Sari direct la conținut

Coronavirus: Metrorex, despre evitarea aglomerației la metrou – Companiile ar putea regândi puțin programul angajaților

HotNews.ro
Metroul, Foto: Hotnews
Metroul, Foto: Hotnews

Companiile ar trebui „să regândească puțin” programul angajaților astfel încât aglomerația de la metrou să poată fi evitată la orele de vârf, susține directorul Metrorex, Mariana Miclăuș. Ea a făcut aceste declarații în contextul în care secretarul de stat Raed Arafat a recomandat Metrorex să găsească soluții astfel încât să fie evitată aglomerația la metrou pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Directorul Metrorex a declarat, duminică, la Digi 24, că Metrorex a afișat mesaje în trenuri și în stațiile de metrou și a intensificat măsurile de dezinfecție în metrou și în stații, dar că nu poate restricționa accesul călătorilor. Ea a mai spus că Metrorex circulă cu întreaga flotă și că o propunere ar fi regândirea programului angajaților de către companii.

  • „Pentru fluxurile de călători, noi circulăm cu întreaga flotă și mă gândesc că împreună cu colegii mei vom dispune măsuri suplimentare. Cred că și companiile ar trebui să-și regândească puțin programul astfel încât gradul de aglomerație să poată fi diminuat. Noi, în general, zilnic circulăm cu capacitatea noastră maximă de trenuri.
  • Nu putem să restricționăm accesul călătorilor la metrou. Încercăm să luăm și alte măsuri, dar ca și capacitate de circulație a trenurilor o să regândim poate puțin programul de circulație. Fluxul pe o stație ajunge și la 18.000 de călători pe zi.
  • Noi ne dorim să avem călători și călătorii să aibă încredere în serviciile de metrou. După cum știți, pe magistrala 2 se circulă la interval de 2 minute. Vom încerca și o fluidizare a călătorilor pe stațiile de corespondență.
  • Săptămânal și chiar la două zile sunt comandamente la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. De comun acord vom stabili ce măsuri vor fi luate la Metrorex”, a declarat Mariana Miclăuș.

În contextul anunțării mai multor măsuri pentru a limita cazurile de infectare cu coronavirus, secretarul de stat Raed Arafat a spus, răspunzând unei întrebări privind eventuale măsuri la metrou, că sunt aspecte care nu pot fi controlate complet. „Sunt aspecte pe care nu putem să le controlăm complet. Clar, dacă este lume într-o stație de metrou și așteaptă, cel mai bine este să se organizeze aceste lucruri și să nu fie o aglomerație majoră, poate cei de la metrou trebuie să găsească niște soluții în acest sens”, a declarat Raed Arafat.

El le-a recomandat oamenilor să stea relativ departe unii de ceilalți: „Iar acolo unde sunt persoane multe, cel puțin să încerce să se îndepărteze, să nu fie aproape unul de celălalt. Măsurile pot să fie crescute totuși la nevoie. La acest moment, s-au luat măsurile pe care le-am spus despre adunările publice, private. Nu intrăm încă în alte domenii și alte situații. Acum, considerăm că asta este suficient pentru a limita răspândirea până la un nivel. Dacă se impun alte măsuri, vor fi decise la momentul respectiv”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan au anunțat duminică mai multe măsuri care vor fi luate începând de astăzi și până la sfârșitul lunii, cu posibilitatea de prelungire, pentru a limita răspândirea coronavirusului:

  • suspendarea cursurilor în școlile unde se raportează cel puțin un caz de coronavirus
  • interzicerea activităților în aer liber sau în incinte cu participarea unui număr mai mare de 1000 de oameni
  • accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, cu excepţia voluntarilor
  • accesul în spitale al aparţinătorilor şi al studenţilor de la facultăţile de medicină şi farmacie, pentru stagii practice, cu excepţia voluntarilor
  • a fost reluată recomandarea ca românii să nu circule în zonele afectate de coronavirus, iar cei care se află în aceste zone să nu vină în România
  • persoanele aflate în izolare şi care au cumpărat bilete pentru a pleca în străinătate nu vor avea voie să iasă din izolare

Bilanțul îmbolnăvirilor în România a ajuns la 13, patru cazuri de infectare fiind anunțate sâmbătă, când a fost confirmat și primul pacient bolnav în Capitală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro