Sari direct la conținut

De ce a fost numit Dan Matei Agathon reprezentant al statului la Hidroelectrica: Sunt expert in economie, ma pricep la privatizari

HotNews.ro
Dan Matei Agathon, Foto: Rompres
Dan Matei Agathon, Foto: Rompres

Fostul ministru al turismului Dan Matei Agathon este unul dintre cei doi reprezentanti ai statului in Adunarile Generale ale Actionarilor de la Hidroelectrica. Contactat de HotNews.ro, Agathon a spus ca inca din noiembrie participa la la sedintele AGA ale Hidroelectrica si o va face pana „la finalizarea misiunii de privatizare” a companiei. „Am mai facut privatizari si ma pricep la privatizari”, a adaugat Agathon. Acesta a mai spus a fost numit reprezentantul statului la Hidroelectrica deoarece este „expert in economie”.

In prezent ocupa functia de vicepresedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.

In perioada guvernarii Nastase a fost ministru al turismului, perioada in care a privatizat numeroase hoteluri de pe litoralul romanesc prin licitaţie publică cu strigare. Cine oferea pretul mai mare castiga hotelul fara a se angaja la vreo investitie. Acesta este si motivul pentru care multe dintre hotelurile vandute prin aceasta metoda au fost lasate in paragina. Dan Matei Agathon s-a mai remarcat prin proiectul „Dracula Park” care a adunat prin subscripţie publică în jur de 3 milioane dolari. In 2006, Guvernul Tariceanu a renuntat la proiect, iar cei peste 14.000 de mici deponenti si-au pierdut banii. In 2007, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inchis dosarul „Dracula Park”, in care fostul premier Adrian Nastase si Dan Matei Agathon au fost acuzati de inselaciune.

In Adunarile Generale ale Actionarilor de la Hidroelectrica, statul mai este reprezentat de Eduard Gabriel Matei, angajat in cadrul Departamentului pentru Energie. Fondul Proprietatea este reprezentat de Oana Truta. Vezi documentul atasat.

In acest moment, membrii AGA sunt platiti cu doar 47 de lei pe sedinta. Parlamentarii au incercat insa sa majoreze aceasta indemnizatie cu pana la 25% din cat primeste seful unei companii de stat. Insa, presedintele Traian Basescu a retrimis in noiembrie 2013 la Parlament ordonanta guvernului care includea majorari de salarii pentru directorii companiilor de stat si a indemnizatiilor reprezentantilor statului in adunarile generale ale actionarilor. In urma implementarii OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, directorii generali ai companiilor de stat sunt platiti cu peste 5.000 de euro pe luna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro