Sari direct la conținut

Cum "salvam" fondurile UE? Sorin Ionita (SAR): "Mult peste regulamentele europene, functionarul roman mai adauga o hartie si trei stampile"

HotNews.ro, EurActiv.ro

Sorin Ionita, directorul executiv al Societatii Academice Romane a raspuns la peste 20 de intrebari transmise de cititorii EurActiv.ro in cadrul unei intalniri online desfasurata miercuri, 11 martie. Acesta a subliniat ca birocratia excesiva in accesarea fondurilor este generata de autoritatile romane si ca etapele preliminare ale proiectelor de infrastructura nu sunt finantate prin fonduri europene. „Acestea sunt in sarcina statului roman care, pur si simplu, nu le-a parcurs”, a explicat Sorin Ionita.

Dintre cele mai interesante raspunsuri ale invitatului:

  • Referitor la calitatea proiectelor: riscul cel mai mare este la categoriile de proiecte 3 si 4 (din raspunsul la prima intrebare). Este foarte usor sa cheltui pe proiecte de training, dar nu e asa usor sa realizezi infrastructura. Trebuie sa fim atenti si trebuie analize de impact serioase, nu precum cele facute oficial, finantate tot din fonduri europene.
  • Din fonduri europene nu se pot plati salarii pentru functionari publici. Pentru cei care lucreaza in functii publice este obligatie de serviciu, din pacate. Ii poate stimula institutia, daca doreste acest lucru si daca permite legea. Deocamdata, legea este in schimbare si nu stim cum va ramane in final.
  • TVA-ul la poriectele contractate direct afara – chiar ESTE o mare problema. Cred ca este vorba de proiecte finantate prin programe comunitare. UE te obliga sa ceri returnarea TVA insa pe statul roman nu-l intereseaza aceasta problema. 
  • Procedurile au fost complicate, nu simplificate, fata de fondurile de preaderare. Autoritatile s-au acoperit cu si mai multe hartii. Mult peste regulamnetele europene, functionarul roman mai adauga o hartie si trei stampile. De teama, pentru a se acoperi, sa fie siguri. Inainte, pe PHARE, aveai un ghid de 8 pagini, acum este de 80 de pagini. Cand iei programul similar finantat de Guvernul Marii Britanii – are 2 pagini si jumatate.
  • UE nu da bani pentru etapele preliminare precum: cumpararea terenurilor sau mutarea utuilitatilor, acestea sunt sarcina statului roman sa le faca si sa le finanteze integral. Iar statul roman nu le-a facut, s-a plans ca nu are legi, ca nu are bani, s-a apucat sa faca autostrada Bechtel pe un traseu care nu era agreat cu UE si banii statului au ajuns acolo… Asa se face ca banii UE exista dar stau blocati.

Cititi interviul integral aici!

Mai multe informatii despre Sorin Ionita pot fi gasite pe site-ul sau personal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro