Sari direct la conținut

Cum au evoluat companiile statului pe bursa in 2014 si ce perspective au

Dividende la companiile de stat, Foto: Tradeville
Dividende la companiile de stat, Foto: Tradeville

Si in acest an, investitorii de la bursa care au pariat pe titlurile companiilor de stat au avut randamente peste medie. Actiunile au crescut de la inceputul anului cu pana la 85%, iar dividendete oferite au completat profiturilor acestora intr-un mod semnificativ. Casa de brokeraj Tradeville a analizat care sunt sansele ca acestea sa recompenseze investitorii si in 2015.

Grupul marilor companii de stat le-a oferit investitorilor unele dintre cele mai apetisante oportunitati din acest an. Au iesit in evidenta companiile de utilitati din transportul si distributia de energie electrica sau gaze naturale, a caror activitate reglementata le ofera venituri stabile, predictibile, si ale caror cotatii au crescut adeseori la rate compuse din doua cifre.

Intr-un plan secund s-au aflat producatorii de gaze si energie, care au evoluat mai modest din cauza unor probleme in procesul de liberalizare al celor doua piete. Insa toate si-au completat evolutia cotatiilor cu dividende atractive, fiind obligate prin lege la plata a cel putin 50% din profit catre actionari, grupul oferind astfel unele dintre cele mai generoase dividende de la BVB si depasind de departe dobanzile la depozitele bancare.

Vedeta incontestabila a fost Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice, ale carei actiuni au crescut de la inceputul anului cu 85% si care a distribuit un dividend brut de 10.5%. Dupa ce in 2013 si-a inceput transformarea dintr-o companie cu profituri volatile, care dezamageste periodic investitorii, intr-o companie cu profitabilitate in mod constant ridicata, in 2014 a confirmat ca aceasta transformare este una pe termen lung, sedimentand schimbarea de perceptie a pietei.

In primele noua luni, pe fondul stabilizarii consumului de energie la nivel national, veniturile Transelectrica au avansat cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce profitul net a urcat cu un spectaculos 129%, depasind cifrele bugetate. Aceste rezultate impresionante sugereaza ca dividendul va ramane, in continuare, tema dominanta si motorul de crestere pentru actiunile TEL. Pentru anul viitor, analistii Tradeville estimeaza un dividend brut de 3.98 RON/actiune, echivalentul unui randament de 13.5% la preturile actuale.

Si actiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz au avut o performanta buna, crescand in 2014 cu 32%, la care s-a adaugat un dividend brut de 8.7%. Transgaz este exemplul clasic de companie de utilitati, cu marje de profitabilitate de peste 20% in ultimii ani, insa a fost afectat in 2013 de cheltuieli exceptionale in urma esecului proiectului Nabucco. In 2014, a marcat o revenire de la aceasta baza joasa, ajutat de majorarea tarifelor reglementate, astfel incat veniturile raportate pentru noua luni au avansat cu 15%, iar profitul net a crescut cu 131%. Si pentru Transgaz, dividendul va fi principalul punct de interes pentru investitori si ar putea atinge o valoare de 26 RON/actiune, echivalentul unui randament de 10.5% la preturile curente.

Electrica, principalul distribuitor si furnizor de energie electrica din Romania, a avut o evolutie mai putin spectaculoasa dupa listarea din vara acestui an, reusind totusi o apreciere de 6.5%. Compania a raportat o scadere de 10% a veniturilor la noua luni, din cauza fundamentelor slabe ale pietei de energie, insa tot acestea au ajutat-o sa-si reduca cheltuielile operationale, astfel incat profitul din exploatare a crescut usor, cu 3.3%. Profitul net a scazut cu 10% in contextul cedarii unor participatii in investitii, insa acesta este un eveniment nerecurent, si e de preferat urmarirea rezultatului din exploatare. Electrica intentioneaza sa distribuie in fiecare an 85% din profit catre actionari, iar estimarile pentru un dividend brut sunt de 0.83 RON/actiune, echivalentul unui randament de 7%.

Totusi, in cazul Electrica altul a fost motorul de crestere al actiunii, respectiv speculatiile potrivit carora compania ar putea achizitiona cateva dintre activele de distributie ale grupului italian Enel, care se pregateste sa iasa de pe piata din Romania. Cel mai probabil, stirile despre licitatie si ofertele cu care se inscriu participantii vor domina evolutia actiunii pe termen scurt, existand premisele pentru episoade noi de crestere speculativa.

Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est, a fluctuat intr-un interval larg pe tot parcursul lui 2014, crescand nesemnificativ pana acum, insa oferindu-le investitorilor un dividend brut de 7.4%. Dupa ce entuziasmul pietei a inflamat listarea din toamna anului trecut, rezultatele financiare nu au depasit cu mult asteptarile, iar recent, liberalizarea pietei de gaze naturale a fost inghetata, ceea ce tempereaza temporar ritmul de crestere al veniturilor. Totusi, rezultatele la noua luni au fost bune, cu o crestere de 27% a cifrei de afaceri si un avans de 40% al profitului, care a depasit, pentru prima data pentru acest interval, 1 miliard RON. In plus, Romgaz detine rezerve substantiale de numerar, care i-au permis sa distribuie aproape integral profitul pentru 2013 catre actionari; pentru anul viitor, dividendul brut s-ar putea cifra la 3.2 RON/actiune, echivalentul unui randament de 9%.

Nuclearelectrica, singurul producator de energie listat la BVB, este codasa grupului, scazand cu 27% de la inceputul anului (desi dividendul brut de 12.6% a indulcit partial aceasta corectie). Compania sufera de pe urma fundamentelor slabe ale pietei de energie, unde preturile au scazut in zona minimelor post-2011, in acest an fiind suplimentar lovita de taxa pe constructii speciale. In primele noua luni, veniturile sale au scazut cu 11%, iar profitul net, cu 68%, desi a reusit sa depaseasca cifra bugetata cu 26%. Prin comparatie cu celelalte companii de stat, perspectivele pentru dividend sunt modeste, cu o valoare estimata de 0.37 RON/actiune, echivalentul unui randament brut de 5.75%. Cum un reviriment sustenabil al pietei locale de energie este un eveniment indepartat, fundamentele Nuclearelectrica vor ramane dezamagitoare. O posibila sansa pentru episoade de crestere a cotatiilor va fi speculatia legata de licitatia Enel, in care SNN ar putea fi implicata, sau negocierile cu investitorii chinezi privind constructia altor doua reactoare la Cernavoda.

Pentru a vedea cum arata un raport de analiza pe top dividende estimate, poti cere aici documentul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro