Sari direct la conținut

Deputatii au adoptat tacit ca numirea conducerii autoritatii de reglementare in comunicatii sa se faca de catre Parlament

HotNews.ro

Deputatii au adoptat tacit, marti, modificarile la ordonanta de urgenta de infiintare a autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), astfel incat presedintele si vicepresedintii acestei institutii sa fie numiti de Parlament, informeaza Agerpres. In legea de aprobare a acestei ordonante, recent adoptate, se mentioneaza ca numirea conducerii este facuta de presedintele tarii, la propunerea Guvernului. Pentru lipsa independentei acestei autoritati, Comisia Europeana a deschis o procedura de infringement impotriva Romaniei, iar inchiderea acesteia este conditionata de crearea unui cadru legislativ stabil cu privire la indepedenta institutiei.

Prin noile modificari la articolul 11 al OUG 22/2009, conducerea ANCOM va fi asigurata de un presedinte si de doi vicepresedinti numiti de Parlament.

  • Deputatii: Conducerea ANCOM trebuie numita de Parlament

Potrivit noii forme, propunerile de candidati pentru functia de presedinte si de vicepresedinti se fac de catre Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, la recomandarea grupurilor parlamentare. Conducerea Parlamentului inainteaza propunerile comisiilor de specialitate care ii audiaza pe candidati urmand sa dea un aviz ce va fi prezentat plenului reunit. In locul celor care au primit aviz negativ, grupurile parlamentare pot propune alti candidati.

Candidaturile se aproba cu majoritatea voturilor membrilor plenului camerelor reunite. De asemenea, daca una dintre functii devine vacanta, se procedeaza la numirea unei noi persoane pentru aceasta functie pentru durata ramasa din mandat.

Propunerea legislativa pentru modificarea articolului 11 din OUG 22/2009 a fost adoptata tacit, termenul de dezbatere, stabilit pentru 2 iunie, fiind depasit. Camera Deputatilor este primul for legislativ sesizat, Senatul fiind camera decizionala in acest caz.

  • Ionut Negrescu, sef afaceri europene in MCSI: Schimbarea actualei conduceri ANCOM, prin adoptarea finala a unei astfel de propuneri, ar afecta relatia cu Comisia Europeana

Contactat de HotNews.ro, Ionut Negrescu, sef al serviciului pentru afaceri europene si relatii internationale in cadrul ministerului Comunicatiilor (MCSI), a precizat ca adoptarea finala a unei astfel de propuneri, ar putea afecta relatia cu Executivul European, doar daca masurile ar duce la schimbarea actualei conduceri ANCOM.

„Daca o astfel de propunere ar fi adoptata de Senat si apoi promulgata de Presedinte ar afecta relatia cu Comisia Europeana si ar pune in pericol inchiderea procedurii de infringement pentru lipsa independentei acestei autoritati doar daca s-ar referi la mandatul in curs al presedintelui ANCOM. Aceasta este principala cerinta a Comisiei Europene – sa avem stabilitate la nivelul conducerii. Conteaza doar daca se schimba acum presedintele numit anul trecut”, a declarat pentru HotNews.ro Ionut Negrescu.

  • Ministerul Comunicatiilor, increzator ca Executivul European va inchide procedura de incalcare a dreptului comunitar deschisa impotriva Romaniei in acest caz

Dupa ce a trecut tacit de Camera Deputatilor in luna aprilie 2009, ordonanta de infiintare a autoritatii de reglementare in comunicatii electronice (ANCOM) a fost adoptata, la sfarsitul lunii trecute, si de catre Senat, care este camera decizionala.

Drept reactie, Ministerul Comunicatiilor si-a exprimat increderea ca adoptarea acestei legi va duce la inchiderea procedurii de infringement initiate la inceputul anului trecut impotriva Romaniei pentru lipsa independentei acestei institutii.

La inceputul lunii mai din acest an, Comisia Europeana a transmis inca o notificare autoritatilor romane in care cere informatii si isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca Romania nu are inca o lege care sa garanteze independenta autoritatii de reglementare in comunicatii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro