Sari direct la conținut

Cum si cand demisioneaza ministrii lor. Motive pentru care demnitari straini aleg sa renunte la portofoliile lor

Decizia de a demisiona, Foto: Hotnews
Decizia de a demisiona, Foto: Hotnews

Un abonament gratuit oferit de guvern si folosit gresit, o amenda rutiera restanta sau neplata taxei radio-tv sunt fapte suficiente pentru a-ti da demisia. Cel putin asa au considerat ministri din diferite tari, care au renuntat la portofoliile lor din motive care in Romania ar parea „neserioase”. Cea mai recenta renuntare la scaunul de ministru vine din Japonia, unde ministrul de Externe a demisionat dupa ce a primit o donatie de la un cetatean strain. Spre deosebire, in Romania demisia este ultima varianta luata in calcul de ministri, de parlamentarii cu probleme penale sau cu verdicte de colaboratori ai Securitatii.

  • Vezi in articol care sunt motivele pentru care au demisionat o serie de ministri de afara   

Australia de Sud: Ministrul Sigurantei Rutiere a demisionat pentru ca a incalcat Codul Rutier

Tom Koutsantonis

Tom Koutsantonis

Foto: Guvernul

Australiei de Sud

Ministrul Sigurantei Rutiere din Australia de Sud, Tom Koutsantonis, si-a dat demisia in aprilie 2009, dupa ce a incalcat Codul Rutier. Ministrul a acumulat mai bine de 30 de amenzi, din 1994 si pana in 2009, cele mai multe dintre ele pentru depasirea limitei de viteza legala, transmite ABC News. Potrivit presei australiene, din cauza punctelor de penalizare oficialul si-a pierdut carnetul de sofer.

Purtatorul sau de cuvant a anuntat ca, in ziua demisiei, Tom Koutsantonis si-a platit doua amenzi restante, in valoare de 938 de dolari. Intr-o conferinta de presa, acesta si-a motivat decizia de a demisiona spunand ca nu mai poate fi un avocat eficient al sigurantei rutiere. El a anuntat atunci ca a demisionat din functia de ministru al Sigurantei Rutiere, insa si-a pastrat portofoliul la Ministerul pentru Tineret.

Suedia: Ministrii comertului si culturii au demisionat pentru neplata taxei radio-tv si angajarea unei bone „la negru”

Maria Borelius

Maria Borelius

Foto: Freebase.com

In 2007, ministrii comertului si culturii – Maria Borelius si Cecilia Stego Chilo – au fost nevoiti sa se retraga la citeva zile dupa numire, in urma unei serii de dezvaluiri: prima nu declarase ca a angajat un baby-sitter pentru copiii sai, iar cea de a doua nu platise taxa radio-TV.

Cecilia Stego Chilo, ministrul suedez al culturii, si-a prezentat demisia dupa ce a fost acuzata ca nu si-a platit taxa TV in ultimii 16 ani. Taxa TV in Suedia este de 160 de euro pe an. Demisia a venit la doar trei zile dupa ce Maria Borelius, ministrul suedez al comertului, si-a dat demisia recunoscand ca a angajat „la negru” o bona pentru copiii ei.

Danemarca: Ministrul pentru Familie si Consumatori a demisionat din cauza datoriilor la mobila

Henriette Kjær

Henriette Kjær

Foto: Wikimedia Commons

Daneza Henriette Kjaer, ministrul pentru Familie si Consumatori, a demisionat la inceputul lui 2005, deoarece partenerul sau de viata nu platise ratele la mobila cumparata de la IKEA. Datoriile familiei nu fusesera platite suficient de mult timp pentru ca acestia sa fie chemati in fata justitiei. Chiar daca Henriette Kjaer nu era la curent cu faptul ca partenerul sau nu platise datoriile, a considerat ca este de datoria sa sa demisioneze.

Japonia: Ministrul de externe a demisionat dupa ce a primit o donatie de la un cetatean strain

Seiji Maehara

Seiji Maehara

Foto: Agerpres/Xinhua

Ministrul japonez de externe Seiji Maehara, adesea citat ca un posibil inlocuitor al nepopularului prim-ministru Naoto Kan, si-a prezentat demisia, in urma declaratiilor prin care a admis ca a acceptat o donatie politica ilegala de la o sud-coreeanca.

Maehara a recunoscut la o reuniune a comisiei bugetare din camera superioara a parlamentului ca a primit 50.000 de yeni (610 dolari) de la o sud-coreeanca de 72 de ani rezidenta in Japonia. Seiji Maehara a declarat ca erau prieteni inca din copilarie. Legea privind controlul fondurilor politice interzice politicienilor sa accepte donatii de la straini sau entitati straine. Ziarele japoneze vorbesc, insa, de o suma de 250.000 yeni (aprox 3.000 dolari), scrie The Guardian.

Japonia: Ministrul justitiei a demisionat dupa ce a glumit laudandu-se cat de usoara este slujba sa

Minoru Yanagida

Minoru Yanagida

Foto: Agerpres/Xinhua

La finele anului 2010, ministrul nipon al justitiei a demisionat in urma unei gafe. Ministrul japonez a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a glumit, laudandu-se cat de usoara este slujba sa, relateaza BBC. Minoru Yanagida a declarat ca isi aminteste sa fi spus doar doua fraze in Parlament: „Nu voi comenta pe cazuri individuale. Actionez in conformitate cu legea si probele”.

Opozitia a calificat comentariile drept o insulta si pregatea o motiune de cenzura la adresa sa.

Japonia: Ministrul transporturilor a demisonat dupa ce a zis ca tara sa este una „omogena”

In 2008, ministrul japonez al transporturilor a demisionat dupa doar patru zile de la numire. Nariaki Nakayama a declarat, in primul sau interviu in calitate de ministru, ca Japonia este o tara „omogena”, cu riscul de a rani populatia autohtona Ainu, aflata de milenii in arhipelag, insa recunoscuta oficial de autoritati de abia in luna iunie. El a mai declarat ca scolile in care profesorii sunt in sindicate obtin rezultate mai slabe in ceea ce priveste educatia elevilor.

Japonia: Ministrul adjunct a demisionat pentru ca a calatorit gratis cu trenul la amanta

Yoshitada Konoike, un ministru adjunct din cabinetul premierului japonez Taro Aso a demisionat la 13 mai 2009 dupa ce presa a dezvaluit faptul ca a calatorit cu abonamentul gratuit de tren oferit de guvern pentru a-si vizita amanta.

Franta: Ministrul de Externe a demisionat dupa ce a folosit avionul unui apropiat al fostului presedinte Tunisian

Michele Alliot-Marie

Michele Alliot-Marie

Foto: Agerpres

Ministrul francez de Externe, Michele Alliot-Marie, si-a dat demisia pe 27 februarie. Sefa diplomatiei din Hexagon i-a transmis presedintelui Nicolas Sarkozy o scrisoare in care si-a argumentat decizia de demisie din Guvern. Motivul a fost campania de „atacuri politice si mediatice” care s-a declansat asupra sa, dupa ce a mers de doua ori gratis cu un avion al lui Aziz Miled, un apropiat al fostului presedinte tunisian Ben Ali, transmite The Epoch Times.

Fostul ministru a fost in vacanta in Tunisia, in timpul manifestatiilor antiguvernamentale din decembrie. In scrisoarea trimisa liderului de la Palatul Elysee, Alliot-Marie mentioneaza ca „desi nu am inregistrat nici un esec, am decis sa renunt la functia de ministru al Afacerilor Externe si Europene”, potrivit RFI. Presa franceza a scris pe larg despre scandalul in care a fost implicat fostul ministru, care a folosit avionul privat al unui om de afaceri bogat, apropiat al familiei fostului presedinte tunisian.

Germania: Ministrul Apararii, acuzat de plagiat, a demisionat

Karl-Theodor zu Guttenberg

Karl-Theodor zu

Guttenberg

Foto: Agerpres

Pe 1 martie, ministrul german al apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, si-a anuntat demisia din toate functiile politice. El a fost implicat intr-un scandal de plagiat legat de teza sa de doctorat, anunta Reuters. Guttenberg a declarat ca „am fost intotdeauna pregatit de lupta, insa am ajuns la capatul puterilor. Este decizia cea mai dureroasa a vietii mele”. Fostul ministru a cerut o ancheta rapida a parchetului, adaugand ca ii respecta pe toti cei care vor sa faca lumina in acest caz.

„Sunt convins ca este in interes public si in propriul meu interes ca ancheta judiciara legata de acuzatiile de violare a drepturilor de autor sa se deruleze rapid, fiind nevoie de ridicarea imunitatii mele parlamentare,” a mai spus el, citat de AFP. Scandalul plagiatului a izbucnit cu o saptamana inainte ca acesta sa-si dea demisia. Un profesor de drept, Andreas Fischer-Lescano, a declarat atunci in cotidianul de centru stanga Suddeutsche Zeitung (SZ) ca, in mai multe locuri, teza de doctorat a lui Guttenberg este „un plagiat indraznet” si „o smecherie”.

De la acel moment, mai multi ziaristi au anchetat subiectul si saptamanalul Der Spiegel a gasit zeci de pagini care par direct „imprumutate” din diverse publicatii, fara a se cita nicio sursa. Profesoara universitara de Stiinte politice care este autorul paginilor identificate de SZ, Barbara Zehnpfennnig, a cerut joi ca ministrului sa-i fie retras titlul de doctor. „Sunt stupefiata ca cineva poate face ceva atat de flagrant”, a comentat ea.

Imediat dupa izbucnirea scandalului, tanarul ministru de 39 de ani, care este prezentat uneori drept posibilul succesor al Angelei Merkel, a renuntat definitiv la titlul de doctor. Oficialul german a declarat ca renuntarea la titlul de doctor a fost o decizie „dificila”, mai ales ca a lucrat sase sau sapte ani pentru a-l obtine.

Letonia: Ministrul de interne a demisionat dupa scandalul „politisti la furat”

Linda Murniece

Linda Murniece

Foto: http://www.mk.gov.lv

Ministrul leton de interne Linda Murniece a demisionat, pe fondul unor scandaluri iscate dupa ce mai multi politisti au fost surprinsi incalcand legea. Presa a facut publice imagini cu doi politisti in uniforma spargand o masina 4×4 pe o strada din Riga. In inregistrare se poate vedea cum cei doi barbati sustrag din masina o chitara si un laptop.

Scotia: Ministrul Transporturilor a demisionat dupa ce iarna a afectat traficul din tara

Ministrul scotian al Transporturilor a demisionat din functie dupa ce un val de ninsori a paralizat traficul rutier, feroviar si aerian din intreaga tara, anunta Agerpres, citand Associated Press. Aeroporturile au fost inchise, trenurile au ramas in gari, iar cea mai aglomerata autostrada din Scotia a fost inchisa in prima parte a acestei saptamani dupa ce un val de zapada si gheata a acoperit totul. Multi soferi care nu se aflau in orase au fost nevoiti sa isi petreaca noaptea in masini pe drumurile acoperite de zapada.

Haosul creat i-a surprins pe multi, in conditiile in care Scotia este mai obisnuita cu iernile grele decat vecina sa din sud, Anglia.

In scrisoarea prin care si-a prezentat sambata demisia, ministrul Transporturilor, Stewart Stevenson, a aratat ca ar fi putut face mai multe pentru oamenii care au ramas prizonieri ai viscolului, „in conditii grele si infricosatoare”, precizand ca era datoria lui ca acestia sa fie mai bine informati cu privire la situatie. Premierul scotian Alex Salmond a precizat, la randul sau, ca a acceptat demisia cu regret.

Islanda: Ministrul comertului a renuntat la functie din cauza crizei economice

In 2009, Ministrul islandez al Comertului, Bjorgvin Sigurdsson, si-a inaintat demisia, fiind primul politician din lume care renunta la functie din cauza crizei economice mondiale, anunta BBC, citat de Rador.

Marea Britanie: Ministrul de Interne a demisionat dupa ce a fost acuzat de abuz de putere

David Blunkett

David Blunkett

Foto: Agerpres

Ministrul de interne al Marii Britanii David Blunkett a demisionat in urma acuzatiilor ca ar fi intervenit pentru obtinerea unei vize pentru o bona angajata de o fosta iubita a sa. Ministrul de interne a tinut prima pagina a ziarelor inca din august, cand s-a aflat ca avusese o relatie de trei ani o o femeie casatorita. Dar lovitura de gratie a aparut odata cu acuzatiile ca ar fi profitat de functia sa ca sa grabeasca obtinerea unei vize pentru bona angajata de fosta sa iubita, bona de origine filipineza.

David Blankett a negat incontinuu acuzatia. El a explicat insa, la BBC, de ce a hotarat sa demisioneze. „Renunt la functie pentru miile de oameni care imi scriu, care m-au sunat, care cred in mine, in sinceritatea si integritatea mea. In plus, am considerat necesar sa fac acest pas pentru binele guvernului si al premierului Tony Blair care m-a sustinut tot timpul.”

Ministri romani care nu si-au dat demisia

Ministrul sanatatii, Cseke Attila, nu a demisionat dupa ce un incendiu produs la maternitatea Giulesti in urma caruia sase nou-nascuti au decedat, iar alti cinci au suferit vatamari corporale grave. Cseke Attila a declarat intr-o conferinta de presa: „Nu imi dau demisia. M-am gandit sa imi dau demisia. M-am gandit, nu azi, dar intre a gandi si a actiona este o diferenta. Sigur ca m-am gandit, pentru ca acest spital e in subordinea noastra. Noi nu putem interveni de 2 ani de zile in managementul acestui spital”.

La data de 16 decembrie 2007, Ludovic Orban, pe atunci ministru al Transporturilor, a fost implicat intr-un accident de circulatie, dupa care a plecat de la locul accidentului si s-a prezentat la sediul Politiei abia dupa aproape 30 de ore. Pentru acest fapt a ramas fara permis de conducere. Potrivit presei de atunci, Ludovic Orban a pierdut controlul volanului si a intrat cu masina intr-un autoturism care se afla pe marginea drumului. Martori oculari au declarat ca in accident ar fi fost acrosata si o femeie care se afla pe trotuar, iar Orban ar fi plecat apoi cu victima de la locul accidentului.

Desi nici victima si parintii acesteia, si nici Orban nu au recunoscut incidentul, in februarie 2008, procurorii au stabilit ca Ludovic Orvan a lovit „usor” o fata in timpul accidentului, dar a fost gasit nevinovat deoarece minora lovita nu a avut nevoie de mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale, asa cum prevede legea.

„Financiarul” a dezvaluit ca o firma a fostului ministru al Finantelor, Gheorghe Pogea avea inregistrate datorii catre Fisc, insa acesta a ramas in functie. Firma sa, GP Management Experts, administrata de sotia sa, Nina Pogea, se afla in luna decembrie a lui 2008 in executare silita pentru datorii marunte la Bugetul de stat, la asigurarile de sanatate, la asigurarile pentru somaj si la bugetul asigurarilor sociale de stat. A doua zi dupa aparitia articolului din ziar, contabilul firmei a fost trimis sa plateasca datoriile restante, sustine tot „Financiarul”, citand surse din Ministerul de Finante.

Fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a fost executat silit din cauza datoriilor firmei patronate de el. „Evenimentul zilei” scria ca societatea patronata de demnitarul democrat-liberal nu a respectat relatiile contractuale incheiate cu o firma de proiectari din Busteni si ca ar fi adunat o datorie de aproape 88.000 de lei. Societatea ministrului Comunicatiilor a refuzat sa se supuna unei sentinte, definitiva si irevocabila, data de Judecatoria Sinaia la sfarsitul lunii ianuarie 2009, ceea ce l-a adus pe Gabriel Sandu la executare silita.

Monica Iacob Ridzi, ministrul Tineretului si Sportului, si-a dat demisia la mai bine de o luna de la izbucnirea scandalului privind organizarea Zilei Tineretului, in centrul caruia s-a aflat

Gazeta Sporturilor a publicat, la jumatatea lunii iunie 2010, un articol care dezvaluia ca pentru serbarile de Ziua Tineretului, MTS a atribuit fara licitatie contracte de sute de mii de euro unor firme care aveau aceiasi actionari si acelasi sediu, respectiv un apartament din blocul M52 situat pe strada Poet Panait Cerna din Bucuresti. Suma reprezenta 0,7% din bugetul institutiei pe 2009, insa ministrul Ridzi a declarat ca nu-i pasa de ce suma cheltuieste, avand in vedere ca alte ministere cheltuiesc mai mult pentru astfel de evenimente.

Ce ministri si-au dat demisia in Romania in ultimii ani

Pe 27 septembrie, Vasile Blaga si-a dat demisia din functia de Ministru al Administratiei si Internelor. Demisia acestuia a fost prezentata la trei zile dupa ce cateva mii de politisti au protestat in Capitala, folosind un intreg arsenal de scandari injurioase la adresa presedintelui, a ministrului Blaga si a premierului. Desi mitingul de pe 24 septembrie fusese aprobat pentru Piata Victoriei, politistii au incalcat legea si au marsaluit pana la Palatul Cotroceni.

In urma mitingului, presedintele Traian Basescu a dat dispozitie ca efectivele Ministerului Administratiei si Internelor sa nu mai participe la asigurarea protectiei sale. Seful statului si-a motivat aceasta decizie precizand ca „marsul ilegal al politistilor a subminat autoritatea statului”.

Pe 2 februarie 2009, Liviu Dragnea si-a anuntat demisia de la Ministrul de Interne, motivand fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009: „nu poate asista tacit la diminuarea resurselor financiare”, a declarat el atunci. Dragnea a precizat ca fara resurse tintele asumate de el la preluarea mandatului – de descentralizare a administratiei publice si de crestere a sigurantei cetatenilor nu pot fi atinse. Dragnea a demisionat de la MAI la mai putin de o luna dupa ce a depus juramantul de ministru.

Gabriel Oprea, actualul ministru al Apararii, a detinut functia de ministru al Administratiei si Internelor intre 22 decembrie 2008 si 13 ianuarie 2009 in timpul guvernarii PDL-PSD. Scurtul sau mandat a fost zguduit de un scandal in interiorul Partidului Social Democrat, al carui membru era pe atunci, dupa ce Oprea a numit la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (fosta „doi si un sfert”) pe Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea”. PSD i-a retras sprijinul politic, iar Oprea a demisionat atat din guvern, cat si din partid. (Mai multe detalii aici)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro