Decizie majora pentru independenta energetica a Romaniei: Conducta Nabucco Vest a fost selectata ca ruta pentru livrarea gazelor catre Europa / Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, din care 470 kilometri pe teritoriul Romaniei
Nabucco Vest a fost selectata drept ruta central europeana de livrare a gazului din zacamantul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjan, informeaza consortiul Nabucco. Daca proiectul va fi realizat, Romania isi va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale si va scapa de dependenta de importurile din Rusia. Conducta de gaze va avea o lungime de 1.300 km, din care 470 kilometri pe teritoriul Romaniei. Propunerea Nabucco Vest, sustinuta de toti cei sase actionari, a fost prezentata de Nabucco Gas Pipeline International GmbH la data de 16 mai, 2012. Proiectul are punctul de plecare in Bulgaria si urmeaza sa primeasca gazul azer via proiectul TANAP (Turcia – Azerbaidjan).
- „Aceasta decizie este un important punct de referinta pentru proiectul Nabucco si un pas vital catre decizia finala privind investitia. Nabucco ofera consumatorilor de gaze libertatea de a alege si va avea o contributie semnificativa la securitatea aprovizionarii din Europa. Ne dorim o cooperare de succes cu producatorii”, a declarat Reinhard Mitschek, Director Executiv, Nabucco Gas Pipeline International GmbH.
Nabucco Vest este o conducta de gaze cu diametrul de 122 cm si o lungime de 1.300 km care traverseaza Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, avand o capacitate tehnica de pana la 23 mmc. Circa 470 kilometri vor fi pe teritoriul Romaniei.Daca proiectul Nabucco va demara, in Romania vor fi investiti 1,2 – 1,5 miliarde de euro in lucrari de infrastructura si logistica, a declarat anul trecut, la Bucuresti, directorul executiv al consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek.
Nabucco pe teritoriul Romaniei
Foto: Nabucco
Lungimea conductei in fiecare tara:
Bulgaria: 412 km
Romania: 469 km (Conducta va trece prin judetele Dolj, Mehedinti, Caras-Severin,Timis and Arad)
Ungaria: 384 km
Austria: 47km
Lungimea totala – aprox. 1.300 km.
Conducta de gaze va transporta gaze din apropierea granitei turco-bulgare prin Bulgaria, Romania si Ungaria in Austria, cu statii de preluare in fiecare tara de tranzit. Nabucco Vest va respecta principiile pe care se bazeaza conceptul original Nabucco. Astfel, conducta de gaze va fi proiectata sub forma unei infrastructuri scalabile cu mai multe surse integrate pentru transmisia gazelor naturale. Capacitatea va putea creste de la 10 mmc la 23 mmc pentru a face fata cererii. Proiectul este sustinut de Acordul Interguvernamental (IGA) semnat in luna iulie 2009 si de Acordurile de Sprijin al Proiectului care garanteaza un cadru legal si de reglementare care promoveaza proiectul.
Vlad Pavlovschi, director general al Nabucco Gas Pipeline Romania, a declarat recent cain cazul in care va fi un raspuns pozitiv din partea Shah Deniz, constructia conductei Nabucco Vest va demara anul viitor.
Consortiul Nabucco a inaintat in luna mai consortiului Shah Deniz II o noua propunere privind constructia unui gazoduct numit “Nabucco Vest”, care ar urma sa transporte gaze naturale provenind din regiunea caspica, incepand de la granita dintre Bulgaria si Turcia pana la Baumgarten si mai departe.
Nabucco Vest reprezinta un concept revizuit al proiectului Nabucco. Conceptul prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 1300 km care va pleca de la granita Bulgariei cu Turcia catre terminalul central-european de gaz. Gazoductul este proiectat sa transporte gaze naturale pentru inceput din Azerbaidjan, putand fi pe deplin adaptat pentru a raspunde cererii viitoare de transport de gaze din regiunea caspica si Orientul Mjjlociu catre pietele europene. Nabucco Vest va beneficia de acelasi cadru legal existent ca si conceptul de baza Nabucco, si anume de Acordul Interguvernamental, Acordurile de Sprijin ale Proiectului si derogari privind accesul tertilor, si va avea exact aceeasi ruta ca si acesta pe teritoriul Uniunii Europene.
Nabucco Vest va avea o lungime si o capacitate de transport semnificativ mai reduse.
Proiectul original al conductei Nabucco era prevazut cu o capacitate de transport a 31 de miliarde de metri cubi pe an si se intindea din Georgia pana in Austria, traversand Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Costul total al gazoductului era estimat la 8 miliarde de euro. Potrivit noului proiect, conducta va traversa doar Bulgaria, Romania si Ungaria, ajungand in Austria.
Actionarii Nabucco iau in calcul o posibila fuziune cu proiectul turco-azer TANAP.De altfel, in urma cu doua zile, Azerbaidjan si Turcia au semnat un acord interguvernamental pentru constructia gazoductului Trans-Anatolian (Tanap). Gazoductul Tanap cu o lungime de 2000 de kilometri va face legatura intre frontiera Turciei cu Azerbaidjan si granita Turciei cu Bulgaria si presupune transportul gazelor naturale din zacamantul Shah Deniz II din Azerbaidjan catre Europa.
In primavara, au aparut o serie de incertitudini referitoare la soarta proiectului Nabucco. Grupul energetic RWE a anuntat ca vrea sa revizuiasca anumite conditii strategice referitoare la proiectul Nabucco. De asemenea, grupul petrolier ungar MOL sugerase ca s-ar putea retrage din proiectul Nabucco, din cauza numeroaselor incertitudini care planeaza asupra acestui gazoduct.
- Despre Shah Deniz 2
Primele gaze de la zacamanatul Shah Deniz 2 urmeaza sa fie produse in 2017. Shah Deniz 2 prevede o productie suplimentara de 16 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce inseamna ca productia anuala de la Shah Deniz va fi de 25 miliarde de metri cubi.
„Decizia cu privire la alegerea traseului de export va fi luata in functie de importanta comerciala, tehnica si strategica”, au declarat oficiali din Azerbaidjan.
La inceputul anului, Shah Deniz II a restrans optiunile sale pentru transportul gazelor din Azerbaidjan catre Europa prin excluderea de la negocieri a proiectului ITGI (Interconnectorul Turcia-Grecia-Italia). Astfel, au mai ramas in discutie doar proiectul TAP (gazoductul trans-adriatic), un proiect asemanator cu ITGI, Nabucco si noul proiect sustinut de Azerbaidjan, TANAP (Conducta Trans Anatoliana).