Deja-vu cu informatizarea birocratiei: Ministerul Comunicatiilor cosmetizeaza vechiul Ghiseu National si-l prezinta drept un nou produs
Ministerul Comunicatiilor a anuntat luni ca a finalizat, din resurse proprii, platforma tehnica de depunere online a oricarui tip de formular si invita institutiile publice sa se inroleze in acest sistem. Linkul catre noua platforma trimite de fapt la „Ghiseul national”, o aplicatie anuntata drept finalizata de vechea conducere MCSI la 1 septembrie, inainte de remanierea ministrului Gabriel Sandu, in contextul haosului legat de depunerea de declaratii pentru contributiile sociale ale celor cu venituri din activitati independente. Si acum, ca si atunci, nu este nimic finalizat si marea problema este inrolarea institutiilor publice.
Informatia pe scurt:
- MCSI a anuntat luni finalizarea unei noi platforme tehnice de depunere online a oricarui tip de formular
- In realitate, este o cosmetizare a vechiului Ghiseu National, aplicatie prezentata ca finalizata pe 1 septembrie, in pragul demiterii ministrului Gabriel Sandu
- Nici una dintre aplicatii nu este de fapt finalizata, iar marea problema este inregistrarea institutiilor publice
Deja-vu: MCSI a finalizat un sistem de depunere online a formularelor de catre cetateni si firme
Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a anuntat luni, 27 septembrie, ca a finalizat „din resurse proprii platforma tehnica de depunere online a oricarui tip de formular”.
„Institutiile publice sunt invitate sa solicite Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale inrolarea in sistem, urmand ca dupa aceasta solicitare sa se incheie un protocol de colaborare care presupune si stabilirea procedurilor de autentificare in platforma a institutiilor respective. Astfel, atat firmele, cat si cetatenii vor putea completa documentele online, evitand cozile de la ghiseele traditionale”, mentioneaza in final comunicatul MCSI.
- Acelasi sistem, cu alt nume, era „finalizat” de MCSI si la 1 septembrie
Ghiseu National online
Foto: HotNews.ro
Linkul transmis la solicitarea HotNews.ro catre aceasta noua platforma (https://eseif.e-guvernare.ro) este acelasi cu cel care trimitea la inceputul acestei luni catre o alta aplicatie anuntata in mare graba de MCSI, respectiv Ghiseul National:
„MCSI a finalizat implementarea Ghiseului National prin care vor avea loc, prin mijloace exclusiv electronice, toate interactiunile dintre cetatean si administratie. In Ghiseul National, parte a eRomania, se regasesc toate formularele tipizate care vor putea fi completate si transmise electronic din fata ecranului calculatorului”, anunta MCSI in 1 septembrie.
Toma Campeanu, sef al proiectului eRomania la acea data, preciza ca „prin Ghiseul national va fi rezolvata cel putin problema depunerii declaratiilor pentru contributiile sociale ale celor cu venituri din activitati independente”, lucru promis pentru data de 25 septembrie.
„Pentru 25 septembrie, printre primele institutii care vor adera la acest sistem, sunt cei de la somaj si pensii pentru care vom asigura declararea electronica pentru cei care obtin venituri din activitati independente”, spunea acesta.
Problema cea mare era determinarea institutiilor publice de a adera la acest punct unic electronic, iar Campeanu spunea ca MCSI a propus deja un act normativ (proiect de Hotarare de Guvern) pentru a determina toate institutiile publice sa adere la acest sistem.
Odata cu modificarea Ordonantei 58/2010 si mentionarea ca in cazul celor cu venituri din drepturi de autor contributiile sociale vor fi retinute la sursa (platitorul de venit), fara a mai fi nevoie ca angajatii sa se duca personal la ghisee, au disparut si discutiile despre acest Ghiseu National.
- Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI: Am lansat acest instrument astazi
Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI, sustine ca noua platforma anuntata luni de minister este una abia lansata.
„Este un instrument pe care noul ministru al Comunicatiilor l-a promis la momentul investirii sale si anume sa existe un cadru informatic prin care orice institutie a statului sa poata permita cetatenilor depunerea de formulare online. Am lansat acest instrument astazi si pe masura ce fiecare institutie a statului se va inrola in acest sistem de formulare si cetatenii vor putea depune acele formulare. In prezent nu exista nici o institutie a statului care sa fie inrolata in sistem, dar e vorba de un cadru care sa permita un nou inceput pentru administratie de a lucra in mod direct cu cetateanul”, a precizat pentru HotNews.ro Marius Fecioru.
- Fecioru, despre proiecte similare de depunere online de formulare: Noua platforma este o solutie temporara
Cum se impaca insa aceasta noua platforma cu Sistemul Electronic National (SEN), implementat din 2003 si in care contribuabilii pot depune online declaratii fiscale?
Marius Fecioru spune ca noua platforma si SEN sunt doua aplicatii care stau pe acelasi server si sunt gestionate de acelasi Centru National „Romania Digitala”.
De asemenea, cum ramane cu cei 20,5 milioane lei (fonduri europene) care se vor aloca in urmatoarele noua luni in crearea unui punct de contact unic electronic (PCU) pentru firmele din tara si strainatate si un birou unic virtual pentru cetateni si care promit sa rezolve probleme similare?
„In clipa asta daca o institutie a statului vrea sa colecteze formulare in format electronic poate? Acum o luna s-a dovedit ca nu. Incepand de astazi orice institutie a statului daca vrea sa colecteze formulare online are la dispozitie acest instrument. La momentul cand aplicatiile de eRomania 2 (n.r. aplicatia realizata de Omnilogic si despre care s-a zis ca va fi poarta de intrare in platforma eRomania) sau PCU vor functiona aceasta platforma va fi absorbita de una din cele doua aplicatii. Asta e o aplicatie temporara care doreste sa evite situatiile neplacute care au fost intalnite in urma cu o luna de zile la ghisee”, a mai spus Marius Fecioru.