Sari direct la conținut

Daniel Chitoiu, ministrul desemnat al Economiei: Pretul gazelor se va majora din 2013

HotNews.ro
Daniel Chitoiu, Foto: Rompres
Daniel Chitoiu, Foto: Rompres

Pretul gazelor nu se va majora in acest an, ci din 2013, insa deocamdata nu s-a stabilit un procent in acest sens, a declarat, sambata, ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, dupa negocierile avute cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, de la sediul Bancii Nationale a Romaniei.

„Anul acesta nu vor fi scumpiri la gaze, dar din 2013 pretul va creste, dar inca nu s-a stabilit procentul. Urmeaza ca expertii tehnici si expertii institutiilor financiare sa stabileasca acest lucru pana maine (duminica, n.r.)”, a afirmat Chitoiu, potrivit Agerpres.

Intrebat in ce stadiu se afla procesul de privatizare al CupruMin, Daniel Chitoiu a precizat ca intreaga procedura de reevaluare va fi reluata dupa ce Ministerul Mediului va da avizul specific, in timp ce in cazul Oltchim se poate vorbi despre incheierea procesului de privatizare la finele lunii septembrie 2012.

„Licitatia CupruMin va fi reluata dupa ce Ministerul Mediului va da avizul de mediu. In termen de patru luni trebuie sa reluam si sa finalizam. Reevaluarea de la CupruMin se va face sigur, dupa ce va primi avizul de la Mediu. Toata procedura de licitatie se reia de la capat. Termenul pentru Oltchim este ca, pana luna iunie, sa aiba management privat si la sfarsitul lui septembrie privatizare”, a explicat ministrul desemnat al Economiei.

Misiunea comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale continua, sambata, discutiile, la Banca Nationala, cu membri ai viitorului Cabinet condus de premierul desemnat, Victor Ponta, si oficiali ai BNR.

La discutii participa prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, propus pentru postul de vicepremier si ministru de Finante in Guvernul alcatuit de Victor Ponta, Mariana Campeanu, care urmeaza sa preia portofoliul la Ministerul Muncii, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, alaturi de experti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Discutiile au ca obiect Memorandumul de politici economice si Scrisoarea de Intentie cu Fondul. Principalul subiect abordat in negocierile de sambata se refera la reintregirea salariilor in sectorul bugetar si a pensiilor.

Delegatia FMI este condusa de seful misiunii pentru Romania, Jeffrey Franks, alaturi de care se afla viitorul negociator-sef, olandezul Erik de Vrijer, si reprezentantul rezident al Fondului la Bucuresti, Tonny Libek.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro