Sari direct la conținut

Cum a fost gândită taxa de 2% pe cifra de afaceri în domeniul energetic, în spatele scenei, în viziunea EY România

HotNews.ro
Andra Casu, Foto: EY Romania
Andra Casu, Foto: EY Romania

Zona de energie și gaze naturale trebuie să se aștepte în continuare la focus și probabil și la inspecții în continuare din partea autorităților, din păcate, consideră Andra Cașu, partener asociat EY România. Ea a vorbit, în cadrul unei conferințe, despre cum a reușit Ministerul Finanțelor să taxeze sectorul energetic, fără să modifice Codul Fiscal.

„Noi am stat să ne întrebăm dacă trebuie considerată aceasta (taxa de 2% n.r.) un impozit, având în vedere că nu este o referință în lege la Codul Fiscal sau la norme. Cel mai probabil, scopul ăsta a fost, în spatele scenei, pentru a nu face o referință explicită la Codul Fiscal, să nu sperie contribuabilii”, a spus Cașu.

Cum a gândit Ministerul Finanțelor, în viziunea sa.

  • Scopul ăsta a fost, să adăugăm niște surse de finanțare pentru buget în niște taxe pe care nu le numim taxe, ci contribuții speciale.
  • Plafonăm, pe deoparte, prețul la gaze naturale până la 68 lei/Mwh, introducem această plafonare la sfârșitul lui decembrie și, surpriză, mai introducem această taxă specială de 2% ca modificare la legea de funcționare a ANRE, ca să finanțăm partea la care ne asumăm noi, ca Minister de Finanțe, că renunțăm prin plafonare prețului la gaze

„E un design interesant. În momentul de față în România nu ne mai uităm exclusiv la Codul Fiscal și la normele de aplicare, așa cum noi ca și consultanți, ca și contribuabili aveam în minte ani de zile, încă de la apariția primului Cod Fiscal în 2004. Lucrurile se schimbă și au o dinamică din ce în ce mai neașteptată”, a explicat Cașu.

  • Apropo de contribuția de 2% în zona de energie și gaze naturale. Anterior, ANRE ca și regulator pe piața aceasta percepea o contribuție de 0,1%. Aceasta fusese mărită ulterior, s-a dat puțin cu stângu-n dreptul, fusese mărită la un 0,2% printr-un regulament ANRE, instituție care nu știa că s-a venit cu acest OUG să se mărească de 20 de ori această contribuție. Este desenată ca o contribuție, fiind, în esență, o taxă paralelă.

“Pe zona energiei și gazelor naturale nu ne miră că apare această taxabilitate. Aveam, în trecut, și alte Ordonanțe de Urgență care apăruseră tot așa, cam peste noapte, OUG 5, OUG 6, care au venit ca un fel de gap de taxare pentru câțiva ani. Ei bine, în momentul de față activitatea de monopol, activitatea de exploatare a resurselor energetice ele sunt în continuare în scop de taxare până în 2021. OUG 114 a pus negru pe alb chestia asta. Aceste taxe și contribuții speciale se adaugă”, a mai arătat reprezentantul EY.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro