Sari direct la conținut

De ce primăriile din zeci de orașe nu folosesc Ghișeul.ro / Varianta surpriză la plata online a taxelor

HotNews.ro
Plati online cu cardul, Foto: Surasaki / Dreamstime.com
Plati online cu cardul, Foto: Surasaki / Dreamstime.com

​Primăriile din 43 de orașe nu sunt conectate în prezent la Ghișeul.ro, sistemul național de plată online cu cardul a taxelor și impozitelor, dar în multe cazuri cetățenii își pot plăti dările locale prin alte soluții IT private, una dintre acestea fiind dezvoltată chiar de firma care a pus la dispoziție și platforma Ghișeul.ro.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit recent despre problema înrolării unor primării în Ghișeul.ro – sistemul național de plată online cu cardul a taxelor și impozitelor locale și pentru sute de alte servicii publice.

Acesta a spus că, dacă în cazul municipiilor, 99% dintre acestea sunt înrolate, în cazul comunelor – o treime nu sunt conectate, iar în zeci de primării din rural care sunt conectate la Ghișeul.ro, cetățenii nu au făcut nicio plată.

Lista celor 43 de orașe care nu sunt înrolate în Ghișeul.ro / Beiuș – singurul Municipiu

HotNews.ro a solicitat detalii pe acest subiect de la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), care gestionează Ghișeul.ro, iar datele transmise arată că în prezent sunt 43 de orașe neînrolate în acest sistem, dintre care un singur Municipiu.

Este vorba de Municipiul Beiuș, județul Bihor, localitate cu peste 11.000 de locuitori.

Pe listă se mai remarcă orașe mari, precum Năvodari (Constanța) cu peste 41.000 de locuitori, Țăndărei (Ialomița) și Vicovu de Sus (Suceava) – orașe cu peste 16.000 de locuitori, Ocna Mureș (din Alba) cu peste 14.000 de locuitori, Oravița (Caraș-Severin – cu peste 13.000 locuitori), dar și orașe cu peste 12.000 de locuitori din județul Olt, precum: Drăgănești-Olt și Scornicești.

Soluții alternative de plată online: Surpriza din Beiuș și alte orașe

Totuși, faptul că Municipiul Beiuș și alte orașe din această listă nu sunt conectate la Ghișeul.ro nu înseamnă neapărat că cetățenii nu au la dispoziție alte sisteme IT de plată online a taxelor.

Dragoș Tohănean, vicepreședintele ADR, a explicat pentru HotNews.ro care sunt motivele pentru care astfel de primării nu s-au conectat încă la Ghișeul.ro.

  • „Motivele sunt multiple: lipsa de personal, numărul mare de localnici care nu dețin o identitate bancară (card bancar) sau au alte sisteme prin care pot percepe taxele și impozitele locale.”, a declarat Dragoș Tohănean, vicepreședintele ADR.

Într-adevăr, dacă primării precum cea din orașul Țăndărei (Ialomița) nu au nicio soluție de plată online a taxelor și impozitelor, alte orașe folosesc soluții alternative la Ghișeul.ro.

Astfel, cine intră pe site-ul Primăriei Beiuș poate observa că cetățenii pot plăti online taxele și impozitele și amenzile.

Doar că plata nu se face prin Ghișeul.ro, ci prin GlobalPay, un produs realizat de firma Indeco Soft din Baia Mare, aceeași care a dezvoltat și Ghișeul.ro.

Situații similare sunt și la primăriile din Ineu sau Nucet, orașe care apar neînrolate în Ghișeul.ro, dar care permit plata prin GlobalPay.

  • De notat ar mai fi că primăria din Baia Mare permite plata online a taxelor prin ambele platforme (atât prin Globalpay, cât și Ghișeul.ro).

Indeco Soft, firmă deținută de Dorin Traian Barbul (60%) și Mariana Barbul (40%), trece în revistă pe site-ul propriu cum în anul 2008 primăria din Baia Mare a fost prima care a implementat pentru plata taxelor și impozitelor soluția Indeco Soft înregistrată sub marca GlobalPay pentru ca în 2010 lucrurile să evolueze:

  • 2010 – soluția GlobalPay devine instrumentul de încasare online a taxelor și impozitelor pentru 9 orașe (din 15 care au sisteme de încasare online) și adună 88% din tranzacțiile online în domeniu;
  • Indeco Soft devine membru APERO și împreună demarează un proiect de dezvoltare a unui sistem național de încasare online a taxelor și impozitelor; proiectul implică MCSI, MFP și MAI și se concretizează în SNEP – Sistemul Național Electronic de Plați online a taxelor și impozitelor. (n.a Ghișeul.ro)”, se arată pe site-ul Indeco Soft.

Datele de la registrul Comerțului, consultate de HotNews.ro, arată că Indeco Soft a avut în anul 2021 o cifră de afaceri de peste 16,1 milioane de lei, un profit net de peste 1,4 milioane de lei și un număr mediu de 112 angajați.

Amintim faptul că Ghișeul.ro este un proiect IT public-privat, în care platforma IT a fost pusă gratuit la dispoziția statului de către APERO – Asociația pentru Plăți Electronice din România, fiind creată de către Indeco Soft din Baia Mare, una din firmele membre ale acestei asociații.

Statul, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a pus la dispozitie și suportă costurile legate de partea hardware pentru această platformă.

  • Surse apropiate Ghișeul.ro au precizat pentru HotNews.ro că Ghișeul.ro a fost dezvoltat pe platforma tehnică de la GlobalPay. Indeco Soft este dezvoltator tehnic al soluției de plată, iar APERO și ADR stabilesc ce trebuie schimbat, factorul principal fiind ADR. Dreptul de proprietate asupra aplicației este la APERO, dar nu pentru că APERO nu ar vrea să renunțe la acest drept, ci pentru că ADR nu a găsit soluția să preia această platformă integral.

GlobalPay și Ghișeul.ro nu sunt singurele soluții de plată online a taxelor și impozitelor.

Alternative private sunt furnizate de Regista (aplicație dezvoltată de Zitec în care 70 de instituții au activat modulul de plăți. 15 dintre acestea nu sunt înrolate în Ghișeul.ro) sau platforma eTax, dezvoltată de firma Real Data Soft.

Aceasta din urmă este folosită spre exemplu de primăria Năvodari, cel mai mare oraș după numărul de locuitori în care primăria nu este conectată la Ghișeul.ro.

  • HotNews.ro a solicitat detalii privind rolul firmei Indeco Soft în platforma Ghișeul.ro, atât către firma din Baia Mare, dar și către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și vom reveni cu răspunsurile acestora imediat ce le vom primi.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro