Sari direct la conținut

Cum sta Romania pe plan mondial la internet si telefonie. Comparatii cu liderii, dar si cu codasii

HotNews.ro

Romania are printre cele mai mici facturi la internet, are o acoperire buna a telefoniei mobile si rata de penetrare mare, insa numarul de utilizatori de internet este inca scazut raportat la populatie, iar numarul gospodariilor in care exista un PC e mic in comparatie cu tarile dezvoltate, arata un raport al World Economic Forum care a intocmit un clasament al tarilor in functie de cat de eficient utilizeaza tehnologia pentru a-si dezvolta economia. In clasamentul care cuprinde 138 de tari Romania ocupa locul 65, iar Suedia este lider.

World Economic Forum a prezentat cea mai noua editie a raportului Global Information Technology Report 2010-2011. Raportul analizeaza economiile a 138 de tari si din datele legate de infrastructura, nivel de taxare, legislatie si stadiul diverselor tehnologii a alcatuit un clasament care tine cont de situatia din randul persoanelor fizice, juridice si din sectorul guvernamental.

Raportul prezinta cateva zeci de clasamente in care cele 139 de tari sunt ierarhizate in functie de mai multe criterii. In materialul acesta am ales ierarhiile legate de internet, telefonie mobila, soft si continut digital. La fiecare categorie am indicat locul ocupat de Romania, cine sunt liderii pe segment si care sunt tarile ce stau cel mai rau.

Rata pirateriei software

Conform datelor BSA, rata pirateriei software era in Romania de 65%, tara noastra ocupand locul 58 intr-un clasament in care conduce SUA, cu o rata de 20%. Cel mai rau stau tari precum Georgia si Zimbabwe, cu rate mai mari de 90%.

Nivelul de competitie in sectoarele telefonie mobila si internet

Conform datelor Bancii Mondiale suntem in randul celor 60 de tari unde nivelul de competitie in furnizarea serviciilor de internet si telefonie mobila este maxim. Avem sase puncte din sase intr-un clasament unde tari precum Etiopia sau Honduras au zero.

Acoperirea retelelor de telefonie mobila

Datele International Telecomunication Union (ITU) arata ca in tara 99,9% din populatie are acces la retelele de telefonie mobila, iar asta ne plaseaza in primele 25 de locuri. Cel mai rau stau Nepal si Etiopia, unde sub o zecime din populatie are acces la retelele de telefonie mobila.

Accesul la continutul digital

Statistica legata de accesul utilizatorilor la continutul digital (text, multimedia, software) arata ca Islanda, Elvetia si Suedia sunt lideri, cu un indice de peste 6,5, iar tara noastra ocupa locul 58 cu indice de peste 5. Timorul de Est, Ciad si Burundi au indice mai mic de 3.

Tarifele medii pentru convorbiri la telefonia fixa

Datele ITU aratau ca in Romania costul mediu pentru o convorbire locala de trei minute pe „fix” la orele de varf era de 0,18 dolari, ceea ce plasa tara noastra pe locul 80. In tari precum Azerbaijan sau Kuweit, costul era zero, iar in Zambia trecea de un dolar.

Costul mediu al facturii de internet broadband

Datele ITU din 2010 aratau ca Romania sta foarte bine la pretul facturii lunare de internet broadband fix. Cu sub 13 dolari, Romania ocupa locul patru, fiind devansata de Israel, Sri Lanka si Costa Rica. In tari precum Malawi, Etiopia sau Swaziland media este de peste 1.000 dolari/luna.

Penetrarea telefoniei mobile

Datele ITU arata ca in Romania, rata de penetrare a telefoniei mobile este de 119%, astfel ca numarul SIM-urilor acrtive este cu 20% mai mare decat al locuitorilor. In Emiratele Arabe, Muntenegru si Estonia, rata e de peste 200%, Romania ocupa locul 38, iar Malawi, Burundi si Etiopia sunt la coada, cu sub 15%.

Ponderea utilizatorilor de servicii de internet pe mobil

In Romania, 22% dintre cei care au un SIM activ folosesc si servicii de date, ceea ce ne plaseaza pe locul 38. In Finlanda si Suedia toti utilizatorii de mobile au activate serviciile de date, iar in peste 30 dintre tarile recenzate procentul a fost zero.

Gospodarii in care exista computer

Conform datelor ITU, in 45% dintre gospodariile romanesti exista un PC, ceea ce ne plaseaza pe locul 51 intr-o ierarhie condusa de Islanda si Olanda. Cel mai rau stau Uganda, Coasta de Fildes si Etiopia unde nici in 2% din case nu exista computer.

Rata utilizarii internetului

In Romania, 36% dintre locuitori sunt utilizatori de internet, ceea ce ne plaseaza pe locul 64 in clasamentul in care Islanda, Suedia si Norvegia au o rata de peste 90%. In patru tari, sub 1% dintre locuitori fololsesc internetul: Etiopia, Cambodgia, Banghladesh si Timorul de Est.

Disponibilitatea noilor tehnolgii

Romania ocupa locul 98 in clasamentul care arata cat de disponibile sunt noile tehnolgii. Suedia, Islanda si Norvegia ocupa primele locuri, iar Angola si Ciad sunt pe ultimele pozitii.

Tarile care folosesc cel mai bine tehnologia pentru a-si sustine cresterea

Raportul World Economic Forum face o agregare a diverselor clasamente din mai multe domenii si surse, iar din informatiile procesate a alcatuit o ierarhie care arata ce tari sunt cel mai pregatite pentru „economia digitala” si folosesc cel mai eficient noile tehnologii pentru a-si sustine cresterea. Suedia a iesit pe locul intai, urmata de Singapore Finlanda, Elvetia si SUA. In Top 10 sunt patru tari nordice si trei asiatice, iar Romania ocupa locul 65, cu sase pozitii mai slab decat acum un an. Cehia s-a clasat pe locul 40, Ungaria pe 49, iar Bulgaria pe 68. Cel mai slab clasate state sunt Timorul de Est, Burundi si Ciad.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro