Sari direct la conținut

Cristian Popa: Inflatia va intra in intervalul tintit de BNR pana la sfarsitul acestui an

HotNews.ro

Inflatia va intra in intervalul tintit de Banca Nationala a Romaniei, de 3,5%, plus/minus un punct procentual, pana la finele acestui an, a declarat marti, Cristian Popa, viceguvernator BNR. Acesta a mai precizat ca, si in anii urmatori, politica fiscala va trebui sa ajute procesul dezinflationist, pentru ajustarea deficitului bugetar si adoptarea monedei euro.

„Este foarte probabil ca inflatia sa intre in intervalul tintit de BNR. Cursul de schimb nu cred ca va fi atat de pro-inflationist pentru ca nu il vad sa mai evolueze cu variatii atat de mari, asa cum s-a intamplat in primul trimestru”, a spus Popa.

Oficialul BNR a precizat ca nivelul inflatiei de la finele acestui an depinde de evolutia economiei si a cererii agregate si de ajustarea preturilor administrate.

Cristian Popa a aratat ca politica fiscala va trebui sa ajute procesul dezinflationist si in anii urmatori, pentru ajustarea deficitului bugetar si adoptarea monedei euro.

Totodata, viceguvernatorul BNR a anuntat ca prognoza privind scaderea economiei cu 4% in acest an este mentinuta, in ciuda rezultatelor sub asteptari din primul trimestru. Acesta nu exclude insa o scadere mai puternica a Produsului Intern Brut.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, Cristian Popa estimeaza ca acest indicator va avea in 2010 un nivel similar cu cel din acest an, adica apropiat de 6% din PIB. El nu a exclus posibilitatea ca Romania sa inregistreze anul viitor un excedent de cont curent, insa a precizat ca aceasta situatie este putin probabila.

„Daca avem excedent, ar putea fi din doua cauze. Ori au scazut importurile, si nu este bine sa scada prea mult, ori si-au revenit exporturile, care ar depinde de relansarea cererii in UE”, a spus Popa.

Economia romaneasca s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar pentru intregul an, FMI estimeaza o contractie economica de 4,1%.

Dupa primele patru luni Romania are un deficit de cont curent de 1,18 miliarde de euro, cu 78,9% mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro