Sari direct la conținut

Cota progresiva, din 2016, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%. Impozitele pe case si terenuri cresc cu cate 25% in 2015 si 2016 – document al Ministerului Finantelor citat de Mediafax / Reactia lui Ponta: Unde le-ati descoperit taman in seara asta?

HotNews.ro

Guvernul intentioneaza sa renunte la cota unica de 16%, incepand din 2016, si sa introduca cote progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), ministrul delegat pentru Buget si consultat de agentia Mediafax.

____________

Update 1 Primul ministru, invitat la Antena 3, a negat informatia ca s-ar mari taxele. „Unde le-ati descoperit taman in seara asta?”, s-a intrebat acesta, facand aluzie la apropierea turului doi al alegerilor prezidentiale.

–––––––

Update: Ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, afirma, intr-un scurt comunicat remis HotNews.ro,ca nu este de acord cu eliminarea cotei unice de impozitare.

„La Ministerul Finantelor Publice, autoritatea in ceea ce priveste stabilirea politicii fiscale, nu s-a facut niciodata un scenariu privind eliminarea cotei unice de impozitare”, se arata in comunicatul citat, in care nu se face insa nicio referire la eventuala existenta a unui astfel de scenariu la nivelul ministrului delegat pentru Buget.

–––––––

In documentul prezentat de agentia Mediafax si care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza ca una dintre acestea ar fi: „Introducerea impozitului progresiv pe venit, incepand cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% si 35%)”.

Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

„Cota progresiva reprezinta una dintre solutiile mai sigure in discutiile cu FMI si CE privind recuperarea golului de venituri de la bugetul statului anticipat pentru 20015, dar acum ANAF nu este pregatita tehnic pentru introducerea imediata. Programele pe care s-a operat impozitul pe venitul global, eliminat in 2005, sunt depasite si nu pot fi adaptate la noile sisteme. Inteleg, totusi, ca exista discutii pentru eventuala introducere de la mijlocul anului viitor, mai ales in cazul in care in pozitia de premier va fi numit Florin Georgescu, un sustinator al cotei progresive”, au declarat surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.

Pe de alta parte, analisti financiari afirma ca nu exista obstacole de ordin tehnic pentru introducerea cotei progresive de impozitare chiar de la 1 ianuarie 2015, intrucat declararea venitului se face in 2016.

Cota unica a fost introdusa de la 1 ianuarie 2005, fiind pricipala tema de campanie a aliantei DA (PNL-PD) la alegerile din 2004.

Cota unica a fost propusa initial de ministrul de Finante din perioada Guvernului Nastase, Mihai Tanasescu, dar respinsa de PSD, inclusiv din cauza opozitiei presedintelui de atunci, Ion Iliescu.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu, propus de actualul premier Victor Ponta sa preia conducerea Guvernului in cazul in care PSD va castiga alegerile prezidentiale, a declarat recent ca tema cotei unice de impozitare a fost „fetisizata” in ultimii ani si ar trebui reconsiderata cel putin din perspectiva nivelului, daca societatea romaneasca are pretentii mari de la stat.

Document MFP: Impozitele pe case si terenuri cresc cu cate 25% in 2015 si 2016

Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o crestere a impozitelor locale pe terenuri si imobile de 25%, o majorare similara urmand sa fie aplicata din 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget.

In document, care contine mai multe propuneri de masuri fiscale, se precizeaza: „Cresterea cu 25% a impozitelor pe proprietate si cu inca 25% in 2016”

Propunerile au fost prezentate in Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

„In orice scenariu macroeconomic si oricum se va inchide executia bugetara din acest an, cresterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentandu-se ca romanii platesc mult mai putin decat restul europenilor”, au declarat surse apropiate discutiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.

O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentata si in proiectul de Cod Fiscal publicat in vara acestui an de Ministerul Finantelor Publice si retras ulterior de pe site-ul institutiei.

Surse din Ministerul Finantelor afirma ca propunerea a fost discutata si cu oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care s-au aratat de acord cu o asemenea masura.

De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in urma cu aproximativ o luna ca ar fi in favoarea cresterii impozitarii proprietatii, daca aceasta compenseaza o relaxare a fiscalizarii muncii.

Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contributiilor de asigurari sociale platite de angajator cu 5 puncte procentuale si cauta solutii de a acoperi golul de venituri preconizat din aceasta masura pentru 2015.

In cazul in care nu vor fi gasite suficiente resurse pentru acoperirea deficitului de venituri, exista riscul ca in discutiile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa se convina renuntarea la jumatate din taierea de CAS din octombrie, adica o crestere de la 1 ianuarie 2015 cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta ar corespunde cu propunerea initiala a expertilor institutiilor internationale.

Delegatiile tehnice ale FMI si CE, conduse de sefii de misiuni, se vor afla la Bucuresti in perioada 2-10 decembrie pentru analiza executiei bugetare, impactul masurilor cu influenta asupra bugetului adoptate in ultimele luni si a prognozelor si cadrului macroeconomic pentru 2015.

Exepertii internationali vor reveni la Bucuresti in luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat pentru Mediafax ca Ministerul Finantelor Publice, prin cei doi ministri, nu-si asuma documentul prezentat de Mediafax privind propuneri de modificari fiscale si spune ca nu-si va da demisia daca totusi documentul a fost elaborat de MFP. Agentia de presa Mediafax a publicat miercuri seara un document elaborat de Ministerul Finantelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget, care cuprinde mai multe propuneri de ordin fiscal, printre care renuntarea la cota unica de 16%, incepand din 2016 si introducerea cotei progresive de impozitare a venitului, in trei trepte, de 15%, 25% si 35%.

De asemenea, documentul include propunerea de crestere a impozitelor locale pe proprietate cu cate 25% in 2015 si 2016.

Initial, Darius Valcov a afirmat ca Ministerul Finantelor Publice nu recunoaste existenta acestui document, insistand ca documentul prezentat de Mediafax nu a fost elaborat in cadrul institutiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro