De ce nu sunt încheiate contracte bilaterale pe termen lung pentru energie / Doar trei parteneriate de tip PPA există în România
La nivel european au început să fie încheiate contracte de tip PPA (Power Purchase Agreement), care sunt, de fapt, parteneriate pe termen lung, între vânzători și cumpărători de energie regenerabilă. Un contract poate fi încheiat pe 10-20 ani, prețul stabilit fiind pe întreaga perioadă fix sau, cel mult, indexat. În România, acest tip de contracte este încă evitat, existând, în acest moment, doar trei astfel de parteneriate. Motivele pentru care, în România, există acest blocaj sunt mai multe, pornind de la faptul că nu avem o piață liberă, care să ofere semnale de preț, până la faptul că multe companii încă se află sub influența interzicerii, în trecut, a contractelor bilaterale.
- În august, Orange România a semnat un contract tip VPPA (virtual Power Purchase Agreement) cu Engie România, pentru 30 GWh energie solară/anual, pe o perioadă de șase ani.
- De asemenea, în iulie, Ursus Breweries a semnat un PPA cu Enery, care urmează să pună în funcțiune un nou parc fotovoltaic, de 50 MW.
- În afară de aceste două parteneriate, ar mai exista încă unul, potrivit participanților la conferința Romanian Green PPA, și circa 10 în negociere.
Plafonarea prețurilor la energie, o piedică
Cele mai mari provocări pentru încheierea unui PPA sunt lipsa legislației specifice, blocajul transferului de garanții de origine și lipsa de informare cu privire la utilizarea acestui instrument de contractare, au afirmat participanții prezenți la conferința Romanian Green PPA. Potrivit statisticilor prezentate în eveniment, în ultimii patru ani, numărul tranzacțiilor de tip PPA s-a triplat la nivel european, atingând pragul de 180 de tranzacții semnate în 2022.
PPA este un intrument necesar pentru actorii din sectorul energetic, însă este dificil de folosit în România câtă vreme prețurile sunt plafonate și nu există semnale de piață, a afirmat Corina Popescu, prezentă la conferință în calitate de expert în energie. Aceasta a mai spus că în acest moment există „foarte multe necunoscute” și se simte nevoia de predictibilitate. Corina Popescu a mai spus că nu crede că piața se va liberaliza anul viitor, însă ar fi necesar să existe măcar o perspectivă despre ce se va întâmpla peste 2-3 ani.
„A fost un șoc prețul la energie, acum un an, care s-a transmis foarte puternic în mediul politic, ceea cea a dus la reglementarea pieței. Evaluarea mea este că nu se va liberaliza piața în 2024, deși piața este mai convenabilă acum liberă decât reglementată, însă teama va amâna aceasta decizie până în 2025”, a precizat Corina Popescu.
Reamintim că schema de plafonare-compensare este în vigoare până în aprilie 2025.
Există companii care cred că nu au voie să semneze contracte bilaterale
Un alt motiv pentru care este evitată semnarea de contracte bilaterale directe pentru energia verde este teama nejustificată de încălcare a legislației. Totul pornește de la faptul că în 2012 au fost interzise astfel de parteneriate din cauza contractelor păguboase încheiate de companiile de stat cu așa-zișii „băieți deștepți” din energie, a explicat Zoltan Nagy-Bege, director în cadrul Ciga Energy.
Erau contracte încheiate la prețuri sub cele de piață, iar cantitățile erau revândute de „băieții deștepți” cu mult mai mult. Atunci, autoritățile au decis prin lege ca toate cantitățile de energie să fie tranzacționate pe bursă.
Zoltan Nagy-Bege spune că în cadrul companiilor însă există percepția că „nu au voie să semneze contracte bilaterale”, deși acestea sunt permise încă din 2020 când a intrat în vigoare Regulamentul european 943/2019.
În plus, mai există o așteptare din partea consumatorului ca prețurile să scadă. Există multe proiecte finanțate prin programe europene și urmează să fie puse în funcțiune noi capacități de producție, „care ar trebui să vină cu scăderea prețului”, a mai afirmat Zoltan Nagy-Bege.
Pe de altă parte se așteaptă și o creștere a consumului, care ar trebui să echilibreze această avalanșă de noi proiecte. Din perspectiva producătorului, calculul este complicat, este greu de stabilit la ce preț să vândă energia pe termen lung, deoarece ar putea să constate peste câțiva ani că a făcut o greșeală și atunci toată investiția este compromisă, consideră Zoltan Nagy-Bege.
Garanțiile de origine din România nu au valoare
Un contract PPA trebuie să ofere și garanție de origine, că energia provine din surse regenerabile. În România, garanțiile de origine nu sunt certificate și valoarea lor este zero, a spus Zoltan Nagy-Bege. Garanțiile de origine sunt emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), însă această instituție nu este membră a Asociaţiei Organisme emitente (AIB).
ANRE trebuie să devină membru cu drepturi depline al Asociaţiei Organisme emitente pentru a permite transferul Garanțiilor de origine pe teritoriul UE.
Semnarea unui contract pe 20 de ani, o barieră psihologică greu de trecut
Matej Kruspan, Chef Commercial Officer în cadrul Rezolv Energy, spune că există o barieră psihologică peste care trebuie trecut atunci când este semnat un parteneriat pe termen lung.
„Principalul obstacol în acest moment este că puține companii din România au parcurs procesul până la capăt și au semnat un PPA – și nu ar trebui să subestimăm bariera psihologică atunci când le cereți companiilor care au cumpărat întotdeauna energie electrică anual să semneze un contract pe o perioadă de 10 sau 20 de ani direct cu un producător de energie. Este un pas mare și, de înțeles, îi face pe oameni nervoși, în special într-o perioadă de fluctuație a prețurilor la energie. Acest lucru se va schimba pe măsură ce se semnează mai multe PPA-uri, dar toți trebuie să acceptăm că firmele vor fi precaute și că luarea deciziilor va dura” a declarat Matej Kruspan, Chef Commercial Officer în cadrul Rezolv Energy.
Companiile sunt încă foarte precaute când decid să achiziționeze energia pe o perioadă lungă de timp (10-20 de ani), spune și Delia Pachiu, senior expert energy în cadrul firmei de avocatură Pachiu&Associates. „Nu în ultimul râd, fluctuațiile mari la prețul energiei au cauzat temeri în ceea ce privește evoluția pieței de energie”, a mai afirmat Delia Pachiu.
Potrivit acesteia, interzicerea PPA-urilor pentru 8 ani a creat un anumit comportament pe piața de energie, iar „consumatorii trebuie educați pentru a-i ajuta să navigheze prin acest schimb de paradigmă și pentru a se crea noi structuri ale pieței”.
Sursa foto: