Sari direct la conținut

Corpuri din casa unde a locuit fratele sotiei domitorului Alexandru Ioan Cuza, puse la pamant

HotNews.ro
Corpul care va ramane in picioare din Casa Rosetti-Solesti, Foto: Hotnews
Corpul care va ramane in picioare din Casa Rosetti-Solesti, Foto: Hotnews

La cateva zile dupa demolarea unei case de 120 de ani unde a locuit generalul Gheorghe Adrian, fost Ministru de Razboi al Romaniei, o alta casa de pe strada Povernei a fost pusa la pamant. De aceasta data buldozerele s-au pus sa nimiceasca patru corpuri ale imobilului unde a locuit Theodor Rosetti-Solesti, fratele Elenei Doamna, sotia lui Alexandru Ioan Cuza. Din ansamblu va mai ramane un singur corp, cel mai mare. Cladirea formata din cele 5 corpuri era monument istoric.

Autorizatia de demolare este data de Primaria Capitalei, in baza unui aviz de la Directia de Cultura Bucuresti. Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul sustine ca demolarea este ilegala deoarece, nu exista ordin de declasare pentru partile demolate. In locul cladirilor demolate se va construi o cladire de 4 etaje.

Unul dintre corpurile care se demoleaza

Unul dintre corpurile care se demoleaza

Foto: Hotnews

Demolarea cladiri a inceput joi dimineata in jurul orei noua. Buldozerele au inceput sa muste intai din gard, pentru a-si face loc, apoi din peretii cladirii. La scurt timp, s-au adunat in fata mai multe ONG-uri pentru protectia patrimoniului si vecini. Demolarea fost oprita de fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, care a blocat intrarea in santier cu masina. „Este inca o distrugere a patrimoniului urban bucurestean. Poate are acte in regula, insa institutia care le-a dat nu este in regula. Imi pare rau ca ministrul actual este pasiv la astfel de evenimente”, a declarat pentru HotNews.ro Paleologu. Constructorul a chemat politia, iar demnitarul a trebuit sa mute masina. Ca bonus s-a ales cu o amenda de 134 de lei. Dupa plecarea ONG-urilor, demolarea a continuat, cladirile fiind puse la pamant pana la apusul soarelui.

La baza lucrarilor de demolare sta o autorizatie emisa de Primaria Capitalei in noiembrie 2010. Intr-un comunicat de presa trimis joi, Primaria Capitalei numeste constructiile demolate (vezi foto), printre care o casa boiereasca de circa 350 mp, „anexe”:

„In legatura cu desfiintarea corpurilor C2,C3,C4 si C5 – ca anexe- la Corpul Principal C1-care se pastreaza si se restaureaza – din str. Povernei nr. 1-3, Primaria Capitalei face mai multe precizari. S-a emis Certificatul de Urbanism nr. 1081/924179/19.07.2010 si Autorizatia de Desfiintare nr. 436/949953/01.11.2010. Mentionam ca Autorizatia de Desfiintare s-a emis in baza tuturor cerintelor prevazute in Certificatul de Urbanism mentionat mai sus, in principal cu Avizul Favorabil nr. 983/Z/06.10.2010 emis de Ministerul Culturii si Patrimoniului National – Directia pentru Cultura si Patrimoniu National al Municipiului Bucuresti – privind desfiintarea constructiilor existente mentionate mai sus”.

Potrivit datelor scrise pe panoul de santier, beneficiarul este firma Rosetti Estates, iar firma care demoleaza Euroconstruct Management.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul spune ca Primaria Capitalei si Directia de Cultura Bucuresti au comis o infractiune cand au autorizat/avizat demolarea deoarece, cele patru corpuri de cladire nu erau declasate, avand inca statutul de monument:

Panoul de santier

Panoul de santier

Foto: Hotnews

„Parti foarte importante din acest monument au fost demolate inainte de declasarea lui. Toata aceasta parcela era clasata, nu doar corpul A, iar pentru a fi demolate, cele patru corpuri trebuiau intai declasate. Ministrul Culturii trebuia sa dea un ordin de declasare. In niciun caz un aviz al Directiei de Cultura Bucuresti. Faptul ca cele doua institutii au avizat/autorizat demolarea este o infractiune. Vom face plangere penala impotriva semnatarilor avizului si autorizatiei de demolare”.

Si arhitectul Dan Ionescu este de aceeasi parere: „Daca nu exista ordin de declasare, nu aveau dreptul sa demoleze. Dupa ce se face studiul istoric si Comisia Zonala a Monunentelor Istorice se pronunta, dosarul de declasare ajunge la Sectiunea de Evidenta a Monumentelor, care isi spune si ea parerea, dupa care ministrul Culturii da sau nu ordinul de declasare. Abia dupa ce nu mai este monument se poate demola”.

In cartea „Mic dictionar de case bucurestene” scrisa de Dan Ionescu si Silvia Colfescu, se mentioneaza:

Casa Theodor Rosetti-Solesti (1837-1923), a fost construita in 1891, suferind transformari (supraetajare) si adaugiri in 1928. Planurile imobilului au fost realizate de Arh. Wilhelm Bast si arh. Virginia Haret-Andreescu.

Imobilulasa este construita in stil academist. Legatura intre corpul principal (construit in 1891) si corpul secundar, construit mai tarziu, se face printr-o cladire parter, cu un elegant portic pe fatada. Cladirea mare a ansamblului a fost suprainaltata, acoperisul bovindoului de pe colt marcand vechiul nivel superior al edificiului. Terenul este imprejmuit cu un gard impodobit cu un foarte frumos trafor cu motive vegetale Art Nouveau.

Aici au locuit Theodor Rosetti-Solesti (Solescu), fratele Elenei Doamna, sotia lui Alexandru Ioan Cuza-Voda, impreuna cu sotia sa Pulheria (1847-1925).

Casele au trecut apoi in proprietatea familiei Ianculescu, dupa aceea au devenit sediul consulatului SUA la Bucuresti (cladirea mare a adapostit birourile). Dupa cel de al doilea Razboi Mondial, cladirea a fost preluata de Sovrom-Transport, apoi de Proiect-Bucuresti.

In 2006, Proiect Bucuresti a primit aprobarea de a construi pe aceasta parcela o cladire de patru etaje. Tot atunci a obtinut permisiunea a construi un complex de cladiri de 6 etaje pe parcela de circa 6.000 mp, de vizavi, pe strada Vasile Alescandri 4, unde se aflau cladirile institutului de proiectare. In acest context a fost demolata acum cateva zile si cladirea de 120 de pe Povernei 2 (Vasile Alecsandri 4). In acest caz, autorizatia de demolare a fost data de Primaria sector 1 in 2008 si prevedea demolarea tuturor caldirilor de pe terenul de circa 7000 mp.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro