Cum sa furi din companiile de stat, cu legea in mana
Cât suntem noi ocupați cu sarmalele și o parte din mârșăviile recente ale politicienilor, riscă să ne scapă ultimele modificări la legea guvernanței corporative a companiilor de stat. Îngrijorați-vă: se votează azi în plenul Camerei Deputaților, pe repede-înainte, cât nu se vede, cât să se numească rapid la începutul anului pipițe și ospătari de casă la conducerea companiilor de stat, singura șansă e s-o întoarcă Iohannis, ceea ce poate face o singură dată.
Pe scurt: toate companiile de stat relevante (Romgaz, Hidroelectrica, CE Oltenia, TAROM, CNAIR – fosta CNADNR, CFR-urile, Transgaz, Transelectrica, Romsilva, RAPPS, Loteria, Poșta Română etc.), plus cele pe care le va considera relevante Guvernul în viitor, în caz că au uitat ceva, sunt scoase de sub obligația de a respecta legea privind guvernanța corporativă a companiilor de stat. Nu mai e obligatorie nici selecția competitivă a conducerii, dar nici toate celelalte chestiuni esențiale pentru buna guvernare a companiilor, precum transparența, drepturile acționarilor minoritari, raportările către Ministerul Finanțelor, scrisoarea de așteptări, criteriile de performanță. Ne întoarcem în Evul Mediu, la situația de dinainte de 2011, când companiile astea erau administrate în propriul interes al găștilor și partidelor, fără niciun mecanism de control administrativ.
Vorbim de companii cu cifră totală de afaceri de 60 miliarde RON pe an. Ca idee, PIB-ul României e 750 miliarde. Pe această pălărie de bani nu pot fi numiți manageri pe criterii competitive, ci oameni de casă și nu se pot face criterii de performanță, mai bine mergem pe mica înțelegere, ai noștri sunt. Mai țineți minte băieții deștepți de la Hidroelectrica? A venit iarăși vremea lor. Romsilva care cumpără tancuri? CFR care cumpără costume de scafandru? Practici pe care le credeam demult uitate se vor întoarce.
Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro