Dan Adamescu vrea sa fie reales in fruntea Consiliului de Supraveghere al Astra pentru un mandat de 4 ani
Proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, vrea sa fie reales, pentru un mandat de 4 ani, presedinte al Consiliului de Supraveghere al asiguratorului, caruia autoritatea de reglementare i-a retras autorizatia de functionare si a solicitat instantei declansarea procedurii de faliment, potrivit unui convocator AGA, informeaza Profit.ro. Numirea lui Dan Adamescu in functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere se face avand in vedere expirarea mandatului acestuia la data de 29 noiembrie 2014, se arata in convocatorul publicat, miercuri, 16 septembrie, pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Actionarii Astra sunt The Nova Group Investments Romania – 72,71% si Epsilon Estate Provider – 26,28%, firme controlate de Dan Adamescu.
In sedinta actionarilor Astra, convocati in data de 19 octombrie, se va discuta si revocarea vicepresedintelui Consiliului de Supraveghere, Ion Nitu, si numirea unui alt membru.
‘Conform legislatiei’, mai scrie Profit.ro, ‘Consiliul de Supraveghere exercita controlul permanent asupra conducerii unei societatii de catre directorat, numeste si revoca membrii directoratului si verifica conformitatea cu legea, actul constitutiv si hotararile adunarii generale a operatiunilor de conducere a societatii. De asemenea, Consiliul raporteaza cel putin o data pe an adunarii generale a actionarilor cu privire la activitatea de supraveghere desfasurata.
Membrii Consiliului de Supraveghere trebuie sa-si indeplineasca obligatiile prevazute de lege cu loialitate, in interesul societatii, potrivit Legii 31/1990. Legea obliga membrii Consiliului de Supraveghere sa participe la adunarile generale ale actionarilor’.
- Ce procese si-au deschis reciproc in instanta ASF si Astra, dupa decizia deschiderii procedurii falimentului
26 august 2015
Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis miercuri, 26 august, retragerea autorizatiei de functionare pentru Astra Asigurari si va solicita intrarea in procedura de faliment a acestui asigurator. Decizia ASF a fost luata in baza raportului facut de Administratorul Special, KPMG Advisory, care a stabilit incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitatile banesti ale Astra, scaderea valorii marjei de solvabilitate sub jumatate din limita minima legala si imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii. La 30 iunie 2015, Astra avea un coeficient de liciditate de 0,03 si un necesar de capital de 968 de milioane lei. Datoriile pe termen scurt ale Astra sunt de peste 200 milioane lei, a spus presedintele ASF.
31 august 2015
Decizia ASF privind declansarea procedurii de faliment la Astra Asigurari a fost publicata luni, 31 august, in Monitorul Oficial, dupa cum HotNews.ro a scris in premiera aici. De la acest moment, asiguratii care au de recuperat bani de la acest asigurator pot solicita deschiderea dosarului de dauna printr-o cerere adresata Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Trebuie stiut insa ca falimentul unui asigurator este hotarat de catre o instanta judecatoreasca si ca FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).
7 septembrie 2015
Astra Asigurari a contestat decizia ASF.Potrivit Profit.ro, Astra Asigurari a inregistrat, luni, 7 septembrie, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere privind anularea deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a declansat falimentul companiei detinute de omul de afaceri Dan Adamescu.
8 septembrie 2015
Cererea de deschidere a procedurii de faliment in cazul Astra a fost depusa de catre ASF marti, 8 septembrie, la Tribunalul Bucuresti, conform declaratiilor facute de oficialii ASF pentru Profit.ro.
Termenul de judecata in acest dosar este 12 octombrie 2015.
Conform procedurii detaliate aici de catre ASF, Astra Asigurari poate formula contestatie impotriva cererii de deschidere a procedurii de faliment in termen de 5 zile de la data primirii notificarii cu privire la inregistrarea cererii.
Misu Negritoiu, presedintele ASF, a precizat in conferinta in care a anuntat decizia deschiderii procedurii de faliment a Astra ca „Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati si 2,5 milioane de polite. Din calculele noastre, Astra ar avea de platit pentru aceste polite circa 700 milioane lei, iar Fondul de Garantare are disponibilitati de aproape 1 miliard de lei”.
Pentru detalii citeste si: