Sari direct la conținut

Crin Antonescu: Propunerea liberalilor este demisia din Parlament. Nu am luat inca o decizie, ne consultam cu PSD si PC. Victor Ponta: O sa discutam serios in USL si o sa luam decizia corecta

HotNews.ro

Mai multi liberali si-au scris joi demisiile din Parlament si i le-au inmanat liderului partidului, Crin Antonescu, care a precizat insa ca deocamdata nu s-a luat o decizie privind retragerea opozitiei din Parlament, urmand sa aiba loc discutii cu partenerii din USL, respectiv PSD si PC.

Contactat de HotNews.ro, Victor Ponta a precizat: „O sa discutam serios in USL si o sa luam decizia corecta”.

Crin Antonescu a facut aceste declaratii in urma unei sedinte informale a grupurilor parlamentare ale liberarilor care a avut loc luni seara si in care mai multi liberali si-au prezentat conducerii demisiile din parlament. Primul dintre acestia a fost Ludovic Orban si acesta a fost urmat de Adriana Saftoiu, Mircea Diaconu si alti membri ai PNL.

„Primul a fost Ludovic Orban care a scris o demisie din Parlament pe care mi-a incredintat-o, mandatandu-ma sa o folosesc public atunci cand va fi cazul”, a explicat presedintele PNL.

El a precizat ca in prezent exista „o problema si doua solutii”: „sa o tinem asa inainte” sau „sa chemam din nou romanii la urne prin demisia tuturor parlamentarilor”, respectiv „alegeri anticipate care sa confirme noi personaje politice”.

„Se poate degaja un consens in legatura cu dorinta parlamentarilor liberali de a ne retrage din acest parlament si de a nu reveni decat prin votul romanilor chemati la urne”, a spus Antonescu.

El a precizat insa ca nu este vorba despre o decizie definitiva, ci despre o „propunere”: „Nu este o decizie pe care am luat-o, pentru ca facem parte dintr-o coalitie politica si vom incerca sa gasim o solutie comuna”.

Crin Antonescu a sustinut luni, ca o posibila solutie pentru fortarea alegerilor anticipate, demisia colectiva a tuturor parlamentarilor, atat ai puterii cat si ai opozitiei, alaturi de cea a presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

UPDATE Partidul Conservator este pregatit sa se retraga imediat din Parlament alaturi de colegii din opozitie, odata ce aceasta decizie va fi luata in cadrul USL, afirma presedintele PC, Daniel Constantin, citat de agentia Mediafax.

Surse politice au declarat insa pentru HotNews.ro ca PSD nu ar fi de acord cu demersul demisiei din Parlament.

„Noi am discutat la nivelul USL ceea ce ne-ati si auzit spunand foarte clar, si anume ca: parlamentarii USL cer demisia presedintelui, demisia Guvernului, demisia Parlamentului, fiind imediat dispusi primii sa-si dea demisia, si alegeri anticipate”, afirmase Crin Antonescu, luni, la Realitatea TV.

Antonescu a propus luni in sedinta USL demisia in masa a parlamentarilor Opozitiei, asigurandu-l pe Ponta ca liberalii sunt dispusi sa demisioneze pana la ultimul, dar oferta sa a fost respinsa de liderii PSD, acestia optand pe o varianta de greva generala a parlamentarilor USL, potrivit unor surse din interiorul Uniunii Social Liberale.

In cadrul discutiilor din USL, reprezentantii PSD au ridicat o serie de probleme concrete, legate de vacantarea fotoliilor de parlamentar, organizarea alegerilor partiale si posibilitatea ca PDL sa castige o parte din locurile vacante.

O alta problema ar fi ca in cazul demisiilor parlamentarilor PSD si PNL cele doua partide ar pierde statutul de partide parlamentare si automat subventiile pe care le primesc de la stat, precum si participarea cu reprezentanti in Biroul Electoral Central si in birourile judetene, potrivit surselor citate.

Sedinta USL s-a incheiat fara nicio decizie concreta.

In urma cu doua zile, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, atragea atentia ca, din punct de vedere constitutional, acest lucru nu este echivalent cu organizarea de anticipate. „Din punct de vedere politic putem sa discutam, dar din punct de vedere juridic, constitutional, vacantarea locurilor, 1-2-3 sau 300, inseamna doar declansarea unor alegeri partiale, cu mandat pana la incheierea legislaturii. Nu ar fi o solutie echivalenta cu alegerile anticipate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro