Deficit major de angajați în MAI, după pensionări. Guvernul a aprobat scoaterea la concurs a peste 5.500 de posturi
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se confruntă în prezent cu un deficit major de personal, din cauza ieşirilor din sistem în urma pensionării unor polițiști și cadre militare, în timp ce infracțiunile sunt în creștere, în special în orașe, motiv pentru care Ministerul cere miercuri Guvernului deblocarea a peste 5.500 de funcții de execuție. Constanța, principala poartă de intrare în țară a drogurilor, este o prioritate.
- UPDATE (21:23) Guvernul a aprobat cele două memorandumuri MAI.
Informațiile apar în două Memorandumuri inițiate de MAI și trimise spre aprobare miercuri Guvernului.
Ce deficit de personal este în MAI
La nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, la sfârșitul anului trecut erau vacante un număr de 36.392 funcţii, ceea ce reprezintă un deficit de 22,21%.
Deficitul de personal, la nivelul principalelor structuri din Ministerul Afacerilor Interne, este:
- Poliția Română: 13.403 (20,27%)
- Poliția de Frontieră Română: 3.056 (20,32%)
- Jandarmeria Română: 6.075 (21,69%)
- Inspectoratul General pentru Imigrări: 256 (18,63%)
- Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 8.777 (24,86%)
- Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen: 32 (20,78%)
- Instituția prefectului: 201 (10,18%).
Referitor la deficitul de personal din Poliția Română, MAI spune lucrurile s-au agravat în contextul creșterii numărului de infracţiuni de ultraj împotriva polițiștilor și jandarmilor, săvârșite, în cele mai multe cazuri, în mediul urban, cu ocazia intervenției la evenimente, precum și pe timpul desfășurării unor acțiuni punctuale în spațiul public.
„Unul dintre factorii care au generat acest lucru îl reprezintă insuficiența resurselor umane necesare îndeplinirii în condiții optime a activităților operative, aspect care crește vulnerabilitatea personalului Ministerului Afacerilor Interne pe timpul îndeplinirii misiunilor de ordine și siguranță publică”, spune MAI, care cere deblocarea a 5.200 de funcții.
Constanța, o prioritate după tragedia de la 2 Mai. În plus, Constanța e principala poartă de intrare în țară a drogurilor
MAI spune că se impune demararea procedurilor de concurs pentru ocuparea prin încadrare directă a 5.200 de funcții de execuție și dă câteva exemple de situații în care angajarea este o prioritate.
- „Unul dintre inspectoratele de poliție județene în a cărui rază teritorială este necesară amplificarea unor astfel de acțiuni, determinată și de deschiderea la Marea Neagră, este Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.
- De asemenea, a fost regândită structura acestui inspectorat, în cadrul unui proiect pilot, cu scopul de eficientizare a activităților și misiunilor specifice, cu consecința îmbunătățirii serviciului polițienesc, însă rezultatele preconizate nu pot fi realizate cu o structură subdimensionată din punct de vedere al încadrării posturilor”, se arată în document.
Amintim că ministrul Cătălin Predoiu a dispus reorganizarea Inspectoratului Județean de Poliție Constanța după tragedia din 2 Mai, când Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care consumase mai multe tipuri de droguri a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, doi dintre ei murind pe loc.
Corpul de control al ministrului de Interne a constatat o serie de erori ale Poliției, care ar fi trebuit să-l sancționeze pe Vlad Pascu încă din ziua anterioară accidentului, când a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța.
- „De asemenea, tot în contextul regândirii structurii organizatorice a Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, și având în vedere faptul că județul Constanța este principala poartă de intrare în țară a drogurilor, este necesară încadrarea a unor specialiști care să desfășoare activitatea în cadrul laboratoarelor regionale pentru analiză genetică”, se mai arată în memorandum.
În privința impactului financiar se precizează că aceste posturi au fost incluse în bugetul pe 2024.
Raed Arafat cere deblocarea a 338 de posturi în rețeaua sanitară a MAI
Într-un alt Memorandum, inițiat de secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, se arată că deficitul de personal în cadrul structurilor care fac parte din rețeaua sanitară a MAI este de 896 funcții (40,07%).
- „Prin urmare, în vederea desfăşurării în bune condiţii a activităţii în cadrul structurilor care fac parte din rețeaua sanitară a Ministerului Afacerilor Interne, este imperios necesară deblocarea a unui număr de total de 338 posturi de execuţie vacante, din care 280 personal medico-sanitar (medici – 132) și 58 personal din cadrul structurilor suport, având în vedere faptul că vacantarea posturilor a determinat redistribuirea sarcinilor şi, prin aceasta, încărcarea excesivă cu atribuţii a personalului existent, cu consecințe asupra calității actului medical”, se menționează în document.
Arafat propune deblocarea posturilor vacante în vederea ocupării acestora prin concurs sau examen, în condiţiile legii, după cum urmează:
- Direcția Medicală – 4 posturi;
- Spitalul de Urgență „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” București – 78 posturi;
- Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Oradea – 64 posturi;
- Spitalul Clinic „Avram Iancu” Oradea – 24 posturi;
- Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu” București – 79 posturi;
- Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Ploiești – 89 posturi.