Sari direct la conținut

Cum vom fi afectați de războiul din Ucraina. Creșterile de prețuri se vor simți pe tot lanțul, până la populație (raport agenție de rating)

HotNews.ro
Economie, Foto: DreamsTime
Economie, Foto: DreamsTime

Războiul din Ucraina a dus la creșteri puternice ale prețurilor mărfurilor la nivel global, spune agenția de rating Moody’s, într-un raport.

Conform sursei citate, de la invazie, prețurile petrolului au crescut peste 100 dolari pe baril, ceea ce va exacerba mediul inflaționist, dacă rămâne la acel nivel.

• Posibilele represalii din partea Rusiei ca răspuns la sancțiuni ar putea provoca, de asemenea, șocuri suplimentare ale prețurilor energiei, în special în Europa.

Într-un scenariu de conflict militar de lungă durată, prețurile la petrol ar putea ajunge până la 150 dolari pe baril.

Prețurile produselor agricole vor crește în continuare dacă va continua războiul

Prețurile mărfurilor agricole, cum ar fi grâul, uleiul de floarea soarelui și porumbul au crescut ca urmare a riscurilor de aprovizionare, spune agenția de rating, care amintește că împreună, Rusia și Ucraina asigură aproximativ 14% din oferta mondială de grâu și 25% din exporturile globale.

Prețurile grâului și altor cereale au crescut brusc de la începutul invaziei, dar impactul asupra aprovizionării cu alimente este atenuat într-o oarecare măsură deoarece aceste evenimente se desfășoară în timpul iernii și nu în sezonul de recoltare.

„Creșterea prețurilor la porumb ar putea duce, de asemenea, la costuri mai mari pentru hrana animalelor și ar putea declanșa creșteri suplimentare ale prețurilor la carne. Rusia este un producător important de boabe de soia, o marfă care are prețul în creștere”, spune Moody’s.

Prețul îngrășămintelor pe bază de ulei este posibil să crească.

Creșterea prețurilor la alimente va eroda și mai mult puterea de cumpărare, în special pentru gospodăriile cu venituri mici. Inflația, alături de alte costuri în creștere, ar putea, de asemenea, agrava tensiunile sociale în unele țări.

Industria de mașini și piese auto – afectată

Rusia este un mare producător de metale industriale, inclusiv aluminiu, platină, cupru și paladiu. Aceste metale vor fi probabil insuficiente în timpul conflictului militar, ceea ce va duce la creșterea prețurilor, conform agenției de rating.

Unele dintre aceste metale sunt importante pentru producția de mașini și piese auto.

Producția de automobile a fost deja redusă de lipsa semiconductorilor, iar lipsa acestora va aduce un stres suplimentar în aprovizionare.

În timp ce alte țări care produc aceste metale vor beneficia de prețurile mai mari, consumatorii se vor confrunta cu costuri mai mari pe măsură ce creșterile de preț vor fi transferate asupra lor.

În plus, Rusia și Ucraina domină producția globală de gaz de neon, o componentă a producției de semiconductori care ar putea exacerba și mai mult deficitul de cipuri și probleme de aprovizionare în industria auto.

Investițiile vor fi descurajate

„Pe lângă creșterea costurilor pentru consumatori și firme, prețurile ridicate ale mărfurilor și creșterea incertitudinilor pot, de asemenea, descuraja investițiile corporative în general, influențând creșterea”, conform Moody’s.

Rusia și Belarus, care se confruntă cu sancțiuni, vor simți cel mai direct impact al măsurilor luate de SUA și aliații săi.

Sancțiunile ar putea avea un impact direct și asupra entităților străine care fac afaceri cu Rusia. Toate aceste evoluții ar putea avea consecințe asupra economiei globale.

Intensitatea consecințelor asupra băncilor ruse, ca urmare a restricționării accesului al SWIFT, va fi severă.

• Mai multe companii globale au anunțat cesionarea activelor rusești și suspendarea activității comerciale. Cel mai sever impact va fi asupra economiei ruse. Efecte se vor simți și în economiile cu expunere semnificativă față de Rusia.

„Dacă războiul se extinde pe o perioadă mai lungă sau în alte țări, va duce la creșterea cheltuielilor de apărare și la consecințe economice mai profunde, ca urmare a perturbării ulterioare a afacerilor și activității financiare”, a explicat agenția de rating.

Conform Moody’s:

• Escaladarea, în continuare, a conflictului Rusia-Ucraina ar putea pune în pericol redresarea economică a Europei.

• Riscurile geopolitice sunt negative pentru activitatea economică.

• Amploarea efectelor va depinde de durata și severitatea crizei.

• Impactul conflictului militar va fi resimțit acut atât de Ucraina cât și de Rusia, atât prin efectul uman, cât și prin tulburările economice.

Efectele războiului se vor resimți prin 3 canale

Rusia reprezintă doar 3% din PIB-ul global în termeni de paritate a puterii de cumpărare, iar Ucraina mai puțin.

Cu toate acestea, se vor simți efecte asupra întregii lumi prin trei canale majore:

1. șocuri asupra prețurilor mărfurilor într-un moment în care inflația este deja ridicată – în condițiile în care sunt provocările în ceea ce privește oferta la nivel global

2. repercusiuni financiare ale noilor sancțiuni ample asupra Rusiei și a volatilității pieței financiare

3. Potențiale provocări suplimentare într-un scenariu de escaladare sau conflict militar mai amplu ori prin atacuri cibernetice

Reamintim că Fitch, Moody’s și S&P au trimis Rusia „la gunoi”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro