Sari direct la conținut

Coronavirus: Autoritățile iau în calcul închiderea școlilor și grădinițelor, începând de miercuri, pentru o săptămână UPDATE

HotNews.ro
Elevi in clasa, Foto: Agerpres
Elevi in clasa, Foto: Agerpres

Autoritățile iau în calcul închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară o hotărâre fiind așteptată la finalul ședinței din această seară a Comitetului pentru Situații Speciale de Urgență. Dacă inițial se vorbea despre o perioadă mai lungă de timp, respectiv până pe 21 aprilie, ultima propunere este ca școlile să se închidă de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie, potrivit unor surse oficiale. Perioada poate fi prelungită în funcție de evoluția crizei coronavirusului.

Decizia finală ar urma să aparțină ministrului Sănătății, Victor Costache, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și premierului interimar Ludovic Orban. Potrivit surselor HotNews.ro, Victor Costache și Raed Arafat înclină spre o decizie de închidere a școlilor și grădinițelor din toată țara, din cauza amenințării coronavirusului. Raed Arafat chiar recomandă oficial măsura într-un document aflat pe masa oficialilor care vor lua decizia.

UPDATE 19.00 Ultima propunere discutată este ca școlile să se închidă de miercuri, 11 martie, pentru o săptămână. Perioada ar putea fi prelungită în funcție de evoluția crizei coronavirusului.

UPDATE Ludovic Orban a declarat că este analizată închiderea școlilor și grădinițelor din întreaga țară, dar este o măsură care trebuie pregătită.

Întrebat despre eventuala închidere a școlilor din cauza coronavirusului, Orban a declarat că măsura este în analiză: „Măsura lipsește elevii de posibilitatea de a primi toate informațiile. Este o măsură care trebuie pregătită. Ce fac copiii care nu se duc la școală? Există bunici peste tot care pot sta cu ei?”, a afirmat Ludovic Orban.

Surse din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă declaraseră, mai devreme în cursul zilei de luni, pentru Hotnews.ro că Ministerul Educației a propus închiderea școlilor încă de duminică, dar acest lucru nu a fost votat de jumătate plus unu astfel încât să fie luată decizia închiderii tuturor școlilor din România. Aceleași surse au mai spus că pentru întâlnirea de luni de la ora 16:00, Ministerul Educației va propune din nou suspendarea cursurilor în școlile și grădinițele din România.

Documentul de lucru al „Grupului de suport tehnico-știintific”, un draft în acest moment, neaprobat deocamdată, a fost dat publicității, este semnat de Raed Arafat și propune închiderea școlilor și grădinițelor de mâine până pe 21 aprilie. Ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență în care urmează să fie luată decizia este în curs.

Draftul Hotărârii nr. 8 din 09.03.2020 a Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României:

„În temeiul art. 8^2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu Hotărârea nr. 3 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), Grupul de suport tehnico – științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobate CNSSU.

În data de 09.03.2020, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Grupului de suport tehnico-știintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în completarea măsurilor dispuse prin hotărârile anterioare ale Grupului, raportat la evoluția răspândirii infecțiilor cu COVID 19 pe teritoriul României.

În cadrul şedinţei au participat reprezentanţi ai MAI (DSU, IGSU şi IGPF), MT, MApN, INBI Matei Balş, INSP, MS, MEC, ONAC și MAE, iar în urma dezbaterilor, s-au decis următoarele :

  • 1. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 10.03.2020 până la data de 21.04.2020. Recomandarea fermă către copii și părinții acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.
  • 2. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, sistarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale.
  • 3. Se propune, spre Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, transmiterea recomandării, către unitățile superioare de învățământ publice și private, de a organiza cursurile la distanță, atunci când este posibil.
  • 4. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, declararea stării de alertă, conform prevederilor art. 2 lit. f) coroborat 20 lit. c) din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare.
  • 5. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, instituirea obligației pentru unitățile de alimentație publică (ex. hyper-market, super market, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privința:
  • dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,
  • instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.
  • 6. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, instituirea obligației pentru organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice (ex. teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri etc.) de a dispune măsuri pentru:
  • asigurarea unei distanțe mai mari între 2 spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete ;
  • dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse (ex. clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.)
  • evitarea contactului fizic (ex. strângerea mâinilor).
  • 7. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului (ex. bare de susținere, uși, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.
  • 8. Se propune, spre aprobarea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, obligarea tuturor instituțiilor publice și private de a asigura, la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).
  • 9. Se propune, spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, transmiterea unei circulare către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispozițiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.

Președintele Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României

Dr. Raed Arafat”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro