Sari direct la conținut

Cristian Diaconescu despre sansele extradarii lui Omar Hayssam: Este foarte greu sa gasesti acum un partener de discutii in Siria

HotNews.ro
Cristian Diaconescu la B1TV, Foto: Captura B1TV
Cristian Diaconescu la B1TV, Foto: Captura B1TV

Consilierul prezidential pe probleme politica externa Cristian Diaconescu a declarat vineri seara, in cadrul emisiunii „Discutia saptamanii” difuzata de B1TV, cu privire la sansele extradarii lui Omar Hayssam in Romania in contextul conflictului din Siria, ca este „este foarte greu sa gasesti acum un partener, indiferent pe ce teme, inclusiv pentru extradare” la Damasc. „Nici nu cred ca se poate angaja in acest moment autoritatea de la Damasc, care o mai fi autoritatea de acolo, sa faca un astfel de demers”, a spus Diaconescu.

Despre conflictul Siria – Turcia:

  • Sunt peste 14.000 de cetateni sirieni care au si cetatenie romana in Siria. Comunitatea de romani in Siria este cea mai mare din statele membre UE, cu familii cu tot se ridica pana la 30.000-40.000. Cum se explica faptul ca avem o comunitate asa mare? Sunt sotii ale cetatenilor sirieni care au invatat in Romania, sunt romani care au lucrat o perioada de timp in Siria si care au ramas din varii motive acolo, in general oameni care si-au intemeiat intr-o forma sau alta o familie. Atunci cand protectia statului roman este solicitata de un cetatean, intotdeauna, alaturi de el, mai sunt alti cativa de care evident nu poate fi despartit.
  • Avem comunitati mari de romani si in alte tari arabe, in Iordania, in Egipt, de exemplu. De ce in Siria e cea mai mare? Poate ca datorita faptului ca, din punct de vedere religios, comunitatea crestina nu a fost ostracizata de maniera in care s-a intamplat, sa spunem, in Iordania. Sau pentru ca acolo au gasit oportunitati economice ceva mai serioase. Aveam la un moment dat un viceprim-ministru al guvernului sirian care vorbea romaneste, se pregatise in Romania, el se ocupa de agricultura ca domeniu. In Siria, o societate educata de maniera franceza, a existat un anumit elitism, fara radicalisme religioase serioase, totul era aplatizat din acest punct de vedere, probabil ca a oferit oportunitatea acestor oameni sa se aseze acolo.
  • Nu s-au intors foarte multi romani (de la escaladarea conflictului din Siria), pentru ca prefera sa ramana cu familia.
  • Avem, pe de alta parte, un parteneriat strategic cu Turcia.
  • Probabil este in interesul lui Bashar al-Assad in acest moment sa aiba un agresor extern, ca Damascul sa se simta cumva agresat de undeva din afara si atunci lucrurile sa se transforme, sub aspectul motivatiei populatiei, in cu totul altceva.
  • Toate aceste elemente au un potential de extindere serios. Iar acest potential de extindere, chiar daca nu aduce linia focului intr-o zona limitrofa, prin reverberatie si prin atitudini radicale, pot transmite sindromul de violenta mult mai departe decat o pot face armele. Or, din acest punct de vedere trebuie sa fim foarte atenti.
  • Asa cum vad eu lucrurile, fara girul comunitatii internationale, Turcia nu va trece la un razboi, nu va cadea in aceasta capcana sa atace de o maniera zdrobitoare Siria. Acum, sa vedem ce armate stau fata in fata: Siria are o armata destul de invechita, mult armament rusesc extrem de vechi, fara piese de schimb, in timp ce Turcia este a opta armata din lume, numai forta aeriana are 2.200 de avioane.
  • Numai Consiliul de Securitate, conform Cartei ONU, poate lua masurile de retorsiune violente, adica poate folosi forta. NATO ce a avut in competenta a facut. Dar si in Consiliul NATO, dincolo de solidaritatea politica a statelor membre, precum si o noua reiterare a preocuparii majore, nu s-a trecut la altceva; dar nici Turcia nu a cerut punerea in miscare a Aliantei Nord-Atlantice.

Despre sansele Romaniei de a-l aduce in tara pe Omar Hayssam:

  • Sigur, situatia se complica, este foarte greu sa gasesti acum un partener, indiferent pe ce teme, inclusiv pentru extradare.
  • Probabil a trenat si foarte mult si indeplinirea procedurilor in Romania, poate intr-un moment ceva mai anticipat lucrurile ar fi fost mult mai simple din aceasta perspectiva. Romania a ratificat acordul de extradare cu Siria, acesta a stat foarte mult in Senat.
  • Nici nu cred ca se poate angaja in acest moment autoritatea de la Damasc, care o mai fi autoritatea de acolo, sa faca un astfel de demers.
  • Dar depinde si de modul in care, probabil, la un moment dat, urmatoarea autoritate de la Damasc va intelege sau nu sa intretina cu statele cu care a avut relatii traditionale raporturi consecvente.
  • Extradarea lui Oamar Hayssam a ramas o problema nesolutionata cu Siria, pentru ca este vorba de o infractiune extrem de periculoasa; ar fi un argument foarte bun de deschidere, ar fi primit foarte bine de comunitatea internationala un nou guvern la Damasc care ar face ca prim pasi rezolvarea acestor probleme legate de o tema cum este terorismul, care preocupa pe toata lumea.
  • Avem in continuare ambasador in Siria si il mentinem.
  • Cu privire la ambasadorul sirian la Bucuresti, acesta e in continuare in functie, autoritatile romane nu au cerut expulzarea. A fost pripita atitudinea celui care a anuntat atunci expulzarea, inainte de a o discuta cu presedintele – cel care are competente clare in acest sens – si inainte sa discute si cu partenerii externi.

Despre declaratiile seicului Omar Bakri:

  • Acest islamist este cunoscut, cu o retorica deosebit de agresiva. Aici nimeni nu va putea raspunde, de la orice institutie a statului, ca, in mod categoric, este exclusa aceasta amenintare.
  • La Cotroceni se fac zilnic evaluari asupra riscului (terorist). Situatia nu s-a schimbat, nu avem din acest punct de vedere un argument in plus in ceea ce priveste nivelul de alerta. Lucrurile asa cum erau si pana acum, anumite aspecte si amenintari sunt cunoscute, sunt gestionate, exista o cooperare superba intre institutiile relevante si cele euro-atlantice, se lucreaza in echipa. Aceasta adresare a seicului Bakri nu schimba cu mare lucru datele problemei.
  • N-ar trebui neaparat sa fim deosebit de nervosi la o astfel de retorica, aceasta se adreseaza militantilor; daca ati vedea modul in care diversi imami se adreseaza in scolile islamiste, ati asista la o adresa extrem de contondenta.
  • Deci, nu neaparat cuvintele acestui om au o semnificatie aparte, dar pot fi considerate ca reflectand o stare de spirit in interiorul radicalismului.
  • Romania si Bulgaria poate au fost alese la intamplare, ca asa i-au venit lui in cap in momentul ala, dar la fel discuta si de Marea Britanie si de Statele Unite.
  • Evident ca de la vorbe pana la fapte distanta este mare, adica de la retorica declamativa de acest gen radical pana la actiunea politico-militara, cum o considera ei, distanta este destul de mare.
  • E un semnal cu privire la cum arata un astfel de radicalism, cu care noi nu suntem prea obisnuiti.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro