Sari direct la conținut

De ce proiectul minireactoarelor nucleare din SUA a fost abandonat, dar continuă în România? Explicațiile investitorului privat de la Doicești

HotNews.ro
Prototipul reactoarelor mici modulare NuScale, Foto: Nuclearelectrica
Prototipul reactoarelor mici modulare NuScale, Foto: Nuclearelectrica

Primul proiect al minireactoarelor nucleare (SMR) americane NuScale ar fi trebuit implementat în Statele Unite, însă acesta a picat, lăsând proiectul de la Doicești în „pole position”. Teofil Mureșan, CEO al grupului E-Infra, investitorul privat implicat la Doicești alături de Nuclearelectrica, a arătat că proiectul din SUA era unul mult mai complex, iar acolo tehnologia SMR era doar o parte. În plus, în Statele Unite sunt mai ieftine proiectele pe gaz, spre care s-au orientat investitorii de acolo, spune și ministrul Energiei, Sebastian Burduja. În acest moment nu știm cât va costa proiectul de la Doicești.

La Doicești, proiectul este dezvoltat de RoPower, un joint-venture între compania de stat Nuclearelectrica și Nova Power and Gas, o companie privată din Cluj, din grupul E-Infra.

Teofil Mureșan, CEO al E-Infra, spune că tranziția spre o energie curată nu se va putea realiza fără reactoare nucleare de mici dimensiuni și că acum lumea întreagă se concentrează să pună pe piață noua tehnologie.

„Sunt un specialist în energie și am vrut să văd cu ochii mei tehnologia NuScale în SUA. Sigur că nu e doar NuScale, SMR e o tehnologie pe care o promovează mai multe companii, este o cursă: Rusia, China, Canada, SUA, Franța, Marea Britanie. E logic să discuți cu cel mai avansat”, a arătat Mureșan, în cadrul ZF Power Summit.

Discuția nu mai este despre siguranță, ci despre costuri

Acum doi ani discuțiile erau cât de sigură este această energie, acum discuția nu mai este aceasta, pentru că sunt considerate sigure, cu două nivele mai sus decât tehnolgia clasică. Din punctul de vedere al siguranței nu mai avem semne de întrebare, crede el.

Discuția acum este despre costuri.

Mureșan a fost întrebat de ce se continuă dezvoltarea proiectului din România, din moment ce a fost foarte scump pentru a fi continuat în Statele Unite?

„Este o interpretare greșită”, a răspuns el.

„În continuare în SUA se discută despre proiecte de SMR cu diverși potențiali parteneri. Proiectul din SUA implica alimentarea cu agent termic a mai multor primării. Primăriile au decis că în final costurile cu agentul termic ar fi mai mari cu această tehnologie și nu au fost dispuse să meargă mai departe.

Acela a fost, după părerea mea, un proiect mult prea complex, prea extins, unde doar parțial era vorba de tehnolgia SMR și cu mulți factori implicați în decizie”, a susținut Mureșan.

Subiectul a fost atins și de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a explicat că a contat și diferența de abordare pe care o au SUA și UE cu privire la proiectele de gaze.

În UE, gazul este considerată o resursă neprioritară și nu mai este subvenționată cu fonduri publice, ca în SUA.

„S-au spus multe despre proiectul din Idaho, realitatea este că acel proiect a eșuat doar din cauze comerciale. Aceasta pentru că gazul în Statele Unite nu este penalizat, așa cum este în Uniunea Europeană și atunci zecile de companii de utilități care ar fi trebuit să subscrie acolo nu au ales o tehnologie nouă, ci una mai ieftină bazată pe gaz”, a explicat ministrul.

În acest moment, nu știm costurile exacte de la Doicești

Potrivit lui Mureșan, atârnă greu în această ecuație și costurile financiare.

„Costurile au crescut foarte mult odată cu creșterea costurilor financiare, pentru că vorbim de o investiție mare, cu termen de recuperare foarte lung. Costurile în general, în investiții, au crescut foarte mult, odată cu creșterea dobânzilor. Cele cu durată lungă de recuperare au cel mai mare impact. Dacă am extrage aceste majorări din costurile inițiale, rămânem cu aceleași costuri”, a arătat el.

În ceea ce privește proiectul de la Doicești, acum este momentul în care se intră în a doua fază a investiției, la finalul căreia se va ști care este valoarea proiectului.

„Acum analizăm proiectul de detaliu. Se intră în proiectarea de detaliu, unde vom ști: câți metri cubi de beton, cât costă turbina. Nu pot să estimez un cost, dar nu este nici pe departe ce se vorbește în piață. Dacă ar fi atât de departe, nu s-ar intra în această etapă.

Soluția de reactoare mici – și probabil se vor face unele și mai mici, de 15 MW, de 20 MW – este soluția care va schimba ecuația energetică a lumii. Pentru surse de mare capacitate, care să funcționeze în bandă, fără această energie nucleară este imposibil să facem tranziția spre o energie curată. Avem nevoie de toate sursele curate”.

Planul este ca centrala de la Doicești să aibă 462 de MW, șase reactoare a câte 77 MW, care să fie în funcțiune până cel târziu în anul 2030.

Costurile vor scădea în timp

Costurile cu tehnologia nouă vor scădea foarte mult de la an la an și pe măsură ce se multiplică numărul unităților, a mai spus Mureșan, dând exemplul tehnologiilor din energia regenerabilă.

„În solar, în acest moment, costul pentru un MW instalat este aproximativ la jumătate față de cum era acum trei ani. În stocare, într-un singur an costurile cu bateriile și cu invertoarele s-a redus la jumătate. Ceea ce părea să nu fie sustenabil acum doi-trei ani, a devenit sustenabil aproape peste noapte.

Cred că la fel se va întâmpla și cu multe alte tehnologii, care acum par scumpe, precum hidrogenul, SMR sau energia nucleară, în momentul în care vor intra în proiecte la scară mare, costurile vor suferi corecții foarte mari și ar trebui adaptată întraga politică de subvenționare sau abordare a acestor tehnologii”, spune reprezentantul E-Infra.

Nuclearelectrica analizează alte 30 de locații pentru SMR în toată regiunea

Dacă va avea succes la noi, proiectul de la Doicești va putea fi exportat în alte țări din regiune, susține Burduja.

„În acest tip de proiecte SMR contează foarte mult economiile de scară. Dacă primele unități costă mai mult, să spunem câteva miliarde de dolari, a zecea unitate, a cincizecea, a o suta unitate va costa mult mai puțin, pentru că se creează un întreg lanț de producție, sunt economii de scară, iar România are potențialul extraordinar de a fi un furnizor de astfel de proiecte pentru întreaga regiune.

Sunt în analizele Nuclearelectrica undeva la 30 de locații aproape identice sau foarte similare cu cea de la Doicești în toată regiunea, în fostul bloc comunist, unde s-au făcut proiecte de acel gen după principiul copy-paste, cum era atunci”, spune ministrul Energiei.

HotNews.ro a realizat acum două săptămâni un videoreportaj la Doicești, comuna din județul Dâmbovița unde ar urma să fie construite primele minireactoare nucleare cu tehnologie americană, pe care îl puteți viziona aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro