Sari direct la conținut

De ce vanzarile de iPhone vor scadea pentru prima oara – Despre preturi, succes, concurenta si zvonuri

HotNews.ro
Vanzarile iPhone intre 2007 si 2015, Foto: Statista
Vanzarile iPhone intre 2007 si 2015, Foto: Statista

Apple vinde anual iPhone-uri in valoare de 150 miliarde dolari, insa in premiera este de asteptat ca vanzarile celebrelor telefoane sa scada in comparatie cu anul precedent. Anul fiscal care se incheie in septembrie ar putea fi primul in care vanzarile iPhone scad, insa vor totaliza peste 210 milioane unitati. Unii spun ca este foarte grav, iar altii sustin ca venirea pe piata a iPhone 7 va inversa tendinta. De ce scad vanzarile de iPhone? Cateva explicatii sunt legate de situatia din China, de scumpirea telefoanelor, de succesul generatiei 6 si de concurenta din piata.

iPhone-ul este esential pentru Apple fiindca a reprezentat 63% din vanzarile de peste 230 miliarde dolari realizate in anul fiscal trecut. In timp ce vanzarile de Mac-uri si de tablete iPad au scazut dupa ce au atins maximul, iPhone a crescut mereu si mereu, in cele mai bune trimestre depasind 70 milioane exemplare.

Vanzarile de iPhone in fiecare an fiscal

2007: 1,4 milioane unitati

2008: 11,6 milioane unitati

2009: 20,7 milioane unitati

2010: 40 milioane unitati

2011: 72,3 miloane unitati

2012: 125,1 milioane unitati

2013: 150,3 milioane unitati

2014: 169,2 milioane unitati

2015: 231,2 milioane unitati

(anul fiscal se termina la Apple in septembrie)

Morgan Stanley estimeaza ca se vor vinde 218 milioane unitati in anul fiscal curent, iar Deutsche Bank mizeaza pe 222 milioane unitati.

Apple nu a publicat datele insa in ultimul trimestru din 2015 se estimeaza ca vanzarile de iPhone au crescut cu 1%, spre 75,5 milioane unitati. Incepand cu primul trimestru din 2016 vor incepe scaderi, spun majoritatea analistilor. Astfel, daca in primele trei luni din 2015 s-au vandut 61 milioane de smartphone-uri, in Q1 2016 se vor vinde undeva intre 50 si 54 milioane, iar in alte trimestre ale acestui an totalul va scadea sub 50 milioane unitati.

Investitorii sunt ingrijorati, iar actiunile companiei au scazut pentru prima oara din octombrie 2014 sub 100 de dolari, destul de departe de maximul de 132 dolari atins anul trecut in mai.

De ce scad vanzarile de iPhone? Conteaza mult si faptul ca iPhone 6, care a venit cu multe schimbari, mai ales legate de mult-asteptatele ecrane mari, a avut vanzari atat de bune incat e greu ca 6S si 6S Plus, lansate in toamna trecuta, sa le egaleze.

Apoi, fluctuatiile cursului de schimb au afectat compania care a scumpit telefoanele in multe dintre peietele sale de top, fata de un an in urma telefoanele fiind cu 28% mai scumpe in Japonia si cu 24% in Australia. In conditiile in care iPhone era deja un telefon scump, iar concurenta ofera pe Android variante excelente si mai ieftine, nu este de mirare ca vanzarile pot scadea.

iPhone 6S si 6S Plus, lansate in septembrie, au vanzari mai slabe si fiindca nu au venit cu inovatii tehnice care sa uimeasca. In plus, situatia economica a Chinei este motiv de ingrijorare fiindca in China, Apple a crescut enorm in ultimii doi ani. Dar in conditiile in care cresterea economica a atins minimul ultimilor 25 de ani, multi se intreaba daca va mai exista acel urias apetit de cumparare a unor telefoane premium.

Este foarte posibil ca vanzarile sa scada si fiindca smartphone-urile au atins un grad inalt de penetrare in pietele mature unde sunt putini cei care nu au smartphone. Numarul potentialilor clienti este tot mai mic, iar cei cu venituri reduse se pot orienta fie catre terminale cu Android, fie catre versiuni mai vechi de iPhone.

Insa e de asteptat ca iPhone 7, care se va lansa probabil in toamna, sa schimbe tendinta de scadere. E de asteptat ca iPhone 7 sa fie waterproof, iar un zvon controversat este ca se va renunta la traditionala mufa pentru casti, variantele fiind fie castile wireless, fie altele care se conecteaza la mufa de incarcare a telefonului.

Pana atunci alte zvonuri arata ca ar putea fi lansat un model cu ecran mai mic, de 4 inci, care insa sa dispuna de tehnologiile prezente pe cele mai noi iPhone-uri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro