Cum vede Ministerul Finantelor noul sistem de taxare a resurselor petroliere. Dan Manolescu: Vom combina un mecanism al redeventelor cu un impozit pe profit si un sistem de deduceri
Proiectul de lege privind aplicarea unui nou sistem de redevente petroliere va fi finalizat in aceasta vara, urmand sa fie trimis Parlamentului pentru dezbatere in luna septembrie, a anuntat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu, in cadrul unei conferinte organizate de Focus energetic. Insa, chiar daca nu a fost finalizat un prim draft, principiile care vor sta la baza acestui proiect exista deja. Cum vede Ministerul Finantelor taxarea viitoare a resurselor petroliere. Pe scurt, va fi aplicat un sistem diferentiat de redevente, in functie de exploatare, daca e on-shore sau off-shore, daca e o concesiune noua sau mai veche etc. Acesta va fi combinat cu o suprataxa pe profitul obtinut din productie, insa in acelasi timp vor fi aplicate deduceri pentru investitii. Manolescu sustine ca prin noul sistem „ne dorim sa colectam la bugetul de stat cel putin ca pana acum”.
„Vrem sa combinam acest mecasnism al redeventelor cu un impozit pe profit si sistem de deduceri (…) Nu se doreste renuntarea la redevente, ci mentinerea unui sistem de redevente si introducerea unui sistem de impozit pe profit atunci cand acesta exista. Va fi o cota aplicabila tuturor operatorilor. Cota nu este definitivata”, a spus Manolescu. Intrebat cum va fi aplicat noul sistem de taxare combinat cu sistemul de deduceri, Manolescu nu a oferit prea multe explicatii. A spus doar ca vor exista anumite reguli pentru deducerea investitiilor in sectorul upstream (explorare si productie petroliere).
In lipsa unor informatii suplimentare, e dificil de spus daca este un sistem care avantajeaza mai mult statul sau mai mult companiile care exploateaza resursele petroliere din Romania. Cert este ca acele companii care vor fac investitii in vederea exploatarii vor beneficia de inlesniri fiscale.
Important de mentionat e ca o noua runda de licitatii pentru concensionarea unor noi perimetre petroliere va fi demarata dupa aprobarea in Parlament a proiectului de lege privind noul sistem de taxare. Informatia a fost furnizata de Gheorghe Dutu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Ultima runda organizata de ANRM a avut loc in 2010, iar de atunci a fost amanata o noua licitatie tocmai in ideea ca va fi schimbat sistemul de taxare. Trebuie precizat ca multe dintre acordurile in vigoare au valabilitate si de 30 de ani, unele urmand sa expire in cativa ani ani pana la 25 de ani.
HotNews.ro a scris despre intentiile Guvernul de a introduce un sistem de taxare pe profitul obtinut din exploatare inca din noiembrie 2014. Vezi aici articolul.
Noul sistem de taxare ar fi trebuit sa fi fost pus deja in aplicare, inca de la 1 ianuarie 2015, avand in vedere ca actualele cote de redevente petroliere erau valabile pana la 31 decembrie 2014. Insa, Guvernul a decis pe ultima suta de metri, la sfarsitul lui 2014, sa prelungeasca aplicarea actualelor cote cu inca un an. Aceasta in conditiile in care Guvernul stabilise inca din mai 2012 ca va fi schimbat sistemul in timp util, astfel incat sa existe si predictibilitate. Nu doar ca nu a fost schimbat pana acum actualul sistem, considerat mult prea avantajos pentru companiile petroliere, ci au tot amanat aprobarea unei noi legi.
Din 2012 au amanat pana in 2013, din 2013 pana in 2014, din 2014 pana in 2015, iar in 2015 au amanat de la luna la luna. Initial, trebuia sa intre in Parlament in luna februarie, apoi s-a stabilit sa fie discutat in Guvern in luna aprilie, iar acum se vorbeste de luna septembrie.
- Amanari peste amanari
Programul de guvernare Ponta, Mai 2012:Programul de guvernare al primului Guvern Ponta prevedea clar regandirea redeventelor. Programul a fost lansat in mai 2012.De atunci, au tot urmat declaratii ale ministrilor finantelor, ai economiei, ai energiei si ale premierului insusi, despre cat de intens se lucreaza la noul sistem de redevente.
Ponta, in ianuarie 2013: „Vrem sa marim redeventele pe petrol, dar nu putem face asta decat din 2014. Evident ca marim redeventele, evident insa ca nu le putem mari doar la Petrom. Ideea este sa marim redeventele in toate celelalte zone care tin de resursele naturale la un nivel la care statul roman sa castige mai mult si la care sa se pastreze investitiile”
Ponta, in iunie 2013:”Vreau sa facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, in care toate redeventele pe care le vom incasa pentru noile exploatari, fie ca este vorba de off-shore, fie ca este vorba de gaz de sist, sa fie puse intr-un fond – nu in buget de unde platim diverse cheltuieli ale administratiei sau salarii sau pensii -, ci le punem intr-un fond de dezvoltare si le folosim numai pentru… o sa decidem politic, avem nevoie de autostrazi, sa informatizam toata tara”, spunea tot Ponta.
O luna mai tarziu, Ponta spunea ca noua lege a redeventei va fi finalizata chiar in 2013, chiar cu un an mai devreme fata de cand trebuie.
Ponta, in iulie 2013: „Vreau sa adaug faptul ca, in acest an, vom finaliza si, probabil, vom si adopta noua lege privind redeventele. Expira cei 10 ani din contractul din 2004 cu Petrom. Practic, anul viitor, Romania va avea redevente pentru toate resursele sale naturale, redevente la media europeana. Mergem spre media UE insa din cate stiu termenul contractual cu Petrom este noiembrie 2014. Insa ar putea sa fie si mai repede daca vom avea un regim stimulativ. Petrom este o companie esentiala pentru Romania. Evident vor fi redevente diferite deoarece costurile investitiilor din Marea Neagra sunt diferite. Una este cand sapi in Gorj si alta cand sapi la 2.000 m in Marea Neagra. Si la gazele de sist. ANRM face un studiu comparativ la nivel international si la sfarsitul lunii august vom avea un studiu comparativ”, afirma
Ponta, in februarie 2014: „Ministerul Finantelor are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevente”
Ponta, pe 5 decembrie 2014: Premierul Victor Ponta spunea ca proiectul privind viitorul sistem de redevente va fi inaintat Parlamentului in luna februarie 2015, dar va fi aplicat doar de la inceputul anului 2016.
Fostul ministru al finantelor, Darius Valcov, pe 2 martie 2015: Fostul ministru a spus intr-un interviu pentru HotNews.ro ca si-a propus ca noul sistem de calcul al redeventelor sa fie prezentat in prima lectura in Guvern la finalul lunii aprilie, urmand sa ajunga apoi in Parlament.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Manolescu, pe 25 mai 2015: Dan Manolescu a spus ca proiectul va ajunge in Parlament in luna septembrie.
Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Dupa amanarea de anul trecut, actualele cote sunt valabile pana in decembrie 2015 inclusiv, regasindu-se si in contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV. Cotele au fost stabilite, initial, in 2002 prin OUG 47/2002, dupa care, in 2004, au fost fixate prin actuala lege a petrolului, Legea 238/2004. Incasarile anuale din redevente la bugetul de stat se ridica la circa 250 milioane de euro. Actualele cote de redevente au fost in ultimii 10 ani motiv de scandal public, fiind rostogolita ideea ca OMV Petrom plateste mult prea putin la stat pentru petrolul si gazele pe care le exploateaza si de pe urma carora face profituri uriase. Aceasta in conditiile in care bogatiile din subsolul romanesc apartin statului. Companiile mari implicate in negocieri sunt OMV Petrom, Exxon, Chevron si Romgaz, iar printre cele mai mici se numara Amromco, Wintershall Medias, Lotus Petrol si Aurelian Oil&Gas.