Controversata Lege a vanatorii, respinsa de deputati. Proiectul ar putea fi dezbatut in sesiunea viitoare
Camera Deputatilor a respins, marti, controversatul proiect de lege care permitea accesul vanatorilor in rezervatiile naturale. Initiativa legislativa pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, propusa de doi parlamentari UDMR si unul PSD, nu a intrunit numarul necesar de voturi, fiind lege organica (148 pentru, 44 impotriva si 3 abtineri). Proiectul de lege a fost amanat astfel pentru sesiunea viitoare.
Initiativa legislativa prevedea la articoluli 1, litera j, ca nu se includ in fondurile de vanatoare decat zonele cu protectie integrala stricta din ariile naturale protejate de interes national sau international. Mai exact, vanatorii aveau cale libera in toate parcurile ecologice naturale, in cele stiintifice sau in zonele declarate monumente ale naturii.
Prevederile initiativei excludeau vanatoarea doar pe 50.000 ha din cele 680.000 ha, cat cuprinde Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, in ciuda faptului ca intreaga Delta constituie patrimoniu natural mondial UNESCO.
De asemenea, Legea prevedea si reducerea cu 10% a chiriilor platite in prezent de administratorii fondurilor de vanatoare, astfel incat contractele de inchiriere a fondurilor situate pe domeniul public se puteau incheia fara licitatie.
Ministerul Mediului era obligat sa acorde despagubiri proprietarilor terenurilor agricole si silvice pentru pagubele produse de animalele de interes cinegetic.
Proiectul de lege a starnit numeroase proteste din partea organizatiilor ecologiste. Initial, legea a fost adoptata de ambele Camere ale Parlamentului insa a fost retrimisa la reexaminare de catre presedintele Traian Basescu.
Senatul a dat aviz favorabil solicitarilor presedintelui, in schimb, Camera Deputatilor a pastrat forma initiala cu mici modificari de fond. Proiectul de lege nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru o legea organica si a ramas sa fie dezbatut in sesiunea viitoare.