Sari direct la conținut

Contractele cu "baietii destepti" ocupa 22% din piata energiei electrice

HotNews.ro

​Contractele cu „baietii destepti” ocupa aproape un sfert din piata energiei electrice, mai precis 22%, au afirmat surse din domeniu. In schimb, pe piata libera se desfasoara 28% din tranzactii (piata pentru ziua urmatoare, piata intra-zilnica, piata centralizata a contractelor bilaterale, piata de echilibrare). Restul de 50% reprezinta piata reglementata. In ceea ce priveste contractele cu „baietii destepti” incheiate de Hidroelectrica, autoritatile statului analizeaza posibilitatea rezilierii lor.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a afirmat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro ca nu poate sa anticipeze deznodamantul negocierilor legate de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Intrebat care este motivul pentru care intarzie rezultatul negocerilor, ministrul a raspuns ca „lucrurile care s-au facut temeinic trebuie analizate temeinic”.

Ministrul spune ca „a fost o greseala” faptul ca pana acum negocierile au vizat doar pretul. „Aici vorbim si de durata contractului, de cantitatile de energie si multe alte aspecte”, a precizat ministrul. Aceste contracte au fost trimise Ministerului Justitiei pentru a analiza posibilitatea rezilierii lor. Contractele au fost trimise la Ministerul Justitiei in conditiile in care „nu s-au obtinut rezultatele asteptate de catre actionar” in cadrul procedurilor de renegociere a acestora. Ministerul Justitiei urma sa faca aceasta analiza pana pe 23 februarie, insa termenul a fost prelungit. Pe 15 februarie a expirat si termenul limita impus de FMI pentru finalizarea procedurilor de renegociere a contractelor bilaterale.

Unul dintre argumentele Hidroelectrica pentru relatia cu „baietii destepti” era ca nu pot fi incheiate contracte bilaterale pe OPCOM pe o perioada mai mare de un an. Hidroelectrica a transmis in mai multe randuri mesajul ca sunt „ideale” contractele pe termen lung care au clauze de corectare a preturilor in functie de costuri. Aceasta in conditiile in care Hidroelectrica, si nu numai, are nevoie intr-adevar de contracte pe termen lung pentru a putea obtine credite bancare. Unul dintre fostii directori generali ai Hidroelectrica, Mihai David, spunea in 2010 ca pe OPCOM nu se pot incheia contracte pe termen lung deoarece nu a gasit o formula pentru ajustarea preturilor in fiecare an in functie de costuri.

  • Insa, oferta facuta recent de ArcelorMittal demonteaza aceste argumente. A fost gasita o formula prin care pretul sa nu fie fix. In privinta ofertei de cumparare facuta de ArcelorMittal, partea pozitiva este ca tranzactia se desfasoara pe bursa energiei. Partea negativa este ca este utilizata o formula de pret care avantajeaza foarte mult ArcelorMittal in detrimentul Nuclearelectrica. Ajustarea de pret poate fi facuta si in jos pana la 170-175 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu pe piata centralizata a contractelor bilaterale este de 220 lei/MWh. ArcelorMittal vrea sa incheie prin intermediul OPCOM un contract cu Nuclearelectrica pe o perioada de doi ani pentru 3,15 TWh

In ceea ce priveste piata reglementata, Guvernul tocmai a adoptat un proiect al Legii energiei care vizeaza cresterea graduala a pieţei concurenţiale. Practic, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat pana in 2017 cand piata va fi complet liberalizata.

„Creşterea ponderii pieţei concurenţiale se realizează gradat prin asigurarea accesului pe această piaţă pentru cât mai mulţi participanţi, producători, furnizori şi clienţi finali”, se arata in varianta aprobata de Guvern a Legii energiei aprobata la sfarsitul saptamanii trecute de catre Guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro