Sari direct la conținut

Contractul pentru unitatile 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda se va parafa in mai. Chinezii vor avea 51% din actiuni – Nicolae Moga (PSD)

HotNews.ro
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES
Centrala de la Cernavoda, Foto: AGERPRES

Vicepresedintele Senatului Nicolae Moga (PSD) a declarat vineri, la Constanta, ca negocierile purtate in prezent de autoritatile romane si chineze privind finalizarea lucrarilor de construire a unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclear-Electrica (CNE) Cernavoda vor fi finalizate prin incheierea, in luna mai, a unui contract in acest sens, partea chineza investind peste 5 miliarde de euro.

Senatorul PSD a declarat, pentru Agerpres, ca „treaba este hotarata, se lucreaza la contract”.

„Chinezii vor avea in acest proiect 51% din actiuni si noi, romanii, 49%. Ei vin cu investitii, cu echipamente, contributia partii chineze va fi in jur de 5,4 miliarde de euro, negociaza cei de la Ministerul Energiei. (…) Este foarte important ca nu vor veni sa lucreze chinezii, vor lucra tot romanii, se vor dezvolta intre 50.000 si 80.000 de locuri de munca, pe o perioada care se va stipula in contract, probabil 3 – 5 ani. (…) Ei au inceput de mult negocierile, de cand a fost premierul Chinei in Romania. Au lasat specialistii lor aici care negociaza cu specialistii nostri si, la sfarsitul lunii mai, se va finaliza contractul, care va fi dat publicitatii’, a spus Nicolae Moga.

Potrivit acestuia, lucrarile la reactoarele 3 si 4 sunt realizate in proportie de circa 18%, ele fiind sistate imediat dupa 1990.

Vicepresedintele Senatului a mentionat ca, prin unitatile 1 si 2, centrala de la Cernavoda, care functioneaza pe baza sistemului canadian tip Candu, este „printre primele zece din lume ca fiabilitate, profit si ca siguranta”.

Senatorul PSD a afirmat ca, prin punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale CNE Cernavoda, sistemul national energetic va avea un plus de 1.500 megawati, ceea ce inseamna independenta energetica.

„In mai, vom avea contractul incheiat si e un lucru de care eu ma bucur foarte tare, pentru ca nu a fost usor, nu avem banii necesari sa realizam aceasta investitie si, mai mult decat atat, ma bucur ca mai punem in sistemul national inca 1500 de megawati care ne dau o independenta energetica. Ba mai mult, o sa avem si surplus de energie, putem sa fim si un exportator de energie electrica”, a sustinut parlamentarul social-democrat.

De notat ca Ungaria si Rusia au semnat recent un acord pentru construirea a doua noi reactoare la singura centrala nucleara ungara, construita cu tehnologie sovietica in orasul Paks, din centrul tarii.

Acordul prevede acordarea de catre Moscova a unui credit de pana la 10 miliarde de euro, pe 30 de ani, pentru constructia reactoarelor, iar centrala va ramane in proprietatea Ungariei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro