Sari direct la conținut

Danemarca, marcata de criza, renunta la sistemul universal al beneficiilor sociale

HotNews.ro

Danezii bogati vor fi privati de unele beneficii sociale in conditiile in care Danemarca, tara scandinava cel mai grav afectata de criza, renunta la sistemul universal al asistentei sociale, relateaza agentia Bloomberg, preluata de Mediafax.

„Vom vedea un stat social care este adaptat treptat pentru a functiona in conditiile concurentei globale. Vom modifica permanent prioritatile si finantarea pentru a optimiza modelul”, a declarat ministrul de Finante, Bjarne Corydon.

Danemarca este statul scandinav cel mai afectat de criza financiara mondiala, dupa ce piata imobiliara s-a prabusit in 2008.

Familiile daneze sunt cele mai indatorate din lume, dar ratingul maxim triplu A al Danemarcei a permis guvernului sa mentina imprumuturile la jumatate din media zonei euro, partial datorita faptului ca a refuzat sa salveze bancile insolvente, transferand pierderile creditorilor.

De la venirea la putere in 2011, guvernul actual a redus ajutoarele de stat pentru persoanele fara loc de munca si a marit varsta de pensionare.

Studentii colegiilor si universitatilor sunt verificati in privinta mijloacelor financiare, inainte de a primi granturi de studii.

Incepand din acest an, familiile cu venituri de peste 130.000 de dolari pe an nu vor mai avea acces la beneficii pentru intretinerea copiilor la fel ca familiile mai sarace, intrucat guvernul vrea sa aloce fondurile celor care au nevoie mai mult.

Decizia marcheaza o indepartare de la principiul asistentei sociale universale, indiferent de nivelul veniturilor, care a dominat politica daneza inainte de criza financiara.

„Este o schimbare de paradigma. Danezii s-au obisnuit probabil sa consume servicii sociale mai mult decat au nevoie”, a spus Peter Kurrild-Klitgaard, profesor de stiinte politice la Universitatea din Copenhaga.

Economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, pune sub semnul intrebarii decizia Danemarcei de a reduce unele beneficii sociale.

„Nu este clar daca criza a necesitat aceste actiuni. Totusi, chiar si dupa aceste ajustari, sistemul scandinav al asigurarilor sociale este dincolo de cele mai nebunesti vise ale liberalilor din Statele Unite”, a afirmat Krugman intr-un interviu la Oslo.

Ministrul de Finante Corydon a subliniat insa ca sistemul social universal va ramane un obiectiv pentru domenii majore, precum educatia si asistenta medicala.

PIB-ul Danemarcei s-a contractat cu 0,4% in 2012 si a avansat cu 0,4% in 2013. Pentru acest an, autoritatile de la Copenhaga anticipeaza o crestere economica de 1,6%, urmata de un avans de 1,9% in 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro