Sari direct la conținut

Controversa in presa americana: a incitat sau nu Donald Trump la asasinarea lui Hillary Clinton?

HotNews.ro
Donald Trump, Foto: Hotnews
Donald Trump, Foto: Hotnews

Prezidentiabilul republican Donald Trump a starnit o noua controversa in presa americana dupa ce, la o manifestatie electorala ce a avut loc marti in Carolina de Nord, a folosit o exprimare ambigua referitoare la faptul ca adeptii dreptului de a detine arme de foc ar putea-o opri pe candidata democrata Hillary Clinton. Declaratia sa a fost interpretata de o mare parte din presa si de tabara lui Clinton drept „afirmatii periculoase” si o incitare la asasinarea acesteia. Sustinatorii lui Trump si o alta parte a presei au spus ca acuzatiile sunt „idiotenii”, cand, de fapt, Trump a vrut doar sa noteze unitatea politica a celor care sustin dreptul de a detine arme.

  • La mitingul electoral desfasurat marti la Wilmington, in Carolina de Nord, Trump a sustinut ca, daca Hillary Clinton ajunge presedinte si, astfel, se va afla in situatia sa numeasca judecatori, nimic nu va mai putea aparea al doilea amendament al Constitutiei americane (amendament ce garanteaza dreptul de a purta arma). Apoi, el a spus, folosind o formulare ambigua: „Daca ajunge sa aleaga proprii judecatori, nu mai puteti face nimic, oameni buni. Desi, fiind vorba despre adeptii celui de-al Doilea  Amendament, poate exista o solutie, nu stiu„.

In presa americana exista demult o moda: descifrarea celor mai ambigue, ciudate sau ilogice fraze pe care le rosteste din cand in cand Donald Trump. De data aceasta, o buna parte din presa, dar si echipa de campanie a lui Clinton si politicienii anti-Trump au decis rapid ca este vorba despre o declaratie „periculoasa„.

Oamenii de comunicare ai lui Trump au spus rapid ca declaratia sa se referea la unitatea caracteristica sustinatorilor celui de-al Doilea Amendament, ceea ce le da „o putere politica imensa, iar anul acesta vor vota in numar record si nu o vor face pentru Hillary Clinton, ci pentru Donald Trump„.

Pe de alta parte, echipa de campanie a lui Clinton a declarat: „E simplu – ce spune Trump este periculos. O persoana care incearca sa fie Presedintele SUA nu ar trebui sa sugereze violenta sub niciun chip„.

Neutru, Serviciul Secret al SUA, ale carui sarcini includ protejarea presedintelui, a avut propria iesire pe subiect, afirmand ca „este la curent cu afirmatiile facute in aceasta dupa-amiaza„.

Cum a reactionat, insa, presa?

  • Washington Post, cotidian complet ostil candidatului republican, il invoca pe un fost director CIA, a aratat ca Trump nu e responsabil doar pentru ceea ce spune, ci si pentru ceea ce aud oamenii. Si ce aud oamenii? Ziarul apreciaza ca e o vorba despre o improspatare a retoricii unui candidat republican care, acum cativa ani, sugera „rezistenta armata” in fata „tiraniei” guvernului. Sau: oamenii ar fi auzit ca Trump isi incurajeaza sustinatorii sa-si rodeze armele pe Clinton insasi.
  • New York Times compara discursul anti-Clinton sustinut intens de Donald Trump cu discursul dreptei israeliene impotriva lui Yitzhak Rabin: „Si asa, doamnelor si domnilor, a fost asasinat” fostul premier israelian, isi incepe Thomas Friedman editorialul din cel mai reputat cotidian din SUA.
  • Alte publicatii care au interpretat spusele lui Trump drept o amenintare: Salon.com – „Criticii afirma ca Trump sustine, implicit, folosirea armelor in acte violente contra oponentului democrat Hillary Clinton„; Huffington Post o citeaza pe o senatoare potrivit careia „Trump lanseaza amenintari cu moartea pentru ca e un las patetic„; publicatia britanica The Guardian interpreteaza ca Trump „sugereaza asasinarea lui Hillary Clinton de catre sustinatorii dreptului de a purta arme” etc.
  • Intr-o cheie similara, dar pe un ton mai retinut, au relatat despre caz posturile CNN si CBS. Pe de alta parte, Fox News, post declarat pro-republican, l-a intervievat pe Trump si a scos in evidenta in special pozitia acestuia, anume ca este vorba despre faptul ca sustinatorii detinerii de arme sunt o miscare politica puternica si unita, iar cei care au interpretat spusele sale altfel „sa il lase in pace„.
  • In timp ce Slate.com afirma ca Trump nu doar ca ar fi incitat la violenta, dar i-ar fi insultat si pe adeptii celui de-al Doilea Amendament, site-ul radical conservator Breitbart.com afirma ca cei care il acuza pe Trump de incitare la violenta ii insulta si pe Trump, si pe proprietarii de arme.

Controversa ramane in aer, dar site-ul Politifact.com, specializat in verificarea afirmatiilor facute de politicieni, arata ce e clar in toata povestea: Clinton nu s-a exprimat niciodata pentru abolirea celui de-al Doilea Amendament in intregimea sa, cum sustine Trump, ea fiind doar in favoarea unui control mai strict al detinerii de arme.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro