Sari direct la conținut

Curiozităţi și informaţii utile despre sistemele fotovoltaice pentru afaceri

Smile Media
Panourile organice, Foto: ENGIE
Panourile organice, Foto: ENGIE

Energia verde este una dintre direcţiile cheie pentru un viitor sustenabil, la nivel global fiind conturate politici prin intermediul cărora este încurajată tranziţia către surse de energie cu un impact minim asupra mediului.

Sistemele fotovoltaice convertesc radiaţiile solare în energie electrică, un factor determinant pentru randamentul panourilor fiind reprezentat de materialele din care sunt fabricate celulele fotovoltaice. Acestea pot fi realizate din siliciu monocristalin, siliciu policristalin sau amorf thin film.

Sistemele fotovoltaice sunt de tip on-grid și off-grid. Cele de tip on-grid sunt conectate la sistemul electro- energetic naţional, o parte din energia electrică produsă fiind consumată direct de producător, iar surplusul fiind injectat în sistem. Sistemele de tip off-grid nu sunt conectate la sistemul electro-energetic naţional, surplusul de energie produsă fiind stocat în acumulatori.

Performanța sistemelor fotovoltaice este influențată de orientare, grad de înclinație, umbrire și temperatură, iar mai multe informații poți afla aici.

Sistemele fotovoltaice au o durată de viaţă de minimum 25 de ani, timp în care eficiența lor se va afla la cel puțin 80%. Studiile arată că peste 75% dintre sisteme își păstrează eficiența și după perioada de garanție, panourile continuând să producă electricitate și după acest timp, însă la un randament mai mic. Această soluţie devine, așadar, o investiţie care asigură o scădere a costurilor cu electricitatea pe termen lung.

La proiectarea soluţiei, etapă care reprezintă primul pas spre tranziţia la energia verde, se ia în calcul profilul de consum și suprafaţa disponibilă pentru a optimiza dimensiunea sistemului. Ȋn timpul procesului de instalare, o atenţie sporită este acordată asigurării stabilității structurii și a panourilor fotovoltaice, dispunerii eficiente a cablurilor și realizării corecte a conexiunilor. Toţi acești factori vor influența direct indicatorii de performanță pe toată durata de viață a sistemului. Citește mai multe informaţii aici.

La intersecția dintre energia verde și design arhitectural se află cea mai recentă inovație în domeniul sistemelor fotovoltaice: celulele PV organice (OPV) realizate din materiale sustenabile, organice, bazate pe carbon. Spre deosebire de modulele tradiționale, cele organice au o structură flexibilă și rezistentă la intemperii, fiind o soluție care poate fi adaptată la aproape orice suprafață.

Progresul adus de tehnologia OPV transformă complet felul în care un sistem fotovoltaic este integrat într-o clădire sau diferite zone urbane: modulele suportă diferite stări de transparență, sunt flexibile și pot fi tipărite în diferite forme. Izolarea termică, protecția fonică și utilizarea smart a luminii naturale sunt alte beneficii obținute odată cu instalarea unui sistem OPV. Descoperă mai multe informații aici.

Printre proiectele realizate de ENGIE Romania, în domeniul energiei verzi, se numără și cel de construire a unei centrale fotovoltaice la producătorul farmaceutic Swisscaps România, companie membră a grupului AENOVA. Centrala fotovoltaică are o putere de 360 kWp și este desfășurată pe o suprafață de 2500 de mp. Am realizat un sistem on-grid, cu un total de 960 panouri, pe acoperișul a două hale industriale, iar mai multe informații poți afla de aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro