De ce Pilonul III este o investiţie pentru o pensie liniştită
Cine nu îşi doreşte o pensie liniştită, lipsită de griji şi cu venituri suficiente pentru a trăi măcar decent? Un motiv în plus pentru fiecare dintre noi să ne gândim că economisirea, într-o pondere cât de mică, ne poate aduce beneficii nesperate după ce ieşim din câmpul muncii.
O variantă viabilă de investiţie, fără riscuri, este pensia privată facultativă sau Pilonul III, cum mai este cunoscută în România. Acest segment de economisire pentru “la bătrâneţe” oferă oportunitatea oamenilor de a-și construi o pensie suplimentară pe lângă pensia de la stat.
Pilonul III – opţiune de planificare financiară
Introdus în anul 2006 (prin Legea 204), sistemul de contribuţie voluntară la propria pensie a devenit operational un an mai târziu, iar scopul său este de a stimula economisirea personală pentru pensie și de a oferi o opțiune de planificare financiară individuală.
Modul de funcționare al sistemului de pensii facultative constă în contribuțiile pe care le faci în contul de pensie.
Ulterior, aceşti bani sunt investiți de către administratorii de fonduri de pensii facultative în acțiuni, obligațiuni, depozite sau alte investiții pe piețele financiare.
Pentru a putea beneficia de pensia facultativă, trebuie să ai cel puţin 60 de ani, să fi efectuat minimum 90 de contribuţii lunare, dar nu neapărat consecutive, şi să deţii o sumă minimă acumulată în contul individual la fondul de pensii facultative Pilon III.
În cazul în care nu se acumulează 90 de contribuţii sau suma din cont nu este suficientă pentru o pensie minimă, ți se acordă o plată unică sau eşalonată, după ieşirea la pensie.
În principiu, fiecare persoană poate contribui, în fiecare lună, cu ce sumă dorește lunar, de la o valoare minimă aleasă de către fiecare administrator, dar care să nu depăşească 15% din venitul său brut/lună.
Mai mult decât atât, contribuția la pensia facultativă administrată privat se poate deduce în limita a 400 de euro/an. Totodată, e bine de ştiut faptul că, dacă angajatorul contribuie pentru tine la Pilonul III, cheltuiala este deductibilă fiscal integral în cuantum de 400 euro/an/angajat.
Câţi români au ales să “investească” în Pilonul III
Numărul celor care contribuie la sistemul de pensii facultative poate varia în funcție de gradul de conștientizare și de sursele de venit ale populației.
ASF a comunicat niște date interesante despre fondurile de pensii facultative.
În aprilie 2023, acestea aveau peste 650.000 de participanți, ceea ce e foarte bine.
Pe parcursul anului 2022, fondurile de pensii facultative plătit circa 101 milioane de lei, către 10.000 de oameni care au ieșit la pensie.
Nu numai asta, dar și-au mărit și activele. La sfârșitul lui aprilie, anul acesta, aveau aproape 4 miliarde de lei, cu 17,35% mai mult decât în aprilie 2022.
Evident, aici este vorba atât despre administrarea banilor, care e făcută de profesioniștii din care le administrează, precum și de evoluția pieței: au profitat de oportunități.
Asta în condițiile în care românii au fost loviți de inflație și a scăzut suma pe care o trimit spre Pilonul III.
Media, la 31 decembrie 2022, era de aproximativ 170 lei/participant, în scădere cu 18%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.
În acelaşi timp, se observă că, în intervalul de referinţă, valoarea medie a unui cont în sistemul pensiilor facultative era de 5.771 lei, cu 4% sub nivelul raportat la sfârşitul anului 2021.
Dacă ne uităm la valoarea medie a conturilor participanților la Pilonul III, în funcţie de fondurile de pensii existente pe piaţa din România, vedem o variație semnificativă, între 2.929 lei și 7.588 lei.
Cea mai mare valoare a unui cont este de 1,54 milioane lei, în timp ce 20% dintre participanți dețin active în valoare de sub 391 lei.
La momentul actual, pe Pilonul III sunt înscrise în Registrul Electronic al
ASF zece fonduri de pensii facultative, acestea fiind administrate de opt societăți de administrare a fondurilor de pensii private.
Randamentele fondurilor de pensii private facultative
Anul trecut, fondurile de pensii facultative au avut o performanță mai slabă decât în 2021, dar nu e cazul să ne îngrijorăm. Ratele lor de rentabilitate au fost între 2,09% și 3,78%, ceea ce e destul de bine, având în vedere situația dificilă.
Până la urmă este vorba despre contextul economic.
Chiar dacă perioada a fost ceva mai grea, fondurile și-au revenit repede profitând de creșterea pieței la finalul anului.
Dacă ne uităm la randamentele din decembrie 2021, vedem că toate fondurile de pensii facultative au avut rezultate bune, între 2,85% și 6,64%. E adevărat că au scăzut față de anii anteriori, dar nu putem să le cerem mai mult, ținând cont de contextul de atunci.
ASF ne spune că, în decembrie 2022, fondurile de pensii facultative investeau mai mult în acțiuni (cam un sfert din total), iar majoritatea acțiunilor erau de la companii românești (94%). Doar o mică parte erau de la companii străine (6%).
Sursele datelor utilizate:
* Autoritatea pentru Supraveghere Financiară www.asfromania.ro
**BT Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative, www.btpensii.ro
Articol susținut de Banca Transilvania