Sari direct la conținut

Davos: Cei mai puternici 2000 de oameni ai planetei discuta despre schimbarile dramatice de clima

HotNews.ro

Problema schimbarilor climatice tine capul de afis la Forumul Economic de la Davos. Micuta localitate elvetiana gazduieste pentru cinci zile o delegatie a celor mai puternici 2000 de oameni ai planetei, adunati pentru a cauta solutii la aceasta problema care devine tot mai ingrijoratoare.

Una dintre primele concluzii: tarile in curs de dezvoltare sunt cele mai afectate de acest fenomen, creat in principal de statele dezvoltate.

Reprezentantii statelor in curs de dezvoltare si-au manifestat intentia de a-si creste economia fata sa tina cont de posibilele efecte climatice, tocmai pentru a decala diferentele fata de statele bogate.

„SUA, Europa si statele membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica sunt cele care in ultimii 30-40 de ani au contribuit substantial la cresterea nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera”, a declarat la Davos Rahul Bajaj, presedintele companiei indiene Bajaj Auto Ltd.

Compatriotul sau, Sunil Bharti Mittal, presedintele companiei de telecomunicatii Bharti Enterprises, a spus ca statele in curs de dezvoltare au nevoie de stimulente pentru a aborda problemele legate de mediu.

„Noi, care suntem un popor de peste un miliard de oameni, vom avea nevoie de nenumarate produse si servicii care vor conduce automat la emisii de gaze poluante. Vom avea nevoie de tehnologie, vom avea nevoie de bani”, a declarat Bharti pentru Reuters.

Politicienii din randul statelor bogate au admis necesitatea unui demers comun pentru combaterea poluarii, fiind constienti ca aceasta va fi chestiune care va cauza cele mai multe probleme omenirii in urmatorii ani. Totusi, ei nu si-au luat angajamente ferme de ajutorare a economiilor emergente.

Barbara Stocking, director al companiei Oxfam Britain, a declarat ca tarile sarace sunt cel mai mult presate sa reduca utilizarea combustibililor fosili si mai putin tarile puternic industrializate.

Totodata, acestea sunt si cele mai vulnerabile la efectele incalzirii globale din cauza ploilor neregulate, a inundatiilor si a secetei, fenomene meteo care au decimat culturile gospodariilor de subzistenta.

„Am vazut deja ca efectele incalzirii globale lovesc in tarile sarace cel mai greu si cel mai repede”, spune Stockings. Aceasta a mai precizat ca in afara unor ajutoare financiare, tarile sarace au nevoie de „mana libera” pentru a-si dezvolta industria.

„Nu trebuie sa oprim dezvoltarea acestor tari prin impunerea unor restrictii pe care noi insine nu le avem”.

Si Nicholas Stern, consilier in cadrul guvernului britanic pe probleme de clima, considera ca un ajutor pentru statele in curs de dezvoltare e absolut necesar. „Nu dorim sa le oprim cresterea economica”, a declarat stern pentru Reuters Television.

Printre prioritaile identificate de Stern se numara punerea la dispozitia Chinei, Indiei si a altor tari sarace, tehnologii mai putin poluante.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro