Cotidianul: Statul privatizeaza carbunele fara sa vrea, si pe gratis
Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), cel mai mare producator de lignit din tara si principalul furnizor de carbune al complexurilor energetice, poate trece sub controlul unei firme private. Insa nu prin privatizare catre un investitor strategic ci pe degeaba, totul din cauza unei lipse de reactie atit din partea conducerii societatii, cit si a statului.
In 2004, fosta Companie Nationala a Lignitului Oltenia s-a divizat in mai multe entitati, iar Societatea de Inchidere si Conservare a Minelor (ICM) a preluat datoriile catre stat. Ulterior, datoriile SNLO (societate care a rezultat din divizare) au fost transformate in actiuni, aflate in posesia ICM, iar acestea trebuiau transferate Ministerului Economiei printr-un protocol stabilit la nivel de guvern. Ulterior, ICM a intrat in faliment, fiind numit in cazul ei si un lichidator, BNP Consult.
BNP a contestat insa, in urma cu citeva luni, protocolul, considerindu-l fraudulos. Luna trecuta, un judecator de la Tribunalul Gorj i-a dat cistig de cauza in urma absentei reprezentantilor ministerului la judecata. Practic, BNP a ajuns proprietarul SNLO fara a plati vreun ban pentru ca nu a mai transferat actiunile catre stat. In prezent, MEF desfasoara o ancheta interna pentru a descoperi cine este vinovat de delasarea prin care s-a pierdut procesul cu BNP.
Ministerul Economiei si Finantelor a mai spus ca va face recurs pina la sfirsitul acestei saptamini. In acelasi timp, conducerea SNLO, prin directorul general Eugen Davidoiu, a actionat in judecata ICM, cerind o ordonanta prezidentiala pentru a nu se inregistra hotarirea Tribunalului din Gorj in Registrul Comertului „pina ce aceasta nu devine irevocabila“.