Sari direct la conținut

Criza de 48 de ore din PSD a trecut

Adevarul

Adrian Nastase a recunoscut, ieri, ca a intentionat sa demisioneze din functia de presedinte al PSD, in urma intalnirii de la Cotroceni pe care a avut-o, luni, cu presedintele Ion Iliescu. Dupa o noua intrevedere, in dimineata de ieri, cu seful statului si dupa doua zile de criza politica, Adrian Nastase a decis sa ramana in fruntea partidului de guvernamant.

„Nu voi demisiona din functia de presedinte al PSD, pentru ca avem nevoie de schimbari radicale in interiorul partidului, iar eu sunt convins ca voi duce acest obiectiv la bun sfarsit”, a anuntat Nastase la pranz, dupa doua runde de discutii cu Iliescu.

Simultan, la Palatul Cotroceni, Ion Iliescu incerca sa ascunda in continuare criza declansata la nivelul conducerii PSD: „Nu stiu de unde a aparut zvonistica aceasta. La noi, imaginatia e bogata. Lumea cauta intotdeauna senzatiile. Mie, unul, nu mi-a comunicat nimic”. Dupa presedintele Romaniei, nici nu a fost vreo problema in aceste zile.

Pur si simplu, Adrian Nastase a simtit nevoia sa se retraga si sa se gandesca la viitor. „A stat omul sa reflecte (sic) asupra unor lucruri”, a rezumat Iliescu starea de spirit a lui Nastase. Seria declaratiilor cinice ale sefului statului a debutat miercuri seara, la intoarcerea din Slovenia, cand s-a rastit la ziaristii care incercau sa afle cate ceva despre intalnirea cu premierul.

„Nu va priveste”, a raspuns cu duritate Ion Iliescu, continuand pe acelasi ton: „Asta e treaba noastra. Cand ne vom intalni, va vom spune”. Reactia a fost deplasata in raport cu importanta chestiunii, demisia primului-ministru de la sefia partidului de guvernamant fiind, in acel moment, problema politica cea mai importanta.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Corina Cretu, a pus capat momentului tensionat, luandu-l de brat pe Ion Iliescu si multumind ziaristilor.

Spre deosebire de Ion Iliescu, Adrian Nastase a vorbit ieri despre neintelegerile dintre el si presedintele Romaniei, asigurand lumea ca, desi au fost puncte de vedere diferite in legatura cu guvernarea, intre ei „nu poate sa apara un conflict care sa duca la rupturi majore”.

Din discursul premierului a reiesit ca cei doi au negociat cateva chestiuni legate de functionarea partidului si a Guvernului. Nastase a preluat ideea prezidentiala de separare a functiilor politice de cele din Executiv si a anuntat ca „intr-o viitoare guvernare, indiferent de culoarea ei politica, echipa de la partid nu mai poate fi aceeasi cu cea de la Palatul Victoria”.

Acest lucru a constituit una dintre principalele critici aduse de Iliescu la intalnirea cu Delegatia Permanenta, la care s-a spus ca, din cauza cumulului de functii, viata interna a PSD a avut de suferit.

Presedintele partidului de guvernamant va face mai intai aceasta propunere de separare Congresului extraordinar din august, dupa care nu e exclus ca se va trece si la o modificare a Legii privind organizarea si functionarea Guvernului. Doar prin modificarea actului normativ, reglementarea ar putea privi orice guvernare „indiferent de culoarea ei politica”.

Nastase a anuntat ca urmeaza o serie de schimbari radicale si la nivelul partidului, pe care vrea sa le duca la capat, tot asa dupa cum, in plan guvernamental, integrarea in Uniunea Europeana reprezinta „proiectul vietii mele de om politic”. Adrian Nastase a fost mai putin limpede cand a venit vorba de candidatura la Presedintie.

El s-a multumit sa spuna ca acest lucru se va decide la Congresul extraordinar, fara a da nici un indiciu in privinta optiunii sale personale, asa cum a facut-o cand a fost vorba de statutul sau de premier si presedinte al PSD. Pe langa partid, Nastase este decis sa restructureze si Guvernul.

Primul-ministru a vorbit, ieri, despre o restructurare a Cabinetului, ceea ce inseamna, in primul rand, modificari in privinta ministerelor, nu doar o schimbare din functie a ministrilor. Ar fi a treia schimbare la fata a Guvernului Nastase, pe langa multele remanieri din decursul timpului.

Ca intotdeauna, ele sunt precedate de o stare de tensiune la nivelul cabinetului, deoarece nu se stie cine pleaca, cine ramane. Si, mai ales, fiecare isi cauta sprijin politic pentru a nu ajunge pe faras. Semnificativ in acest tablou cetos este si faptul ca, miecuri seara, pe Ion Iliescu il astepta, la aeroport, ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, unicul reprezentant al Executivului.

Relaxat, Pascu a vorbit continuu la telefon, arborand o mina increzatoare. Imediat ce aeronava prezidentiala a aterizat, ministrul s-a repezit sa il imbratiseze pe presedinte. N-a prea avut insa loc de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care nu s-a dezlipit nici un moment de Iliescu.

Corina Dragotescu, Daniel Oanta, Liliana Ruse, Mara Stefan

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro