Sari direct la conținut

Creșterile salariale nu-l ajută pe Isărescu să taie din dobânzi. Mai mult, datele INS contrazic așteptările BNR, care vorbea ieri de o "creștere economică notabilă"

HotNews.ro
Bani in portofel, Foto: Rochu2008 | Dreamstime.com
Bani in portofel, Foto: Rochu2008 | Dreamstime.com

Creșterea salariilor a rămas robustă în martie, potrivit datelor transmise miercuri de Statistică, punând presiune pe Banca Centrală în privința reducerii dobânzii cheie.

Creșterea anuală a câștigurilor nete a fost de peste 13%, mult peste inflația de 5,9%, alimentând astfel temerile că această creștere puternică a salariilor ar putea alimenta creșterea în continuare a prețurilor, chiar dacă șocul prețului energiei se diminuează.

Șomajul calculat după metodologia Biroului Internațional al Muncii este de 5,5%, în ușoară ajustare de la 5,6%.

„Pe piața muncii, noile date arată o încetinire pronunțată a creșterii lunare a efectivului salariaților din economie. În același timp, dinamica anuală de două cifre a salariului brut nominal și-a prelungit ascensiunea, iar cea a costului cu forța de muncă din industrie a rămas foarte ridicată. Totodată, intențiile de angajare au crescut în aprilie pentru a treia lună consecutiv, în principal pe seama evoluțiilor din comerț și servicii, iar deficitul de forță de muncă raportat de companii a continuat să se mărească”, arată Banca Națională în comunicatul privind decizia de menținere la 7% a dobânzii cheie.

Combinația dintre creșterea salariilor și o piață a muncii inconsistentă trimite semnale mixte factorilor de decizie de la Banca Angliei care încearcă să evalueze cât de mult se reduc presiunile inflaționiste din economie.

Datele transmise miercuri de Statistică privind creșterea economică marginală din primul trimestru (de numai 0,1% in ritm anual) amplifică și mai mult ceața pentru BNR, care miza pe o „creștere semnificativă a economiei în prima parte a anului 2024”.

BRD: Comunicatul INS intrigă

Conform estimării semnal publicate miercuri, creșterea PIB-ului din primul trimestru a fost de +0,5% (ajustat sezonier). Când vine vorba de cifra anuală, comunicatul INS intrigă, evidențiind un decalaj considerabil între cifra brută și cea ajustată sezonier +0,1% a/a vs. +1,8% a/a, arată un raport transmis miercuri investitorilor de economiștii BRD.

Cifrele publicate astăzi au fost o surpriză atât pentru noi, cât și pentru piață (sondajul Bloomberg estima +0,9% t/t, +2,7% a/a). De asemenea, în comunicatul de presă care urmează ședinței de politică monetară, BNR a menționat că „cele mai recente date și analize indică o creștere economică notabilă în primele luni ale anului 2024 față de trimestrul IV 2023, implicând însă o scădere a dinamicii anuale a PIB în această perioadă.

Elementul surpriză constă în contrastul față de indicatorii sectoriali lunari.

Reamintim că vânzările cu amănuntul s-au bucurat de un prim trimestru dinamic (+5,5% a/a), încurajat de creșterea constantă și rapidă a salariilor reale și a reaprins apetitul pentru creditele de consum.

De asemenea, producția industrială a înregistrat o îngustare rapidă a ratei anuale de contracție (-0,9% a/a în T1’24), susținută de îmbunătățirea treptată a cererii externe. În plus, deficitul comercial (FOB-CIF) a scăzut ușor cu 1,5% a/a, la 6,7 ​​miliarde EUR în T1’24.

Pe scurt, conchide BRD, nu putem decât să așteptăm publicarea datelor provizorii privind PIB (programate pentru 7 iunie), care includ defalcarea pe componente, pentru a aduce clarificările necesare.

Sursa foto: Rochu2008 | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro