa cu ocazia lansarii au fost deja publicate cateva informatii de interes general.
Conform informatiilor existente, fiecare proiect implementat in cadrul acestui program trebuie sa aiba cel putin un partener din cele doua state partenere.
Pentru a fi eligibili, potentialii beneficiari trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii: sa fie organizatii sau asociatii non-profit, infiintate legal conform legislatiei nationale a Romaniei si Serbiei; sa fie organizatii neguvernamentale (asociatii si fundatii), organizatii din domeniul public, autoritati publice locale/regionale; sa fie direct responsabile de pregatirea si gestionarea proiectului impreuna cu partenerii, sa nu fie intermediari; sa indeplineasca toate criteriile de eligibilitate descrise in Ghidul aplicantului.
Programul finanteaza atat proiecte soft cat si proiecte de investitii la scara mica; toate proiectele trebuie sa aiba un impact transfrontalier net; proiectele trebuie sa respecte Axele Prioritare, masurile si operatiunile indicative din cadrul fiecarei masuri si trebuie sa dovedeasca valoarea adaugata.
Prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia pot fi accesate fonduri pentru finantarea de proiecte in domenii diverse: infrastructura, turism, sustinerea IMM-urilor, protectia mediului, cooperare in cercetare, schimburi culturale si sportive.
Ruxandra Savonea, consilier la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Locuintelor, a transmis urmatoarele precizari: „Website-ul Programului IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia este www.romania-serbia.net iar cei interesati pot trimite o solicitare chiar pe adresa de mail a programului romania-serbia@mdlpl.ro. De asemenea, toate informatiile necesare vor fi disponibile in cel mai scurt timp posibil pe websitul programului”.
Intrebare: Numele meu este Sebastian Pantea, as dori niste informatii daca se poate, momentan sunt in procesul de a intemeia o firma cu caracter de productie mobila (care cade sub incidenta celor precizate de dvs. in articol), as fi interesat si de o eventuala finantare europeana, ati putea va rog sa ma lamuriti in acest sens. Firma are sediul in spatiul rural, insa magazinul de desfacere va fi in spatiul urban. Se poate obtine finantare? In ce conditii?
Raspuns: Firmele care isi desfasoara activitatea in mediul rural pot primi finantare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Detalii despre acest program de finantare pot fi gasite pe site-ul web www.apdrp.ro
Prin Programul National de Dezvoltare Rurala, Axa 3 – Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale, urmeaza sa se lanseze doua programe de finantare care vizeaza dezvoltarea de activitati non agricole in mediul rural:
– Diversificarea catre activitatile non-agricole – Masura 311;
– Sprijin pentru micro-intreprinderi – Masura 312.
Pana in momentul de fata nu au fost lansate ghiduri ale solicitantului pentru aceste programe de finantare, prin urmare mai multe detalii va putem da numai dupa aparitia acestor ghiduri.