Sari direct la conținut

Cum s-a ajuns la sistarea transmisiei analogice a TVR1: Televiziunea publică, somată de Societatea de Radiocomunicații să-i plătească restanțe de peste 9,2 milioane de euro

HotNews.ro

​Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a somat TVR, în data de 3 mai, la plata sumei de 42,6 milioane lei (peste 9,2 milioane euro), sumă care ar reprezenta contravaloarea serviciilor prestate în perioada august-decembrie 2017, plus penalități de întârziere, potrivit unui document consultat de HotNews.ro. Termenul de plata solicitat este de 15 zile de la data primirii somației. În cazul în care nu este efectuată plata în termenul de mai sus, SNR spune că va iniția procedurile judiciare în vederea recuperării creanței pe cale judecătorească.

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere TVR și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi. Oficialii SNR nu au dorit să comenteze.

UPDATE (16:20) TVR confirmă că a fost somată de SNR pentru plata unor servicii prestate în anul 2017 în valoare de peste 40,7 milioane lei, dar spune că ‘aceste facturi sunt emise de SNR în afara cadrului contractual aferent anului 2017, iar aceste sume, în curs de clarificare, fac obiectul unui proces de negociere în care SRTv și SNR sunt implicate în această perioadă.”

  • Iată mai jos precizarile Departamentului de Comunicare al TVR:

„Exista facturi emise de SNR pentru servicii prestate în anul 2017 în valoare de 40756419,79 lei. Aceste facturi sunt emise de SNR în afara cadrului contractual aferent anului 2017, iar aceste sume, în curs de clarificare, fac obiectul unui proces de negociere în care SRTv și SNR sunt implicate în această perioadă.

SNR a trimis o somație prin care solicita SRTv sa efectueze plata respectivelor facturi însă, după cum am menționat si mai sus, pana la clarificarea acestor sume nu se poate efectua plata.

Valoarea contractului aferent anului 2017 dintre SRTv si SNR este de 68,5 milioane lei cu TVA. Intre cele doua entități a fost încheiat un act adițional care cuprindea o clauza conform căruia, în cazul in care, prin efortul celor doua părți, la rectificarea bugetara se vor obține fondurile solicitate de la Ministerul Finanțelor Publice, valoarea contractului se va majora pana la incidenta sumei de 101 milioane de lei, valoare estimativa a serviciilor SNR pentru anul 2017. Având în vedere că, la rectificare bugetară rubricată, nu s-au obținut aceste fonduri, în accepțiunea noastră, continuarea prestării serviciilor de către SNR intră in sfera riscului contractual asumat de aceasta parte prin actul adițional menționat. Cadrul contractual aferent anului 2017 prevedea o valoare a contractului de doar 68,5 milioane lei cu TVA. Cat timp pârțile nu au modificat valoarea totala a contractului, SNR nu poate, unilateral, sa impună modificarea cadrului contractual.

În măsura în care, în urma procesului de negociere, se vor clarifica aspectele privitoare la sumele pretinse de SNR și, bineînțeles, a disponibilităților financiare bugetare, cu siguranța că SRTv își va respecta si executa obligațiile rezultate din procesul de negociere. În acest moment nu putem vorbi de un conflict cu SNR cât timp suntem în plină desfășurare a negocierilor dintre cele două organizații.”, se arată în răspunsurile TVR transmise la solicitarea HotNews.ro.

  • Ce scrie în somația transmisă de SNR către Televiziunea Publică

Valoarea totală a sumei restante este de 40.756.419 lei și reprezintă contravaloarea serviciilor prestate în perioada august-decembrie 2017.

Totodată, în conformitate cu prevederile (..) din contract, pentru neachitarea obligațiilor de plată la scadență sunt prevăzute penalități de întârziere în cuantum de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere. Penalitățile de întârziere pentru neachitarea la scadență a sumei restante mai sus arătată, calculate până la data de 03.05.2018 sunt în cuantum de 1.936.319,68 lei.

Solicităm plata în termenul de 15 zile de la data primirii prezentei a debitului total reprezentând contravaloarea facturilor de servicii conform contractului, în valoare de 40.756.419,79 lei, la care se adaugă penalitățile de întârziere. În cazul în care nu este efectuată plata în termenul de mai sus, vom iniția procedurile judiciare în vederea recuperării creanței pe cale judecătorească, situație în care veți suporta și plata cheltuielilor de judecată.„, se arată într-o somație realizată de SNR la adresa SRTv și comunicată în data de 3 mai societății civile profesionale de executare silită Ezer Lucian & Asociații.

Problema unor posibile restanțe ale Televiziunii Publice către SNR a fost ridicată săptămâna trecută în Parlament și de senatorul PNL, Mircea Cazan, fost director general al SNR.

  • „În raportul de activitate pe anul 2017 publicat pe site-ul dvoastra, faceți mențiunea că în relația comercială cu SNR aveți înregistrate cheltuieli în valoare de 83.774.227 lei (fără TVA) și plăți în valoare de 68.556.000 lei (inclusiv TVA). Din câte cunosc, aceste plăți sunt aferente facturilor emise în perioada ianuarie-parțial iulie 2017 și datorii restante prestațiilor efectuate în decembrie 2016. Ce s-a întâmplat cu prestațiile aferente perioadei iulie-decembrie 2017? Care este valoarea acestei restanțe?”, întreabă senatorul PNL.

Acesta subliniază că în raportul TVR nu apare ca fiind o restanță și că, mai mult, se menționează că toate datoriile vor fi achitate la termen.

  • „Societatea Națională de Radiocomunicații este  societate deținută de statul român prin Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Din raportul de activitate rezultă că au fost achitați toți furnizorii interni și externi la termen, iar din informațiile mele SNR nu a primit banii pentru prestațiile efectuate. (..)
  • Din informațiile care mi-au parvenit, SNR are o situație financiară deosebit de grea, datorată neplății restanțelor SRTv către aceasta, existând în orice moment riscul intrării în incapacitate de plată cu implicații majore (SNR prestează servicii către instituții ale statului – STS, SRI, MAPN, operatori privați de telecomunicații, asigură transmisiunile programelor publice de radiodifuziune și operează stația de sol de la Cheia, unde sunt în implementare proiecte de strategie națională).”, se mai arată în întrebarea adresată Doinei Gradea, președintele TVR, în ședința Senatului din data de 7 mai 2018.

Detalii în documentul atașat.

  • Informații de context: Românii fără acces la televiziune digitală nu mai pot recepționa TVR1 de la 1 mai 2018

Conducerea TVR a solicitat în data de 26 aprilie Societății Nationale de Radiocomunicatii (SNR), care transmite posturile publice de radio si TV, să sisteze distribuția analogică a programelor televiziunii publice, de la 1 mai 2018, în contextul eșecului negocierilor privind contractul de prestări servicii aferent anului 2018, potrivit unui document obținut de HotNews.ro.

Oficialii SNR spun că au luat act de notificare și au oprit distribuția TVR1, acuzând că decizia televiziunii publice ar îngradi dreptul la informare al cetățeanului, prevăzut în Constituție.

De cealaltă parte, Horia Cazan, directorul departamentul tehnic din TVR, susține că „decizia TVR de a opri, de la 1 mai, distribuția analogică a programelor TV este legală, iar populația din mediul rural poate în continuare să urmărească gratis programele TVR recepționate prin satelit sau, din satelit, în cadrul pachetelor de bază de la orice operator DTH sau, dacă există acoperire, prin cablu.

Pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de emisia analogică, SNR pretinde 2,3 milioane de lei pe lună, precizează acesta, subliind că, pentru SRTv, continuarea transmisiei analogice nu justifică alocarea fondurilor cu respectarea principiilor eficientei și economicității cheltuirii resurselor.

În contextul conflictului apărut recent între Televiziunea Publică și Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), care transmite posturile publice de radio și TV, în urma căruia românii fără acces la televiziune digitală nu mai pot recepționa TVR1 de la 1 mai 2018, HotNews.ro a solicitat Arbitrului telecom (ANCOM), autoritate condusă acum de fostul premier Sorin Grindeanu, să precizeze dacă decizia TVR este legala.

‘Continuarea emisiei pe cale radio terestră a serviciilor publice de televiziune în sistem analogic se face în baza unui acord tehnic eliberat de ANCOM, valabil până la 31 decembrie 2019, care nu obligă Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) să transmită analogic până la expirarea acestuia’, au precizat oficialii arbitrului telecom, la solicitarea HotNews.ro. ‘Din acest punct de vedere, Societatea Română de Televiziune, în calitate de furnizor de conținut, poate decide, conform Legii nr. 41/1994 (..) prin consiliul de administrație, concepţia de dezvoltare a societăţii.’, spune ANCOM, care subliniază că a amendat recent SNR cu 85.000 de lei pentru că nu și-a respectat obligațiile de acoperire cu televiziune digitală terestră la nivel național.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro