Sari direct la conținut

Cresterea economica a Germaniei a incetinit in 2013, fiind salvata de consum

HotNews.ro

Cresterea economica a Germaniei a incetinit din nou in 2013, cu cel mai slab avans din 2009, victima unui inceput dificil, in care doar consumul privat pare sa fi salvat cea mai mare economie europeana, scrie AFP.

Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei a inregistrat in 2013 o crestere de 0,4%, dupa +0,7% in 2012 si peste 3% in 2011.

„Dupa o faza de slabiciune iarna trecuta, economia germana a revenit la o crestere moderata in cursul anului”, a explicat Roderich Egeler, presedintele Oficiului federal de statistica, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Berlin.

Economia germana s-a confruntat in 2012/2013 cu o iarna lunga si foarte rece, care a paralizat o serie de sectoare, rezultand o crestere nula in primul trimestru, urmata de un redemaraj in primavara (+0,7% in trimestrul II). Cu toate acestea, a fost in continuare afectata de o economie europeana in continuare convalescenta, asa cum o arata cresterea modesta de 0,3% din trimestrul III.

Sfarsitul anului s-a inscris in aceeasi tendinta, cand PIB-ul a crescut cu „circa” 0,25% in trimestrul IV.

Cifrele definitive ale cresterii economice pentru ultimul trimestru si, deci, pentru 2013, vor fi publicate in 14 februarie.

In acest fel, cresterea germana este cea mai slaba din 2009, an in care, sub efectul crizei economice mondiale, economia a scazut cu 5,1%.

Presedintele Destatis a notat insa ca Germania se comporta bine in raport cu restul Europei, a carei activitate ar urma sa stagneze in 2013, in timp ce zona euro ar urma sa marcheze o reducere de 0,4%.

In conditiile in care cresterea economica este calculata in afara evolutiei preturilor, la preturi curente, PIB-ul Germaniei a atins in 2013 2.736 miliarde euro.

Asa cum lasa sa se inteleaga trimestrele precedente, exportul a lasat rolul de stalp al economiei cererii interne.

Consumul privat a crescut cu 0,9%, dupa +0,8% in 2012, in timp ce exporturile au crescut cu doar 0,6% in 2013, fata de 3,2% anul precedent, mai putin rapid decat importurile (+1,3%).

Consumul intern va ramane motorul cresterii in 2014

„Contributia consumului a fost decisiva pentru crestere”, a declarat Roderich Egeler, vorbind despre „motorul” economiei, in special gratie unei piete a muncii „foarte robuste”.

Si investitiile au inregistrat o dinamica negativa, in recul cu 2,2%.

Andreas Rees, analist la UniCredit, afirma ca „cifrele ne reamintesc care a fost adevarata forta a Germaniei anul trecut. In conditiile in care anumite persoane din strainatate cred in continuare ca economia germana este sustinuta exclusiv de exporturi si se plang de excedentele comerciale, realitatea s-a dovedit exact pe dos”.

Excedentele germane au fost aspru criticate anul trecut, in special de Statele Unite, care asteaptau ca Germania sa sustina mai mult consumul pentru a ajuta cresterea partenerilor sai. Bruxellesul a deschis chiar o ancheta pe acest subiect.

Johannes Gareis, economist la Natixis, crede ca si in 2014 consumul privat va ramane motorul cresterii in 2014, iar exporturile vor continua sa aiba un „rol minor”.

Previziunile actuale mizeaza pe o relansare in 2014, guvernul anticipand o crestere de 1,7% iar FMI de 1,4%.

In 2013, conturile Germaniei au reintrat pe rosu, cu un deficit public de 0,1% din PIB, dupa excedentul din 2012.

Guvernul german, care predica in continuare asanarea finantelor publice, crede insa ca 2014 va marca revenirea la echilibru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro