Sari direct la conținut

Cum pacalesc romanii legea timbrului de mediu – Tehnica "partajului voluntar"

HotNews.ro

Foarte multe masini sunt inmatriculate fara plata timbrului de mediu, pe motiv ca autoturismele provin din „partajul voluntar” facut la notar, scrie Evenimentul Zileicare descrie modul in care romanii reusesc sa „fenteze” controversatul timbru de mediu introdus la jumatatea lui martie.

In noua legislatie a timbrului de mediu, Guvernul a strecurat la articolul 8 si autoturismele care provin din partaj printre cazurile de scutire de la plata timbrului de mediu. Asa ca in unele judete ale tarii – Cluj, Tulcea si Maramures -, deja au fost inmatriculate astfel mii de masini. Si numarul lor creste de la o zi la alta, avertizeaza comisarul-sef Florin Sironca, seful Serviciului de Inmatriculari Maramures.

„In ultima luna am avut peste 800 de persoane care au cerut aceasta scutire pentru masina din partaj. Clar ca la mijloc este o smecherie, dar noi suntem obligati sa inmatriculam aceste masini. Valoarea acestor autoturisme incepe de la 300 de euro si ajunge la mii de euro. Prin aceasta metoda, sume mari de bani nu ajung la bugetul de stat”, spune comisarul Sironca. Spre exemplu pentru un BMW 320 D, cu o capacitate cilindrica de 1951 cmc, din anul 1998, timbrul de mediu este de 2.858 lei. Daca declari BMW-ul ca provenind din partaj, nu mai platesti acesti bani.

Politistul explica si smecheria: „Un anume autoturism este cumparat din Germania si apoi vandut in Romania la doi proprietari, pe baza unui simplu act de mana. Apoi, cei doi se prezinta in fata unui notar si solicita partajarea bunului comun, in favoarea unuia dintre ei, adica a adevaratului proprietar. Cu actul notarial din care rezulta partajul, omul se prezinta la Serviciul de Inmatriculari. Eu cred ca daca vorbim despre un partaj, atunci acesta sa fie unul legal, sa fie stabilit clar modul in care s-a dobandit proprietatea autoturismului de catre proprietarii care solicita partajul”, a mai spus comisarul -sef Florin Sironca.

Metoda a fost extinsa si la Cluj, unde 20 de persoane au cerut inmatricularea masinilor „din partaj” pentru a nu plati timbrul de mediu.

Un notar clujean explica faptul ca orice bun detinut de doua sau mai multe persoane poate deveni proprietatea exclusiva a uneia dintre acestea. „Exista un principiu de drept potrivit caruia nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune, adica sa detina un bun in proprietate alaturi de alte persoane. Daca luam cazul prezentat, cei doi proprietari ai autoturismului se prezinta in fata notarului, declara cota de contributie a fiecaruia la momentul cumpararii masinii, valoarea sultei care va fi platita in favoarea celui care renunta si cine este noul proprietar, ca urmare a actiunii de partaj voluntar”, explica notarul clujean.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro