Cum ar fi vrut Hidroelectrica sa incheie un contract cu un nou "baiat destept"
Conducerea Hidroelectrica a luat in calcul incheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL care a depus, saptamana trecuta, pe OPCOM (bursa energiei) o oferta uriasa de cumparare de energie electrica, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro. Practic, urma sa raspunda ofertei care presupunea livrarea a 7 milioane MWh de energie (7 TWh), pe o perioada de 4 ani, la un pret foarte avantajos pentru cumparator. Unii membri ai Consiliului de Supraveghere, printre care si Remus Borza, s-au opus acestei tranzactii, fapt pentru care s-a renuntat, deocamdata, la contractul cu Energon Power. Firma este din Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste.
Potrivit unei note a Hidroelectrica obtinuta de HotNews.ro referitoare la acest contract, pretul ar fi fost de 165 lei/MWh cu tot cu Tg (componenta de transport), adica 154 lei/MWh fara Tg. In oferta de cumparare de pe bursa era trecut un pret maxim de 165 lei/MWh, fara a se preciza daca este sau nu cu tot cu Tg. Aceasta in conditiile in care pretul mediu pe piata contractelor bilaterale este de 175-180 lei/Mwh. Licitatia urma sa aiba loc pe 29 octombrie. In momentul de fata, pretul de 165 lei/MWh este cel mai mic de pe piata contractelor bilaterale. In 4 ani, pretul poate creste cu mult peste acest nivel, ceea ce ar presupune anumite riscuri din partea companiei care ar indrazni sa incheie un astfel de contract. In general, pe OPCOM sunt incheiate contracte cu perioada de livrare de cateva luni, maxim un an.
- HotNews.ro a atras atentia inca de saptamana trecuta ca singura companie care s-ar incadra in cerintele firmei Energon Power este Hidroelectrica.
In nota Hidroelectrica sunt trecute o serie de posibile avantaje in cazul incheierii unui astfel de contract, printre care „posibila saturare a pietei, respectiv imposibilitatea ca Hidro, SNN, CEO etc sa-si poata plasa/vinde cantitatile de energie, in totalitate, pentru anii viitori la un pret mai mare de 160-170 lei/MWh in medie”. Pentru anul viitor este estimata o productie a Hidroelectrica de 14 Twh, din care 3,9 TWh se duc pe piata reglementata, 1 Twh pe piata de echilibrare, 3,2 TWh pe contractele bilaterale (contractul cu Alro), 1 TWh pe PCCB (piata centralizata a contractelor bilaterale de pe OPCOM), iar 0,7 TWh pentru ofertele in derulare. Contractul cu Energon ar fi insemnat 1,7 TWh in 2013.
- Vezi documentul atasat
Clauze dezavantajoase pentru Hidroelectrica
Daca s-ar fi incheiat, contractul ar fi fost comparabil cu cel dintre Hidroelectrica si Energy Holding care a fost denuntat dupa 9 ani de derulare, anul trecut in vara.
Potrivit modelului de contract publicat pe OPCOM, pretul de contract include componenta de injectie a energiei electrice in reteaua de transport (Tg).
Potrivit documentului, cantitatea de referinta era de 7.012.800 MWh, corespunzatoare unei puteri orare de 200 MW. Insa, Energon ar fi putut prelua efectiv intr-o luna de livrare o catitate ce putea varia intr-o marja de ±20% fata de cantitatea de referinta. În cazul în care cantitatea preluată efectiv într-o lună de livrare era mai mică decat cantitatea de referinţă lunară, Energon se obliga să preia cantitatea restantă în lunile următoare de livrare. Insa, 20% este o marja foarte mare in cazul unor asemenea cantitati, fapt care ar fi fost in dezavantajul Hidroelectrica.
In document se mai arata ca in cazul rezilierii contractului din iniţiativa vânzătorului, acesta ar fi trebuit sa plateasca, cu titlu de compensaţii pentru neexecutare, o sumă calculată ca produs între cantitatea de energie electrică rămasă nelivrată până la sfarşitul contractului şi 25 RON/MWh. De asemenea, daca s-ar fi incheiat contractul, partile conveneau ca pe durata derulării contractului şi după încetarea acestuia timp de 5 ani să nu dezvăluie informaţiile de care au luat cunoştinţă în executarea sau în legatură cu executarea prezentului contract, având caracter confidenţial în executarea contractului. Nu sunt considerate informaţii confidenţiale informaţiile de notorietate, făcute public de partea emitentă sau aduse la cunoştinţa publicului prin orice alte mijloace, precum şi cele solicitate de autoritatea competentă. Erau considerate informaţii confidenţiale inclusiv datele cuprinse în contract şi anexele sale (cele referitoare la cantitati si pret).
HotNews.ro a aratat la sfarsitul saptamanii trecute cafirma Energon Power& Gas SRL a depus pe OPCOM (bursa energiei) o oferta foarte indrazneata de cumparare de energie electrica.
Cine este Rares Criste
Energon Power & Gas SRL este trader de energie, are sediul in Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste. Acesta este descris de presa locala ca fiind un om de afaceri foarte discret.
Potrivit publicatiei Gazeta de Bistrita, in 2005 Rares Criste a intrat in 2005 in afaceri prin intermediul Premier Construct si, in paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc. La Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a facut afaceri timp de 5 ani. La aceasta societate, Criste a detinut controlul acestei firme alaturi de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi si-un sfert, si alaturi de Sorin Piciu, personaj implicat in afaceri cu energie. Ten Transilvania Energy are contracte cu centralele de la Turceni si Rovinari, de unde cumpara energie pentru a o vinde mai departe. De asemenea, Criste a mai fost asociat si in SC Amgaz Furnizare, societate implicata in afaceri de anvergura cu societatile de stat Romgaz si Distrigaz, care gestioneaza o parte din gazele naturale din Romania. Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Muresan care, in momentul de fata detine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy. Insa, principalele afaceri a lui Rares Criste sunt derulate prin Energon Power& Gas SRL, firma infiintata in 2007, alaturi de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V.