Sari direct la conținut

Criza pe piata laptelui

HotNews.ro

Crescatorii de vite au anuntat ca picheteaza, pe 11 martie, sediile celor mai importante fabrici de procesare a laptelui, nemultumiti de pretul prea scazut oferit de procesatori. Este doar prima dintre problemele care le da dureri de cap producatorilor de lapte, urmata de seceta, subventii si normele de calitate. Ca posibile solutii, ministerul agriculturii mentioneaza asocierea crescatorilor de vite si investitiile in tehnologie.

Sindicatul Crescatorilor de Taurine din Romania si Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania au anuntat ca „va fi declansata o ampla miscare de pichetare a celor mai importante fabrici de procesare a laptelui din Romania de catre crescatorii de vaci din intreaga tara”. Motivul principal il reprezinta pretul la care laptele este vandut procesatorilor.

„Multi producatori sunt nemultumiti. Pretul pe care il platesc unele fabrici nu acopera nici costurile de productie, iar la consumator laptele ajunge cu un pret de trei ori mai mare”, a explicat pentru HotNews.ro Gheorghe Liciu, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine.

Una dintre fabricile vizate, Friesland Foods Romania, si-a transmis punctul de vedere referitor la protestul fermierilor. „In acest moment, Friesland Foods Romania plateste pentru lapte conform cu normele Uniunii Europene preturile la nivelul acesteia. Recunoastem nevoia de a sprijini la nivel local industria producatoare de lapte si de a mentine practici sustenabile de productie a laptelui. Din acest motiv am sustinut si aplicat o majorare de aproximativ 30% a pretului mediu oferit pe litru de lapte-materie prima, comparativ cu pretul oferit in aceeasi perioada a anului trecut”, se arata in comunicatul companiei.

Vanzarea catre procesatori este, insa, ultima veriga din lantul de probleme al producatorilor de lapte. Multi dintre crescatorii de taurine nu obtin lapte care sa respecte normele de calitate necesare pentru comercializare. Astfel, la nivel national, se estimeaza ca nu va fi atinsa, pentru 2008, cota de lapte alocata de Uniunea Europeana, dupa cum a anuntat de curand Agentia de Plati si Interventii in Agricultura.

„Neindeplinirea cotei de lapte are in principal doua cauze: seceta prelungita din anul anterior si lipsa de subventii”, spune Gheorghe Liciu. Acesta adauga ca, pana in 2007, crescatorii de bovine primeau 4-5 subventii diferite, care ajutau proprietarii sa creasca vacile in bune conditii, si sa dea lapte de calitate – conform cu cerintele. „Suma este de 5-6 ori mai mica decat in anii anteriori. Acum, se acorda o singura subventie, pe cap de bovina, si numai pentru cei care cresc minim trei capete. Ori, cei cu 1-2 capete de bovine reprezinta peste 85%”, mai spune Liciu.

Dacian Ciolos, ministrul agriculturii, a explicat pentru HotNews.ro ca subventiile sunt directionate catre cei care produc pentru comercializare. „Putini dintre cei care detin 1-2 capete de bovine vand lapte pe piata”, spune ministrul.

Problema, recunoscuta atata de oficiali, cat si de fermieri, este de fapt calitatea laptelui obtinut. Producatorii considera ca tot lipsa sprijinului financiar este cauza principala. Dacian Ciolos spune ca subventiile nu pot rezolva situatia si ca solutia rezida in asocierea producatorilor si in realizarea unor investitii in echipamente performante.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro