Sari direct la conținut

Cristian Ghinea: Comisia Europeana a constatat nereguli la achizitiile catorva firme de IT, printre care Asesoft, Siveco si UTI/ Ar trebui un sistem de "black listing" pentru firmele care au atras corectii si pierderi la stat

HotNews.ro
Cristian Ghinea, Foto: Hotnews
Cristian Ghinea, Foto: Hotnews

Comisia Europeana a constatat, in urma unui audit inceput in decembrie 2014, nereguli la achizitiile unor firme de IT, printre care Asesoft, Siveco si UTI, a declarat ministrul fondurilor europene Cristian Ghinea, in cadrul unei intalniri online cu cititorii Hotnews.ro, desfasurate joi.

Deci in decembrie 2014, Comisia a inceput audit pe Axa 3, Domeniul Major de Interventie (DMI) 3.2. Intre cele alese au fost si cheltuielile pentru contractele Asesoft si Siveco si au verificat strict procedura de achizitii prin care au primit contractele. A rezultat, de pilda, ca Asesoft a beneficat de tratament preferential ca ofertant. S-a aplicat o corectie de 25%. Adica Romania a acceptat o taiere de un sfert, bani platiti deja de la buget”, a spus Ghinea, raspunzand la intrebarea unui cititor. Ministrul a precizat ca investigheaza de ce Ministerul Fondurilor Europene nu „a cerut banii inapoi de la Ghita si altii”, cautand in acelasi timp solutii pentru realizarea unui „sistem de black listing pentru firmele care au atras corectii si pierderi pentru stat”.

Cristian Ghinea a precizat ca „intreg Domeniul de Interventie a fost blocat, deci toate firmele si beneficiarii au avut de suferit pentru ca acest audit a gasit ce va spun”.

Din pacate va informez ca e invers: Comisia a venit tintita spre contractele Asesoft si Siveco (de ce anume, nu stiu, dar or fi auzit si ei informatii despre…)„, a mai spus Ghinea. „Daca ati vrut sa aduceti argumente pro-Ghita, sorry, tocmai m-ati obligat sa aduc in spatiul public un alt caz de implicare nociva a respectivului domn in digitalizarea administratiei„, se mai arata in raspunsul dat de ministru.

Iata intrebarea cititorului HotNews.ro, care a necesitat raspunsul de mai sus:A facut obiectul unei investigate din partea auditului Comisiei Europene posibilele fraude intre firmele lui Sebastian Ghita si Siveco? A fost o investigatie in 2014? Care a fost rezultatul acestei investigate? Cumva auditul comisei europene a inchis punctul respectiv fara a gasi indicii de frauda? Daca auditul comisiei europene nu a reliefat nici o frauda de ce continuati cu acest scandal? Prin acest scandal nu afectati activitatea MFE?

Raspunzand unui alt cititor, Ghinea a mai spus ca investigheaza acum de ce Ministerul Fondurilor Europene nu „a cerut banii inapoi de la Ghita si altii„. „Eu cred ca ar trebui sa gasim o solutie de black listinining. Firmele care ne-au adus corectii sau nu au livrat ce trebuia, nu doar sa le luam banii inapoi pentru contractele trecute, dar sa nu mai aiba voie sa participe la licitatii un numar de ani. Noua lege a achizitiilor permite asta. apropo de Ghita: investigam acum de ce MFE nu a cerut banii inapoi de la Ghita si altii – oricit ma ataca televiziunile lor si imi inventeaza amante si firme, acest proces de intarire a ministerului in fata lor va continua. si cu mine si dupa mine. S-a terminat epoca in care Romania e stat captiv„, a precizat ministrul.

Acesta este raspunsul la urmatoarea intrebare adresata de un cititor:Cred ca a trebui stopat monopolul pe care 3-4 firme le au pe toate proiectele IT publice. Probabil ca se acopera bine prin hartii, dar sistemele IT pe care le livreaza sunt in mod evident nefolosite, neintegrate, nu demonstreaza un Return on Investment (ROI). Nu se pot modifica criteriile care favorizeaza monopolul celor 3-4 firme incat sa fie o concurenta reala , sa devina important ca firmele participante sa demonstreze proiecte reusite in mediul privat, criteriile de reusita sa includa numarul de utilizatori reali, site-urile accesibile public sa fie evaluate prin sondaje in randul populatiei Romaniei? Criterii de genul acesta ar trebui aplicate la toate licitatiile publice„.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro