Cât de importantă este introducerea în România a terapiilor personalizate pentru cancer? Institutul Fundeni va administra terapii celulare în cancerele hematologice
Terapiile personalizate în cancerele hematologice au devenit o rutină în toată lumea. Introducerea în România a terapiilor celulare – CAR T – reprezintă un pas uriaș în tratamentul neoplaziilor hematologice refractare la orice alt tip de tratament. Ministerul Sănătății a aprobat la începutul acestui an înființarea și componența Comisiei de terapii celulare, al cărei președinte a fost desemnat prof. dr. Alina Daniela Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.
„Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale (chimioterapie, radioterapie), terapiile celulare reprezintă o metodă nouă de tratament, care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și distruge celulele tumorale. Implementarea terapiilor inovatoare și eficiente în practica medicală hemato-oncologică este o necesitate a zilelor noastre. Terapiile CAR-T reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, refractare, reprezentând un progres major în felul în care medicii și cercetătorii privesc tratamentul cancerului”, declară medicul Alina Tănase, într-un interviu acordat Revistei Politici de Sănătate.
Dr. Alina Daniela Tănase
„Rezultatele studiilor clinice au generat interes în sfera malignităților hematologice, fiind înregistrate, la ora actuală, primele 3 terapii celulare comerciale pentru leucemia acută limfoblastică cu celulă B la copil și adultul tânăr și limfoamele non-Hodgkin (limfomul cu celule mari B, limfomul de manta)”, spune medicul Alina Tănase.
Aceste terapii „pot fi administrate în centrele de transplant de celule stem hematopoietice din România, unde există deja experiență cu recoltarea și administratea celulelor stem. Este nevoie de o echipă de îngrijire multidisciplinară și de acces rapid într-o secție de terapie intensivă, deoarece aceste terapii pot da efecte adverse majore. Pentru a putea administra aceste terapii celulare este nevoie de o acreditare internațională. Institutul Clinic Fundeni este în curs de a obține o astfel de acreditare”, explică prof. dr. Alina Tănase.
Cum poate fi îmbunătățit accesul pacienților din România la terapiile celulare? „Cred că unul dintre rolurile Comisiei de terapii celulare (din Ministerul Sănătății – n. red.) este și acela de a primi și evalua toate cazurile propuse din orice centru de hematologie din țară. Comisia va informa comunitatea medicală despre indicațiile și contraindicațiile acestui tip de terapie, facilitând, astfel, accesul tuturor pacienților la terapia celulară, indiferent unde sunt tratați”, mai spune medicul Alina Tănase.
Citește interviul integral în Revista Politici de Sănătate.