De ce spun notarii ca certificatul energetic nu este obligatoriu la tranzactiile imobiliare? Legea nu prevede sanctiuni
Prezentarea certificatelor energetice ale cladirilor la incheierea contractelor de vanzare-cumparare sau inchiriere a devenit obligatorie de la 1 ianuarie 2011, spun autoritatile. Surpriza insa. Notarii interpreteaza altfel legea in cauza (372/2005) si printr-o hotarare emisa in decembrie la nivelul Uniunii notarilor (UNNPR) incheie contracte si fara aceste certificate. Oficialii Ministerului Dezvoltarii spun ca este o interpretare abuziva a legii si ca notarii vor raspunde legal. Cum isi permit notarii sa faca asta? Nicaieri in lege nu se precizeaza ca fara acest certificat nu se poate incheia un contract sau ca respectivul act ar intra sub sanctiunea nulitatii absolute.
Consiliul Uniunii Notarilor Publici a emis la 17 decembrie 2010 o hotarare prin care explica membrilor profesiei modul in care acestia trebuie sa actioneze de la 1 ianuarie pentru aplicarea legii nr. 375/2005, in domeniul lor de competenta – autentificarea contractelor de vanzare-cumparare a cladirilor, se arata intr-un comunicat dat in urma cu doua zile de Uniunea notarilor (UNNPR). Comunicatul notarilor este atasat articolului.
- Notarii incheie contracte si fara certificatul energetic
Pe scurt, notarii sunt sfatuiti ca in primul rand sa autentifice contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere numai dupa ce vanzatorul declara ca a pus la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica a cladirii, iar cumparatorul declara ca a primit acel certificat.
Totusi „in situatiile in care partile insista la incheierea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, fara a fi in posesia certificatului de performanta energetica a cladirii, se recomanda ca notarii publici sa autentifice acel contract numai daca partile consimt la introducerea in contract a unei dispozitii din care sa reiasa:
- au fost informati de catre notarul public de dispozitiile Legii nr.372/2005;
- cunosc obligatia proprietarului de a pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias certificatul de performanta energetica a cladirii;
- cumparatorul sau chiriasul, dupa caz, consimt sa dobandeasca proprietatea sau folosinta imobilului respectiv, pe riscul lor, asumandu-si orice raspundere cu privire la efectele produse prin nedetinerea informatiilor cuprinse in continutul certificatului de performanta energetica a cladirii.
Cu alte cuvinte, prezentarea certificatului energetic al cladirii nu este o conditie fara de care tranzactia sa nu poata fi incheiata.
Cristian Stamatiade, director in Ministerul Dezvoltarii: Certificatul energetic este obligatoriu. Notarii sa raspunda in fata legii
„Legea trebuie aplicata. Uniunea Notarilor nu hotaraste ce se aplica si ce nu. In lege se spune explicit ca proprietarii trebuie sa puna la dispozitia potentialilor cumparatori un certificat energetic. Legea nu prevede alternative sau variante, ci dispune. Daca notarii interpreteaza ca aceasta dispozitie din lege poate fi eludata sa raspunda in fata legii. Prezentarea certificatului energetic este o conditie obligatorie la dosar asa cum se prezinta si certificatul de cadastru. In lege nu se precizeaza insa explicit ca certificatul energetic trebuie anexat la dosar”, a declarat pentru HotNews.ro Cristian Stamatiade, director de program in cadrul Ministerului Dezvoltarii (MDRT).
Pe ce se bazeaza autoritatile cand spun ca acest certificat energetic este obligatoriu?
Pe o norma de aplicare la legea 372/2005, aprobata prin ordin comun al MDLPL/MEF/MIRA care prevede:
- Art. 12. – alin.(2) Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.
Laura Badiu, UNNPR: In lege nu se precizeaza ce sanctiuni sunt daca nu se prezinta certificatul energetic
Asa este, spun oficialii UNNPR, acest certificat trebuie prezentat dar nu se spune in lege cui ar trebui prezentat si nici ce se intampla daca nu este prezentat.
- „Legea nu spune sa te duci la notar cu certificatul energetic. Inchirierile se fac intre proprietari si nu toate vanzarile se fac la notari. Mai mult, in lege si norma nu este specificat ca se prezinta sub sanctiunea neincheierii contractului de vanzare – cumparare sau sub sanctiunea nulitatii absolute”, a precizat pentru HotNews.ro Laura Badiu, purtator de cuvant al UNNPR.
Mai mult, notarii atentioneaza ca sunt situatii in care acest certificat nu este necesar si nu se poate impune, proprietatea fiind un drept protejat prin constitutie.
„(…) exista situatii particulare in practica, cunoscute de notarii publici si carora incercam sa le acordam un raspuns in conformitate cu legea si -specificitatile locale-. Exemple: cumpararea unei case in paragina pentru terenul aferent, cumpararea unor case in zone rurale (de paianta sau pamant, de pilda, deci total ineficiente energetic), la valori care depasesc cu putin valoarea inmultita de cateva ori a unui certificat energetic, etc. Si acestea sunt situatii in care nimeni nu poate refuza transferul proprietatii daca partile au consimtit sa procedeze astfel”, se arata in comunicatul UNNPR.
Se va modifica legislatia privind certificatul energetic?
Ce raspunde oficialul din Ministerul Dezvoltarii la aceste afirmatii?
- „Daca se va aprecia oportunitatea completarii documentelor necesare validarii actului de vanzare-cumparare respectiv inchiriere se va propune ca o copie a certificatului energetic sa se anexeze listei documentelor necesare perfectarii tranzactiilor, ca o garantie in plus„, a mai declarat Cristian Stamatiade.
Ramane de vazut daca in perioada urmatoare legislatia va fi modificata sau completata in ceea ce priveste certificatul energetic. Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri si-au exprimat joi ingrijoararea privind interpretarea data de notari acestei legi. Acestia au amintit ca tot UNNPR a fost cauza amanarii obligativitatii certificatelor de performanta energetica in luna decembrie 2009, conducand la amanarea cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, a acestei prevederi europene pe motiv ca nu sunt suficienti auditori.
In tara sunt peste 1047 de auditori energetici, spune directorul din MDRT
In privinta numarului auditorilor, Cristian Stamatiade a mai declarat vineri pentru HotNews.ro ca „in prezent sunt 1047 sau 1049 de auditori energetici in tara, in fiecare judet fiind cel putin 3-4 auditori. Fata de plangerile ca sunt prea putini auditori energetici raspundem dand ca exemplu ca nici arhitecti nu sunt in toate orasele si comunele din tara dar totusi se fac proiecte si se dau in permanenta autorizatii de constructii si la fel este si in cazul notarilor”.