Dacian Ciolos motiveaza alocarile bugetare pe 2016: Nu putem decide cresterea salariului minim fara a vedea elementele impactului/ Despre finantarea proiectelor BOR: Comunitatile locale si enoriasii trebuie sa se implice mai mult
Premierul Dacian Ciolos raspunde, intr-o postare pe Facebook, la o serie de intrebari si mesaje privind proiectul de buget pe 2016, precizand ca a fost construit tinand cont si de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE. Ciolos arata ca o crestere a salariului minim pe economie nu poate fi facuta fara a fi cunoscut impactul masurii, Ministerul Finantelor desfasurand o analiza in aceasat directie. Cu privire la cresterea pensiilor, Ciolos arata ca a fost prevazuta o crestere de 5%, „o crestere destul de mica”, dar singura permisa de buget. Premierul abordeaza si chestiunea alocarilor catre Biserica Ortodoxa aratand ca nu sunt prevazute fonduri dar, in functie de posibilitati, Guvernul va asigura finantare pentru unele proiecte de investitii importante, precizand totodata ca este o problema ” in care trebuie sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii”.
In ceea ce priveste alocarile pentru educatie si sanatate, Ciolos precizeaza ca acestea sunt doua domenii pe care le considera prioritare, drept urmare au primit mai multe fonduri decat pentru anul in curs.
Sunt continuate, in bugetul pentru anul 2016, investitiile de modernizari si de noi dotari in spitale. Bugetul prevede, de asemenea, introducerea unor noi programe nationale: Programul National pentru Arsi; un Subprogram nou in cadrul Programului National de Oncologie: Oncologie pediatrica; dezvoltarea programelor destinate mamei si copilului, printr-o prioritizare in 2016 a asistentei medicale dedicate nou-nascutului prematur, modernizarea sectiilor de terapie intensiva neonatala, prin alocarea a minim 3% din bugetul de programe; accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iasi, Craiova, subliniaza premierul.
Sunt explicate si alicarile pentru infrastructura. Ciolos precizeaza ca su fost incluse in buget proiecte care sunt in executie si au nevoie de fonduri: autostrada Lugoj – Deva, autostrada Campia Turzii – Targu Mures, autostrada Sebes – Sibiu si autostrada Transilvania. In privinta autostrazii Sibiu – Pitesti, vrem ca in 2017 proiectul sa fie pregatit, pentru a fi demarat. Pe partea de metrou, magistrala M 5, Drumul Taberei – Eroilor, si magistrala M 4, Parc Bazilescu – Straulesti, sunt prioritati ale bugetului pentru anul viitor.
„Nu inseamna ca ne preocupam doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte vom avea alocari bugetare consistente”, a adaugat premierul.
In incheiere, Dacian Ciolos precizeaza ca Romania isi mentine rezerva fata de un mecanism permanent de relocare a refugiatilor: „Consider ca relocarea refugiatilor nu ar rezolva problema de fond, ci doar efectele, iar saptamana viitoare la Consiliu European, daca va fi cazul, voi reitera rezerva fata de adoptarea unui astfel de mecanism.”
Postarea de pe Facebook face trimitere catre un text publicat pe pagina de internet a Guvernului in care se arata ca bugetul a fost construit „sub un set important de constrangeri impuse de legislatia adoptata de Parlamentul Romaniei in 2015, ce au dus la majorarea cheltuielilor bugetare cu cca. 12,6 mld lei”.
As dori sa raspund pe scurt la cateva intrebari primite in comentarii si mesaje:
Referitor la buget:
Pentru 2016, am propus un buget prin care poate nu se satisfac toate dorintele, dar care acopera in mod echilibrat toate necesitatile anului ce vine. Este adevarat ca au existat constrangeri, dar ne-am concentrat sa gasim solutii, nu sa ne gasim scuze.
Bugetul a fost construit tinand cont si de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE.
Gasiti detalii despre principiile care au stat la baza alcatuirii bugetului aici: http://gov.ro/ro/stiri/principiile-si-obiectivele-generale-ale-bugetului-pe-2016&page=1
Cresterea salariului minim pe ecomomie de la 1.050 lei la 1.200 lei:
Stiu cat de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot sa decid pana nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evitam sa cream o problema vrand sa rezolvam alta. Ministrul Finantelor Publice a inceput deja o analiza cu privire la eventuale cresteri ale salariului minim in 2016.
http://www.mfinante.ro/acasa.html?method=detalii&id=119001
Pensii:
Am tot respectul pentru cei care au muncit ani de zile. De aceea, prin proiectul de buget, au fost asigurate fondurile necesare pentru majorarea cu 5% a pensiilor incepand cu ianuarie 2016. Stiu ca este o crestere destul de mica, dar este tot ceea ce ne permite bugetul acum.
Finantarea BOR si a cultelor religioase:
Nu sunt alocate sume pentru lacasurile de cult. Am explicat Patriarhului faptul ca, in functie de posibilitati, Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista anumite posibilitati de finantare pentru lacasurile de cult aflate in constructie. Consider, de asemenea, ca este o problema in care trebuie sa se implice mai ales comunitatile locale si enoriasii.
Mai multi pentru Educatie si Sanatate:
Educatia si sanatatea sunt doua domenii pe care le consideram prioritare, drept urmare au primit mai multe fonduri decat pentru anul in curs. Mai multe detalii, aici:
http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/proiectele-de-lege-privind-bugetul-de-stat-i-bugetul-asigurarilor-sociale-de-stat-pe-anul-2016-adoptate-de-guvern
Igiena din spitale, un sistem al sanatatii mai eficient:
Continuarea investitiilor de modernizari si de noi dotari in spitale sunt reflectate in bugetul pentru anul 2016. Bugetul prevede, de asemenea, introducerea unor noi programe nationale: Programul National pentru Arsi; un Subprogram nou in cadrul Programului National de Oncologie: Oncologie pediatrica; dezvoltarea programelor destinate mamei si copilului, printr-o prioritizare in 2016 a asistentei medicale dedicate nou-nascutului prematur, modernizarea sectiilor de terapie intensiva neonatala, prin alocarea a minim 3% din bugetul de programe; accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iasi, Craiova.
Autostrazi si infrastructura:
Am primit foarte multe mesaje pe aceasta tema. Cu totii vrem autostrazi si drumuri mai bune. Am inclus in buget proiecte care sunt in executie si au nevoie de fonduri: autostrada Lugoj – Deva, autostrada Campia Turzii – Targu Mures, autostrada Sebes – Sibiu si autostrada Transilvania.
In privinta autostrazii Sibiu – Pitesti, vrem ca in 2017 proiectul sa fie pregatit, pentru a fi demarat.
Pe partea de metrou, magistrala M 5, Drumul Taberei – Eroilor, si magistrala M 4, Parc Bazilescu – Straulesti, sunt prioritati ale bugetului pentru anul viitor.
Nu inseamna ca ne preocupam doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte vom avea alocari bugetare consistente.
http://gov.ro/ro/stiri/principiile-si-obiectivele-generale-ale-bugetului-pe-2016&page=1
Problema refugiatilor:
Romania isi mentine rezerva fata de un mecanism permanent de relocare a refugiatilor. Consider ca relocarea refugiatilor nu ar rezolva problema de fond, ci doar efectele, iar saptamana viitoare la Consiliu European, daca va fi cazul, voi reitera rezerva fata de adoptarea unui astfel de mecanism.