Sari direct la conținut

Cum au ajuns o mamă și fiica ei să „antreneze” bacterii pentru a restaura frescele din biserici

HotNews.ro
Restaurarea unei fresce dintr-o biserică din Italia - imagine ilustrativă / FOTO: MAURO FERMARIELLO / Sciencephoto / Profimedia
Restaurarea unei fresce dintr-o biserică din Italia - imagine ilustrativă / FOTO: MAURO FERMARIELLO / Sciencephoto / Profimedia

În timp ce microbiologul spaniol Pilar Bosch căuta un subiect de cercetare pentru doctoratul său în 2008, ea a dat peste o lucrare care sugera că bacteriile, domeniul ei, ar putea fi folosite în restaurarea artei, domeniul de expertiză al mamei sale, relatează Reuters. 

În același moment, mama ei – Pilar Roig – se lupta să restaureze picturile din secolul al XVIII-lea ale lui Antonio Palomino într-una dintre cele mai vechi biserici din cel de-al treilea oraș al Spaniei, Valencia.

Îi era deosebit de dificil să îndepărteze adezivul care fusese folosit pentru a trage frescele de pe pereții bisericii Santos Juanes în timpul lucrărilor de restaurare din anii 1960.

„Mama mea avea de rezolvat o problemă foarte dificilă, iar eu am găsit o cercetare despre bacteriile folosite la curăţarea frescelor din Italia”, a declarat Pilar Bosch, în vârstă de 42 de ani, scrie Agerpres.

Ea şi-a obţinut doctoratul cu acel proiect. După mai bine de un deceniu, fiica şi mama şi-au unit forţele în cadrul unui proiect în valoare de 4 milioane de euro, finanţat de fundaţii locale, pentru a utiliza unele dintre acele tehnici pentru a restaura operele de artă din Valencia.

Cum sunt antrenate bacteriile pentru a restaura frescele

Specialista în microbiologie antrenează bacteriile hrănindu-le cu eşantioane de clei, care a fost fabricat din colagen animal. Bacteriile produc apoi în mod natural enzime pentru a degrada adezivul.

Echipa compusă din mamă şi fiică amestecă apoi bacteriile cu un gel natural pe bază de alge, care este întins apoi peste picturi – care au fost extrase de pe pereţi în anii 1960, apoi bătute în cuie la loc, fiind încă acoperite cu lipici.

După trei ore, gelul este îndepărtat, dezvăluind picturi fără lipici.

„În trecut, lucram într-un mod manual oribil, cu apă caldă şi bureţi, în cadrul unor operaţiuni care durau ore întregi şi deteriorau pictura”, a declarat Pilar Roig, în vârstă de 75 de ani, al cărei tată şi bunic, împreună cu alte rude, au lucrat la rândul lor în domeniul conservării operelor de artă.

Fiica ei, microbiolog, s-a alăturat acum echipei. „Cu siguranţă este o trăsătură de familie”, a spus Pilar Bosch, în timp ce amândouă purtau halate de laborator şi supravegheau restaurarea.

Pilar Bosch a aplicat, de asemenea, utilizarea bacteriilor la proiecte de restaurare în Pisa şi Monte Cassino din Italia şi în Santiago de Compostela din nordul Spaniei. În prezent, Pilar Bosch antrenează cohorte de bacterii de alt tip pentru a curăţa pereţii pictaţi cu graffiti.

INTERVIURILE HotNews.ro