Sari direct la conținut

Consultantul financiar Dan Bunea: "Deblocarea pietei imobiliare va veni de la dezvoltatori, care vor vinde, pana la urma, la limita profitabilitatii"

HotNews.ro

Fost vicepresedinte al BCR si cu o experienta de peste zece ani in sistemul bancar si pe piata de capital, Dan Bunea a explicat pentru HotNews.ro de ce in Romania anului 2009 cresterea impozitelor nu este o solutie si cum se vor debloca piata imobiliara si creditele ipotecare. Mai mult, pentru sistemul de stat, Bunea considera ca pot fi reduse cel putin 100.000 de locuri de munca si ca ar fi utila o perioada de cateva luni de amnistie fiscala.

Rep:Care credeti ca sunt masurile economice prioritare pentru noul Guvern? Vor creste impozitele, in 2009?

Dan Bunea: N-ar trebui sa vorbim de majorarea taxelor si impozitelor deoarece gradul de colectare oricum este redus, datorita incetiniirii activitatilor economice. Mai mult, reducerea veniturilor si automat reducerea bazei de impozitare; lipsa de lichiditate in economie; toate acestea duc la o mai proasta colectare a impozitelor.

Asadar, majorarea cotelor nu ar avea niciun efect. In ce priveste persoanele fizice, s-ar putea cel mult pune o cota mai mare pe dividende, insa probabil dividendele nu vor fi incasate in urmatorii ani.

Rep:Care ar fi totusi solutia pentru cresterea incasarilor la buget?

Dan Bunea: Trebuie scoasa la suprafata cel putin o parte a economiei gri. Cum se poate realiza acest lucru? Paerea mea este ca ar fi utila o perioada de cateva luni de amnistie fiscala, pentru a introduce in economie sumele generate in economia subterana si cele provenind din strainatate. O lege care sa scuteasca de impozite declararea unor venituri, pentru cateva luni, cred ca ar fi necesara.

In aceeasi ordine de idei, trebuie imbunatatita colectarea taxelor. Aceasta presupune, la modul cel mai concret, trecut rapid la executarea silita. Pur si simplu luat banii din cont si platit taxele. Desigur, aceasta inseamna simplificarea unui lant intreg de proceduri.

Rep:Dar cotele diferentiate de TVA, anuntate in ultima perioada? Sunt o solutie buna?

Dan Bunea: Si in ce priveste TVA-ul, ca impozit indirect, este valabila aceeasi logica: economia va da semne de incetinire, asadar baza la care se aplica TVA se va micsora. Incasarile vor fi sub presiune. In conditiile economice actuale, masura de a reduce TVA la 5% pentru alimentele de baza, la prima vedere, pare sa fie justificata.

„Nu se poate construi un buget pe un TVA redus la 5%”

Sa nu uitam, insa, ca tendinta va fi de scadere a preturilor ceea ce va pune presiune si mai mare pe baza de impozitare a TVA-ului. Trebuie sa compensam cu altceva, care poate veni tot din impozite indirecte. Deocamdata, nu se ppate construi un buget pe reducerea cu 5% pt ca nu poate fi compensata. Iar TVA-ul de 25% pentru produsele de lux nu cred ca este o solutie.

Rep:Dar cheltuielile bugetare? Cum pot fi reduse?

Dan Bunea: Nu putem reduce, pe termen scurt, decat din salariile din zona bugetara. Trebuie o restructurare a aparatului birocratic, bazata pe eficiente. Trebuie stabilit ce proceduri pot fi simplificate, ce documente pot fi eliminate. Vom constata ca pot fi reduse cel putin 100.000 de locuri de munca. Stiu, din surse guvernamentale, ca in domeniul bugetar s-au creat peste 300.000 de locuri de munca in ultimii 4 ani.

Dupa opinia mea, acest lucru s-ar putea concretiza daca fiecare minister si fiecare primarie va incepe sa reduca din birocratie. Este complet inutil si contraproductiv sa mergi in zece locuri pentru a rezolva schimbarea unui act de identitate sau inmatricularea unei masini. O precizare: aceasta reducere a posturilor nu trebuie efectuata in sectoarele de educatie si sanatate.

„Un pret de 6-700 euro/mp asigura un profit de 15% anual”

Rep: Una din problemele principale care trebuie rezolvate este deblocarea creditarii. Cum credeti ca se va intampla acest lucru?

Dan Bunea: Nu creditele ipotecare sunt problema, ci piata imobiliara, care trebuie sa se stabilizeze. Am facut un calcul si am constatat ca o familie cu venituri de circa 2.000 de euro poate contracta un credit ipotecar pentru achizitionarea unei locuinte de 100.000 – 120.000 euro.

Asadar, normele BNR nu impiedica, in prezent, obtinerea creditelor. Iar deblocarea pietei imobiliare o sa vina de la dezvoltatori ; probabil vor vinde la limita profitabilitatii. Unii au scazut pretul chiar pana la 900 euro/mp. Important este ca, macar, sa-si poata rambursa creditul la banca. Limita la care pot vinde este intre 6-700 euro/mp, care le asigura si un profit de 15% anual, ceea ce reprezinta, totusi, o investitie foarte buna.

Rep: Bancherii si BNR vor rediscuta, in ianuarie, celebrul regulament de creditare, valabil incepand din octombrie 2008. Se pare ca vor opera modificari la gradul de indatorare. Ce anume credeti ca ar trebui modificat?

Dan Bunea: Gradul de indatorare ar trebui stabilit in functie de nivelul veniturilor; este o problema nerezolvata de mult si aici bancherii au dreptate. Mai concret, gradul de indatorare trebuie raportat la cosul zilnic. Spre exemplu, la o familie cu venitul 2.000 de euro; suma datorata sa nu depasesca 1.000 de euro. De asemena, ar putea fi luata in considerare scaderea preturilor la alimente, si alti astfel de factori.

„Ca trend, vom observa o crestere a numarului creditelor in lei”

Rep:Bancherii au propus Guvernului sa subventioneze dobanzile pentru IMM-uri. Este o masura buna?

Dan Bunea: Problema principala a IMM-urilor nu este nivelul dobanzilor, ci capacitatea de dezvoltare; ele in primul rand au nevoie de investitii si mai ales de garantii. Trebuie gandit mai bine mecanismul de garantare, fondurile de garantare.

Ar trebui infiintat un nou fond sau eficientizat si capitalizat cel existent. In ultima perioada si Eximbank a inceput sa joace rolul de garantor. Astfel, s-ar putea sa avem o surpriza placuta – bancile vor reduce singure dobanzile pentru IMM-uri, pentru ca riscurile sunt mai mici.

Rep:Asadar, cand vor incepe bancile din nou sa acorde credite, si in ce conditii?

Dan Bunea: Undeva in a doua parte a anului viitor vom vedea reluarea fenomenului de creditare, intr-o masura semnificativa. Ca trend, o sa vedem un numar mare de finantari in lei; pe valuta, insa, depindem de situatia bancilor din afara.

La toate bancile <> va exista presiune pe lichiditate; iar piata internationala nu este accesibila dat fiind ratingul din acest moment. BNR nu cred ca va relaxa conditiile de rezervei minime obligatorii pentru euro; dar pentru lei, da. Si cred ca se va manifesta un trend de reducere a dobanzilor la lei, active si pasive, in primele 3-6 luni din anul viitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro