Sari direct la conținut

De la „dieta” Warren Buffett și “măcelul de pe burse”, la Hidroelectrica și ieșitul în oraș. O discuție cu BVBescu: 15 lei o bere? Poate că nu e ok – VIDEO

HotNews.ro
BVBescu in studioul HotNews, Foto: Hotnews
BVBescu in studioul HotNews, Foto: Hotnews

Scăderile din ultima perioadă de pe burse nu-l stresează pe investitorul Mircea Iliescu, fondator al BVBescu. În cadrul unei discuții cu HotNews.ro el a vorbit despre ce se întâmplă pe piețele de capital, despre listarea Hidroelectrica la care vrea să vadă dacă prețul va fi exorbitant, ceea ce ar însemna că nu va subscrie.

Mai jos aveți declarații pe scurt, în timp ce în VIDEO se află întreaga discuție.

Cum gândește când iese în oraș, ca investitor pe bursă

Discuția a pornit de la un documentar de pe HBO Max: Povestea lui Warren Buffett.

“Mă duc la magazin, da? N-o să zic: Mamă, asta e mult prea scump, asta e ieftin, asta e… nu știu cum. Stau să mă gândesc: De valoarea asta ce primesc?

Și atunci pot să iau, să zicem, un mezel mai scump, pentru că de valoarea respectivă primesc într-adevăr ceea ce trebuie? Sau pot să zic: Ăsta este mult prea scump, chiar dacă într-adevăr – uite – ultima reclamă… toată lumea este nebunită și zic: Nu, eu rămân la ăsta. Atunci îți faci un cost, îți faci și un buget de cheltuieli.

Te gândești cam cât ar trebui să cheltuiești? Cam cât ai putea să economisești? De fapt nu te gândești cât pot eu să cheltuiesc din ce câștig, te gândești: Cât pot eu să economisesc din ce câștig? De ce?

Pentru că banii ăștia se duc undeva unde se pot înmulți și atunci pare un pic ciudat, pentru că oamenii se duc în oraș, în Centrul Vechi (din București n.r.) și să zic: 15 lei o bere, hai să bem trei.

Eu mă gândesc: 15 lei o bere? Poate că nu e ok.

Dacă berea este 5 lei în mod normal, te gândești: face 15 lei experiența asta? Tu asta cumperi de 15 lei, în afară de faptul că poți să bei berea și acasă. Experiența. M-am dus în oraș, la o terasă sau un restaurant și… mamă ce bine m-am simțit. Poate să merite și atunci dai ăia 20 de lei. Dar poate să nu merite, în oraș sunt restaurante și restaurante, terase și terase”.

Un sfat: Dacă ai un impuls să cumperi ceva, amână achiziția pentru a doua zi sau a treia zi. Vezi dacă după vreo 2 zile chiar mai simți nevoia să te gândești că poate nu ai avea nevoie de el.

Investițiile nu sunt un concurs, nu e cine face mai mult

Dacă eu mă uit la un orizont de timp de 6 luni, de exemplu, pentru mine, dobânda aia compusă funcționează numai în sensul în care eu am investit, am ieșit din investiția respectivă, după care banii îi pun în altceva. Tot un fel de dobândă compusă este.

Pentru mine bursa a fost sinonim cu capitalismul.

  • Când era mic se uita la serialul Dallas și l-a surprins când a aflat despre hostile takeover și i-a rămas în minte chestia asta.

Eu nu-mi asum riscuri inutile niciodată. Și trebuie să înțelegem un lucru: investițiile nu sunt un concurs, nu e cine face mai mult? Nu se dau premii la sfârșitul anului, nu sunt lăudați, purtați prin târg și aclamați (investitorii n.r.).

Și mai este o chestie. Nu e obligatoriu să riști. Trebuie să-ți cunoști de fapt limitele peste care poți să riști, să faci un management al riscului, de fapt.

El este reticent când vine vorba despre a investi în companiile de stat (vezi în VIDEO de ce).

Hidroelectrica e posibil să vină cu un preț exorbitant / Schimbările climatice ar trebui luate în calcul

Voi vedea dacă voi subscrie la Hidroelectrica după ce apare prospectul de listare și, evident, la ce preț se va lista.

Gândește-te la un lucru pe termen lung. Noi avem o problemă climatică în țara asta. Avem veri din ce în ce mai lungi, din ce în ce mai calde și mai secetoase. Hidroelectrica: materia primă pe care funcționează este apa. Cu cât debitul este mai scăzut, cu atât fac și ei mai puțină energie. Mai este Hidroelectrica sau nu o companie pentru care să investești pe 15-20 de ani? Nu știu, rămâne să vedem.

E posibul ca Hidroelectrica, fiind atât de pețită, să vină la un preț exorbitant în piață. Poate să fie cu mult peste o evaluare normală. Fondul Proprietatea, prin prisma naturii sale, nu este aici ca să ne dea nouă acțiuni la Hidroelectrica să fie poporul mulțumit.

“Măcelul de pe burse”: mass-media ar trebui să aibă un rol mai mare de educație

Auzi în presă: măcel pe bursă, piețele au fost pline de sânge. Îți și imaginezi: eu văd o hală dintr-aia mare de carne din care ăștia tranșează și curge peste tot. 2 și ceva la sută este într-adevăr o scădere. Nu e măcel. Dragii mei, hai să ne aducem aminte când a fost celebra poveste cu naționalizarea Pilonului II și în ziua aia a fost -15%. Dacă ăsta este măcel, la -15% ce mai este? Catastrofă nucleară? Nucleara!

Eu cred că mass-media din România a trebui să aibă un rol mai mare de educație. Știi, mai puțină emoție și mai multă informație.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro